27 Απριλίου 2024

Μια επιστολή προς τον ΕΟΔΥ που επιβεβαιώθηκε μέσα σε λίγες ώρες!

Αγαπητοί γονείς,

Παρ’ ότι τα σχολεία έκλεισαν, αποστείλαμε εχθές – όπου είχαμε και 6 τουλάχιστον επιπλέον κρούσματα σε σχολεία- επιστολή στον ΕΟΔΥ ευελπιστώντας να αποτελέσει έναυσμα ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρξει σχέδιο και επιδημιολογική επιτήρηση, για να μην ξανακλείσουν!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με Δελτίο Τύπου, η Ένωση προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων σε Κ.Υ και Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα που είχαμε μέσα σε δύο 24ωρα, σε σχολεία της Καισαριανής. Η Α’ Υγειονομική Περιφέρεια μας έφερε σε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου μας ζητήθηκε τελικώς να στείλουμε εγγράφως το αίτημά μας. Μέχρι να προλάβουμε να το στείλουμε, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, κάτι που επιβεβαιώνει απόλυτα το περιεχόμενο της επιστολής μας και καταδεικνύει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο μεταξύ των υγειονομικών υπηρεσιών.

Δείτε την επιστολή:

Καισαριανή, 09/02/2021

Προς:
Πρόεδρο ΕΟΔΥ, κύριο Αρκουμανέα

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Παιδείας
Τμήμα Δημόσιας Υγείας Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας

Κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία 24ωρα γονείς και εκπαιδευτικοί γινόμαστε μάρτυρες μιας απ’ ότι φαίνεται μεγάλης διασποράς στην κοινότητα στο Δήμο Καισαριανής, η οποία αποτυπώνεται σε έντονη έξαρση κρουσμάτων σε παιδιά και γονείς μέσα στη Σχολική Κοινότητα.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά τα σχολεία γίνονται δέκτες και αντανακλούν το τι συμβαίνει στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα Σουπερ Μαρκετ, στα ΜΜΜ όπου οι έλεγχοι είναι ελλιπέστατοι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο και με τα πολυπληθή τμήματα αναπαράγουν και επιτείνουν την μετάδοση!

Η σχολική κοινότητα στο σύνολό της είναι στον αέρα, καθώς τα τμήματα παραμένουν πολυπληθή και επιπρόσθετα η ίδια η εφαρμογή των πρωτοκόλλων προκαλεί μια χαοτική κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα με κρούσμα σε παιδί, αλλά σε άλλο τμήμα που μπορεί να φοιτά το αδερφάκι του παραμένει ανοιχτό! Κλείνει ολοήμερο που βρίσκεται κρούσμα σε εκπαιδευτικό, αλλά όλα τα υπόλοιπα τμήματα που ο εκπαιδευτικός μπήκε δεν κλείνουν. Παράλληλα δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της διασποράς στην σχολική κοινότητα και έτσι αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική επιτήρηση και σχέδιο!

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου και έως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα παρακάτω κρούσματα:

  • 1 κρούσμα σε παιδί και 1 σε γονέα στο 1ο δημοτικό. 2 τμήματα επαναλειτούργησαν εχθές 08/02 μετά από 14ήμερη καραντίνα λόγω κρουσμάτων σε αντίστοιχα παιδιά. Να τονιστεί ότι υπάγεται σε σχολικό συγκρότημα με ακόμα ένα δημοτικό (7ο) και ένα νηπιαγωγείο (1ο) με σύνολο μαθητών στο συγκρότημα 600 παιδιά!
  • 1 κρούσμα σε παιδί στο 6ο δημοτικό και την προηγούμενη εβδομάδα σε 1 γονέα
  • 3 κρούσματα στο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» σε 2 παιδιά και σε οδηγό λεωφορείου (με αποτέλεσμα να σταματήσει και το δρομολόγιο προς Ηλιούπολη). Το σχολείο σήμερα έκλεισε!
  • 2 κρούσματα σε παιδιά και 1 σε γονέα στο 2ο Δημοτικό
  • 1 κρούσμα σε γονέα στο 3ο Δημοτικό.

