26 Απριλίου 2024

Eνημερωτικό για εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα – Κάλεσμα σε σύσκεψη

Στις 18/05/2022 πρόκειται να εφαρμοστούν πανελλαδικά για πρώτη φορά φέτος πιλοτικά οι Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα σε μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων για το σχολικό έτους 2021- 2022, που αφορά σε 600 σχολεία (300 δημοτικά και 300 γυμνάσια)  ανά τη χώρα. Στη Καισαριανή θα συμμετέχουν το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο.

Ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε σχέση με την υπουργική απόφαση της 19 Απριλίου 2022 και στη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων. Η επονομαζόμενη «Ελληνική Pisa», είναι ένα παρακλάδι μέσα στον αντιδραστικότατο νόμο Κεραμέως, για τον οποίο στο σύνολό τους εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν απορρίψει, αφού οι κατευθύνσεις του δεν προσανατολίζονται στην αύξηση των εκπαιδευτικών ποιοτικών χαρακτηριστικών αλλά στην κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και της αγοράς. Αποτελεί συνέχεια των πολιτικών και των σχεδιασμών της τωρινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Άρα διόλου Ελληνική πρωτοτυπία δεν αποτελεί η “Pisa”. Γι’ αυτό και υπάρχει η διεθνής εμπειρία!

Σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται, αποτελεί πυλώνα κατηγοριοποίησης παιδιών αλλά και σχολικών μονάδων. Καθορίζεται ακόμα και η υπόλοιπη μαθησιακή του ζωή, αφού με βάση και το σχολείο που φοιτά ή την επίδοσή του προκαθορίζεται και ο τύπος σχολείου που θα παρακολουθήσει. Έχει αποδειχθεί σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε, ότι αυτή η τακτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για μαθητές που προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν ιδιαίτερες οικονομικές δυνατότητες: όχι μόνο δε βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη αυτών των μαθητών, αλλά τις αδυναμίες που μπορεί να προκύπτουν τις αποτυπώνει, παγιώνοντάς τες.

Γι’ αυτό κι άλλα πολλά, αντιλαμβανόμαστε τη συγκεκριμένη απόφαση ως μία ακόμη προσπάθεια του υπουργείου να  προχωρήσει στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, με γνώμονα την τελική  κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και πιθανό κλείσιμό τους.

Ένας τέτοιου τύπου διαγωνισμός – πολύ περισσότερο ακριβώς μετά από 2 χρόνια πανδημίας με όσες συνέπειες αυτή είχε για την εκπαιδευτική διαδικασία, την γνωστική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, τα κενά εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιεί και ενθαρρύνει  έναν στείρο ανταγωνισμό και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Εμείς οι γονείς δε θέλουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας να αντισταθούμε σε αυτό.

Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης.

Καλούμε τα ΔΣ και τους γονείς των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων του 1ου & 2ου Γυμνασίου στην κοινή σύσκεψη – συζήτηση  της Ένωσης Γονέων  με τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και την Ζ’ ΕΛΜΕ.

Διευκρινίζουμε ότι η σύσκεψη είναι ανοιχτή προς όλα τα ΔΣ και για όποιον γονιό θέλει να συμμετέχει, καθώς ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως, που ένα κομμάτι του είναι η PISA, και τα αναλυτικά προγράμματα, είναι ζητήματα που θα αναδείξει προς συζήτηση η Ένωση και το επόμενο διάστημα.
Η αναφορά στα 2 Γυμνάσια γίνεται μόνο και μόνο για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των συγκεκριμένων Συλλόγων επειδή τους αφορά άμεσα το θέμα καθώς τα σχολεία τους έχουν επιλεγεί στις εξετάσεις PISA.

Η σύσκεψη – συζήτηση  θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00
έξω από το Κέντρο Υγείας του Παιδιού

Translate »