27 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ

18/4/2022

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε τη παράφραση του εθελοντισμού μέσα σε σχολεία της πόλης μας, από γονείς και διοικητικά συμβούλια συλλόγων.

Συμφωνίες με ιδρύματα για  χορηγία πινάκων μαρκαδόρων , ΜΚΟ με τη συνδρομή παιδιών και γονιών να επιδίδονται στο βάψιμο του σχολείου τους!

Δεν προέκυψε ξαφνικά αυτού του είδους η ιδιώτευση μέσα στους κόλπους του γονεϊκού κινήματος της πόλης μας. Υπήρχαν και παλιότερα, σποραδικά, τέτοιου τύπου  αυτενέργειες.

Άλλωστε , απόψεις όπως αυτές που εκφράστηκαν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ένωσης συλλόγων γονέων ,διατυπώνοντας την πρόθεση ορισμένων συλλόγων για την εξεύρεση χορηγιών από ιδιώτες και ΜΚΟ , αποδεικνύουν πως τούτη η πρακτική έχει εδραιωθεί στην αντίληψη μερίδας γονιών της πόλης μας.

Επιπροσθέτως , τοποθετήσεις όπως : ‘’ η διεκδίκηση μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα , τι να κάνουμε τώρα πηγαίνει σχολείο το παιδί μου, τώρα πρέπει να βρεθεί η λύση …!!!’’ καταδεικνύει με τον πιο ωμό τρόπο την ιδιοτέλεια της συμμετοχής στα όργανα του γονεϊκού κινήματος , όσων γονιών είναι σύμφωνοι με την παραπάνω τοποθέτηση.

Συνάδελφοι/σσες , ας αναρωτηθείτε ,ας αναρωτηθούμε όλοι μας …  

η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών , η μετατροπή του διευθυντή /ντριας σε μάνατζερ, η αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας και η εξεύρεση πόρων από το ίδιο το σχολείο , ο νόμος της αυτόαξιολόγησης  που διχάζει τους εκπαιδευτικούς , που κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές , σε κακούς και καλούς , για όλα αυτά τα τερατουργήματα που έχουμε βιώσει τόσα χρόνια τώρα , η συγκεκριμένη τακτική του κακώς εννοούμενου εθελοντισμού ,μετατρέπεται σε ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ της συγκεκριμένης πολιτικής!

Συνάδελφοι/σσες , ο αντικειμενικός σκοπός όλων αυτών των νόμων και των διατάξεων , αφενός έχει να κάνει με την εξαθλίωση της δημόσιας παιδείας , με τη μετατροπή της σε παιδεία δύο ταχυτήτων ,αφετέρου , επιδιώκουν τη χρηματική συμμετοχή του κάθε επίδοξου ιδιώτη, του κάθε γονέα .  

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη πολιτική τακτική δεν είναι τυχαία , δεν έχει να κάνει με έναν ατυχή νόμο. Έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας!  Ευνοούμενοι  από αυτή την επιλογή… σαφώς και θα υπάρξουν. Οι έχοντες , οι λίγοι ,οι << καλοί>> ,εις βάρος των πολλών ,των μη εχόντων , της <<πλέμπας>> αυτών που η μόνη τους ουσιαστική απάντηση θα πρέπει να είναι η μαζική προάσπιση των κεκτημένων τους , η συλλογική διεκδίκηση μιας δημόσιας δωρεάν παιδείας που θα είναι για όλους , χωρίς καμία διάκριση, που θα μορφώνει ολόπλευρα , που αναπτύσσει τη κριτική σκέψη, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, που θα ποιεί δημοκρατία και πολιτισμό .

Συνάδελφε /σσα , εκπτώσεις στη διεκδίκηση ,δεν χωρούν, όποτε ακολουθήθηκε αυτός ο δρόμος , τα αποτελέσματα ήταν τραγικά (βλ τα τσίγκινα κλουβιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής ).

Κυρίαρχη καταστατική λειτουργία των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων είναι η προάσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας!

Ανερμάτιστες λογικές που «πατούν σε δύο βάρκες» κάνουν κακό στις συλλογικότητες ,στο ίδιο το γονεϊκό κίνημα .

Έτσι συνάδελφε/σσα

‘’ ήρθε αυτή η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις ‘’

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΓΕΛ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Translate »