Τη Δευτέρα 08/02 απευθυνθήκαμε στα Κ.Υ Παγκρατίου και Ζωγράφου – αφού το Κ.Υ Καισαριανής έχει κλείσει από το 2012 στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής  ζητώντας μέριμνα ώστε να μεταβούν για μαζικά τεστ γονείς και παιδιά, σε πρώτη φάση, των σχολικών μονάδων που βρέθηκαν τα κρούσματα. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα-μόνο κατόπιν ραντεβού-και ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τεστ σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12ετών με εξαίρεση του Κ.Υ Ζωγράφου όπου εκ περιτροπής και μόνο κάποιες ημέρες, μπορούν να γίνουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η αδυναμία αυτή όπως αναφέρθηκε, προέρχεται και από την υποστελέχωση των Κ.Υ αλλά και από την διαθεσιμότητα των τεστ που μπορούν να έχουν ημερησίως.

Απευθυνθήκαμε και στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, αποδείχθηκε ότι ενώ θα μπορούσε να υλοποιήσει ενέργεια για rapid tests στις σχολικές κοινότητες, δυστυχώς λόγω του αριθμού μαθητών (περ. 1000) και εκπαιδευτικών (περ.150), λόγω μη επάρκειας κλιμακίων, αλλά κυρίως γιατί ο ΕΟΔΥ έχει αναλάβει την ευθύνη, σήμερα μας έφεραν σε επαφή μαζί σας και συγκεκριμένα με το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Στην αρχική μας τηλεφωνική επικοινωνία και προ της παρούσας επιστολής, μας υποδείχθηκε ως λύση η μετάβαση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στο Σύνταγμα που υπάρχει μονάδα του ΕΟΔΥ! Η αντίδρασή μας ήταν εύλογη, αφού με δεδομένη τη διασπορά στη σχολική κοινότητα, η μετάβαση τους με ΜΜΜ θα ήταν εκτός κάθε λογικής!

Μας μεταφέρθηκε η αδυναμία του να γίνει σε κάθε σχολείο και υποδείξαμε την εγκατάσταση των μονάδων ανά σχολικό συγκρότημα και συντονισμένη μετάβαση στο σημείο, από τα όμορα σχολεία. Π.χ Ειδικό Σχολείο -2ο Δημοτικό, 1ο Δημοτικό, 3ο και 6ο Δημοτικό αλλά τελικώς μας υποδείχθηκε να στείλουμε γραπτώς το αίτημά μας, όπως και πράττουμε.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των παιδιών από όλα αυτά τα άνοιξε – κλείσε, την τηλεκπαίδευση (ακόμα και σε προνήπια), την οικογενειακή πίεση από τις εργασιακές ανατροπές που βιώνουν οι γονείς, καθώς και το μορφωτικό κενό που έχει ήδη δημιουργηθεί, ούτε καν από τους επιστήμονες και τους ειδικούς μπορεί να περιγραφεί στο τι αντανάκλαση συνολική θα έχει.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ! Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ζητάμε σε ότι αφορά εσάς ως ΕΟΔΥ να ενεργήσετε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τεστ στο σύνολο της σχολικής κοινότητας, σε πρώτη φάση, στα σχολεία που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα με ιδιαίτερη μέριμνα στο Ειδικό Σχολείο. Να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση και όσον αφορά όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, να παρθούν τώρα όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών όπως είναι τα 15άρια τμήματα ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, επαρκής και μόνιμη καθαριότητα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μέριμνα για τη στέγαση των αναγκών της Υποχρεωτική Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής

Αναμένουμε άμεσα απάντησή σας,

Με εκτίμηση,

Τόλος Δημήτρης
Πρόεδρος

Τσουμάνη Δήμητρα
Γραμματέας

Translate »