29 Μαρτίου 2024

Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία και την ασφάλεια παιδιών – εργαζομένων στα Ειδικά Σχολεία!

Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η πιο ευαίσθητη δομή της εκπαίδευσης, με παιδιά που χρήζουν πολλαπλής φροντίδας, παραμένουν ανοιχτά και στις «κόκκινες» περιοχές χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία,  στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Μια πανδημία που εξελίσσεται και διασπείρεται εκεί όπου δεν λαμβάνονται μέτρα, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ΜΜΜ κ.α, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να αντανακλούν αυτή τη διασπορά.

Τρανταχτό παράδειγμα για μας εδώ στην Καισαριανή το Ειδικό σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη». Μετά τα 2 κρούσματα (ενός παιδιού και ενός οδηγού) δεν έγινε κανένας περεταίρω έλεγχος, καμία άλλη ενέργεια, ούτε μισό τεστ και μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο παρουσιάστηκαν επιπλέον 2 κρούσματα σε παιδιά και το σχολείο οδηγήθηκε σε κλείσιμο για 14ημέρες με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει. Η στάση των «υπευθύνων» και σε αυτή τη περίπτωση ήταν ουσιαστικά στάση «κόψτε το λαιμό σας», και αποδείχθηκε περίτρανα καθώς τις επόμενες ημέρες νόσησαν 2 εκπαιδευτικοί, επιπλέον 2 παιδιά με την οικογένεια του ενός να βρίσκονται όλοι θετικοί, ενώ στην άλλη περίπτωση νόσησε μόνο το παιδί, με την  οικογένειά του να είναι αρνητική.

Ως  Ένωση από τη πρώτη στιγμή ζητήσαμε από όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά και με στην επιστολή μας στον ΕΟΔΥ, να δοθεί προτεραιότητα στο Ειδικό σχολείο και να γίνουν τεστ σε όλους, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά εντός της σχολικής κοινότητας.

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κρατήσει ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία θα είχε ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για:

  • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία!
  • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και η φροντίδα των πασχόντων.
  • Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή!
  • Να προσληφθεί επιπλέον ειδικό διδακτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι. Οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από τα  τμήματα ένταξης των Γενικών Σχολείων  στα Ειδικά για να καλύψουν άδειες ειδικού σκοπού ή ασθένειες δεν είναι λύση.
  • Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
  • Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία είτε κλεισίματος του σχολείου, είτε σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις!

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε! Κανένα σχέδιο και προγραμματισμός δεν υπάρχει! Δεκάδες τμήματα και Ειδικά Σχολεία κλείνουν λόγω κρουσμάτων καθημερινά! Οι χώροι όπου δεν λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής θα συμμετέχουμε στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών – ΕΕΠ & ΕΒΠ στην Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής (Αν. Τσόχα 15-17) Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 14:00

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ! ΟΣΟ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!

Translate »