29 Μαρτίου 2024

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Καισαριανής: Απάντηση σε επιστολή 1ου ΓΕΛ

Καισαριανή, 4 Μαΐου 2022

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες (γιατί συνάδελφοι δεν είμαστε σίγουρα), 

Με χαρά, την Τρίτη 3 – 5 – 2022, διαβάσαμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Καισαριανής. Γνωρίζουμε σε ποιους απευθύνεται και καθώς δεν έχουμε συνηθίσει ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας (όπως κάνουν πολλοί) ούτε και να κινούμαστε στο παρασκήνιο,  είμαστε εδώ για να απαντήσουμε, μια και απευθύνονται σε εμάς. 

Πρώτα απ’ όλα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. Μία τέτοια ανακοίνωση μας γεμίζει χαρά και περηφάνεια, μας δείχνει ότι κάτι κάνουμε σωστά. Άνθρωποι που θεωρούν τσιφλίκι τους οποιαδήποτε μορφή συλλογικής δράσης, άνθρωποι που ενοχλούνται αν κάτι παρεκκλίνει από την παγιωμένη αδράνειά τους, άνθρωποι που αρέσκονται να πυροβολούν κατά παντός από το μετερίζι τους, να δικάζουν, να καταδικάζουν … ανησυχούν ξαφνικά και αφιερώνουν χρόνο για να ασχολούνται με το ΔΣ του 2ου Γυμνασίου. 

Δεν ανησυχούν για την παιδεία, δεν ανησυχούν για τα παιδιά μας, δεν ανησυχούν για τα σχολεία μας. Ανησυχούν για το εξής : μήπως ανακαλύψουν οι γονείς ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ένα συλλογικό όργανο, ένας τρόπος που ίσως έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ένας τρόπος που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών μας άμεσα. Αυτό, δηλαδή, που φοβούνται είναι αυτό που δήθεν προασπίζονται: τη μαζική συμμετοχή των γονέων στα κοινά. Γιατί τότε δε θα έχουν καμιά θέση σε κανένα συλλογικό όργανο και θα βρεθούν στο μοναχικό τους μετερίζι να βαυκαλίζονται  με την ιδέα ότι είναι κάτι περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους.

Γελάμε όταν διαβάζουμε ότι οι ενέργειές μας υιοθετούν συγκεκριμένες πολιτικές και ότι οδηγούν σ’ ένα σχολείο των λίγων και προνομιούχων. Σας γνωστοποιούμε λοιπόν (γιατί φαίνεται ότι το αγνοείτε) ότι από ανάγκη – επιλογή τα παιδιά μας φοιτούν σε δημόσιο σχολείο. Υπάρχουν πράγματι ιδιωτικά σχολεία για τους προνομιούχους αλλά κι αυτά βρίθουν ενίοτε από τέκνα γονέων – προβατόμορφων λύκων – που κόπτονται δήθεν για το καλό της δημόσιας παιδείας αλλά επιλέγουν για τα παιδιά τους την ιδιωτική.

Γελάμε για την ιδιοτέλεια για την οποία κατηγορούμαστε. Εκτός κι αν είναι τόσο σίγουροι ότι, φεύγοντας από το σχολείο μας θα ξηλώσουμε τους πίνακες, θα μουντζουρώσουμε τους τοίχους, θ’ αφήσουμε ένα σχολείο χειρότερο από αυτό που βρήκαμε… Τους απαντάμε λοιπόν ότι ιδιοτέλεια, κατά τη γνώμη μας, έχουν επιδείξει και συνεχίζουν να επιδεικνύουν διαχρονικά αυτοί που χρησιμοποιούν τα συλλογικά όργανα για την προσωπική τους ανέλιξη.

Γελάμε για τη συσχέτιση των δράσεών μας με τον τρόπο με τον οποίο διοικούνται τα σχολεία. Η διοίκηση των Σχολείων δεν αφορά ούτε τους Συλλόγους μας ούτε την Ένωση αυτών. Δεν είμαστε μέλη του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων ούτε για να υιοθετήσουμε ούτε για να καταδικάσουμε την εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική ούτε γιατί έχουμε απωθημένο να γίνουμε Διευθυντές.  Αυτά τα σπουδαία και μεγάλα τα αφήνουμε στους ιθύνοντες. 

Εμείς θ’ αρκεστούμε στα ταπεινά που βελτιώνουν το σήμερα, σ’ αυτά που μπορεί να κάνει ένας γονέας, προκειμένου το παιδί του να κάνει αξιοπρεπώς μάθημα- χωρίς να περιμένει τους πολιτικούς και τους δήθεν γνώστες να παρέμβουν. Γιατί στη σχολική κοινότητα υπάρχει το τρίπτυχο ‘’δάσκαλος – μαθητής – γονέας’’. Αν ορισμένοι νομίζουν ότι ο γονέας είναι το επίκεντρο,  σφάλλουν εντόνως και μάλλον δεν έχουν θέση στους Συλλόγους Γονέων. Ενημερωτικά πάντα, για το ΔΣ του Συλλόγου του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής το επίκεντρο είναι σίγουρα και μόνο ο μαθητής. 

Όσον αφορά στην «παράφραση του εθελοντισμού» στο σχολείο μας, όπως διατείνονται ορισμένοι, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πρόσωπα σε θεσμικά όργανα στα σχολεία μας που δαιμονοποιούν κάθε πρωτοβουλία και κίνηση προσφοράς προερχόμενη από ιδιώτη, πρόσωπα που μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, πρόσωπα που μελλοντικά θα δυσαρεστούνται, όταν τα παιδιά τους θα συμμετέχουν ως εργαζόμενοι σε δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Φαίνεται πως το «Άγιο» Δημόσιο, όπως αυτοί το έχουν κατά νου – πάντα στο δικό τους πλαίσιο τοποθετημένο – είναι εκεί και τους περιμένει. 

Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση που λάβαμε σήμερα, είναι αλήθεια…Νιώθουμε και ντροπή όμως. Ντροπή για λογαριασμό όλων εκείνων που πιστεύουν ότι εμείς δε θέλουμε πολλαπλάσιους πόρους για τα σχολεία μας, που πιστεύουν ότι δεν ονειρευόμαστε μια δωρεάν παιδεία ανώτερη από όποια ιδιωτική, που πιστεύουν ότι δεν επιθυμούμε μαθητές με ουσιαστικές γνώσεις, με ολόπλευρη μόρφωση, με κριτική σκέψη… Που πιστεύουν ότι κατέχουν τη μόνη αλήθεια… Κρίμα πραγματικά… 

Κρίμα, γιατί το πέπλο της ιδεοληψίας και της δήθεν προοδευτικότητας που φορούν δεν μπορεί να κρύψει τον ‘’βαθύτατο συντηρητισμό’’ του τίποτε που εκπροσωπούν, ΝΟ-ΜΙ-ΖΟ-ΝΤΑΣ ότι μόνο αυτοί διαθέτουν εμπεριστατωμένη άποψη και αλληλέγγυο φρόνημα. 

Χωρίς καμία εκτίμηση στις ιδεοληψίες και ρητορείες οποιουδήποτε προσώπου ή φορέα

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής


Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Καισαριανής

Translate »