23 Απριλίου 2024

Γονείς και μαθητές λένε: «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»!

Με την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βγαίνουν μπροστά με πολύμορφες δράσεις, ώστε να δηλώσουν ένα βροντερό ΌΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών!

Ακολουθεί αναφορά με τις ενέργειες που έως τώρα έχουν λάβει δράση σε σχολεία της πόλης μας.

Καλούμε όλους τους συλλόγους και τους μαθητές, μαζί και με τους εκπαιδευτικούς, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες (καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά).


1o Νηπιαγωγείο:

Τα “μικράκια” του 1ου Νηπιαγωγείου, μετά από πρωτοβουλία των νηπιαγωγών τους, έφτιαξαν χαρταετούς για να σηκωθούν όσο πιο ψηλά γίνεται και να φαίνεται σε όλο τον κόσμο ότι… “Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη. Τ’ όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη, τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα είναι η Ειρήνη…. ” (Γ. Ρίτσος)


2ο Γενικό Λύκειο:

Οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, το σήμα της Ειρήνης.


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού:

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού συλλέγει τρόφιμα για λογαριασμό του Ερυθρού Σταυρού για τα παιδιά της Ουκρανίας και τα συγκεντρώνει στον χώρο του 6ου Δημοτικού σχολείου Καισαριανής ,Ηρώς Κωνσταντοπούλου 13Α, καθημερινά στην πρωινή προσέλευση των μαθητών/τριών και επίσης ημέρα Σάββατο 12/03/2022 και ώρα 11:00 –13:00 και Κυριακή 13/03/2022 11:00 – 13:00.


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού:

Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του, σε συνέχεια της ανάρτησης του Σ.Γ.Κ του 6ου Δημοτικού, καλεί τους γονείς του σχολείου του, να συνδράμουν με τρόφιμα μακράς διάρκειας. Για το σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετήσουν μία κούτα στην είσοδο του Σχολείου, για να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί ως ένδειξη αλληλεγγύης.


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε “Ρόζα Ιμβριώτη” – Ζ’ ΕΛΜΕ

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δεύτεροβάθμια εκπαίδευση με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την έναρξη ακόμα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου και εκτός των άλλων τονίζουν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Με τη σειρά τους καλούν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες τα μέλη τους σε συνεργασία με τους μαθητές τους.

Ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Ε “Ρόζα Ιμβριώτη”

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και ελληνική συμμετοχή!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι, γονείς.
Η διεξαγωγή ενός ακόμα πολέμου που ξεσπά στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ανοίγει τον δρόμο για μια πολεμική αντιπαράθεση απρόβλεπτων διαστάσεων με θύματα για μια ακόμα φορά τους λαούς όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών αλλά γενικότερα.


Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Η πολεμική σύγκρουση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε αφορά μειονοτικές ή ιστορικές διαφορές, όπως εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ούτως ή άλλως για δεκαετίες οι λαοί της περιοχής ζούσαν αδελφωμένοι. Η αντιπαράθεση γίνεται για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.


Η χρήση στρατιωτικών μέσων, που παίρνει τη σκυτάλη από τη διπλωματία και τους προσωρινούς συμβιβασμούς, έχει στόχο την επικράτηση στην κούρσα για τις σφαίρες επιρροής, το ποιος θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, ποια ιμπεριαλιστικά κράτη και οργανισμοί θα αποκτήσουν το πάνω χέρι για λογαριασμό των μονοπωλίων, που αρπάζουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη σε κάθε περιοχή.


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στα εκατομμύρια μαθητές, που, αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους, είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογένειών τους.


Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία αφορά όλους τους λαούς του κόσμου, γιατί οι αιτίες των πολέμων που ζήσαμε στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική είναι οι ίδιες που κρύβονται και σήμερα πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι επιπτώσεις των πολεμικών αναμετρήσεων πέφτουν στις πλάτες των λαών όλου του κόσμου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι το οποίο θα συμβεί και τώρα.


Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα!
Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αντίστοιχο ρόλο παίζει και η βάση της Σούδας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαγωνίζονταν για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες αμερικανικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ βάζει τον λαό μας στο στόχαστρο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας.

Η πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή μας ήδη επιφέρει νέα βάρη και έχει ως συνέπεια την ακρίβεια βασικών αγαθών, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών.


Τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε να «ματώσουμε» για μια ακόμα φορά για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δυναμώνουμε την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για προστασία της ζωής και της υγείας μας, για μισθούς με αξιοπρέπεια, για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανοίξουμε θαρρετά τη συζήτηση μέσα στις τάξεις με τους μαθητές μας:


 Για τις πραγματικές αιτίες που γενούν τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Σε κάθε ιμπεριαλιστικό
πόλεμο οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους το μάρμαρο, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες
πολυεθνικές εταιρείες όλων των χωρών που συμμετέχουν απομυζούν αμύθητα κέρδη, όπως γίνεται
και τώρα με το παιχνίδι της ενέργειας.
 Να απαντήσουμε στο ψευτοδίλημμα αν θα στηρίξουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναδείξουμε ότι «όταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν πάντα τα βατράχια», ότι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους λαούς είναι η ενωμένη πάλη τους απέναντι σε όλους όσους μας καταδυναστεύουν για τα κέρδη των λίγων, η πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.
 Να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που τάχα υπερασπίζονται την ειρήνη και τους λαούς. Η εικόνα, 23 χρόνια πριν, των Γιουγκοσλάβων βρεφονηπιοκόμων να κουβαλούν τις θερμοκοιτίδες στα χέρια, για να γλιτώσουν τα βρέφη από τις βόμβες των Αμερικανών και των ευρωπαίων, έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.
 Να απαντήσουμε στις αντιεπιστημονικές θεωρίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας ως εκπαιδευτικοί ότι δήθεν ο πόλεμος είναι προϊόν κάποιων αλλοφρόνων ηγετών. Να εξηγήσουμε τις πραγματικές αιτίες έτσι, ώστε οι μαθητές μας να μπορούν να βρουν και τις κατάλληλες απαντήσεις.
 Τέλος, να αναδείξουμε τον βρώμικο ρόλο των εθνικιστικών, ναζιστικών, παρακρατικών ομάδων, που αντίστοιχες δρουν και στη χώρα μας, και το πώς αξιοποιούνται από το σύστημα τις πιο κρίσιμες στιγμές.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας!
Να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο! Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν οι Αμερικανο-Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα.


Σε κάθε σχολείο παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες (καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά.) μαζί με τους μαθητές μας. Βροντοφωνάζουμε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»!

Ψήφισμα Ζ’ ΕΛΜΕ

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος την Ουκρανία. Μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται στην Ευρώπη ως μέθοδος επίλυσης των διαφορών η επιβολή της ισχύος και ο πόλεμος αντί της διπλωματίας, των διακρατικών διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών.

Ο πόλεμος  δεν αφορά μόνο διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά εντάσσεται στον ανταγωνισμό για την  κυριαρχία πάνω στα ενεργειακά αποθέματα και τα δίκτυα μεταφοράς τους αλλά και σε σχέδια γεωστρατηγικών ανακατατάξεων.

Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αλλαγές στην Ευρώπη και παγκόσμια. Για πρώτη φορά από το Β΄παγκόσμιο πόλεμο εξοπλίζεται στρατιωτικά η Γερμανία. Για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων από τη πλευρά της Ρωσίας. Ο κίνδυνος μιας γενικότερης σύρραξης ή ακόμα και ενός 3ου παγκοσμίου πολέμου είναι υπαρκτός. Πρώτος ο Γιούνκερ, προ μηνών, και μόλις προχθές ο Σουλτς προειδοποίησαν ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πλέον απίθανος. Ο θεσμός (ΟΗΕ) που δημιουργήθηκε για αποτροπή των πολέμων και ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι πλήρως απαξιωμένος.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μας προξενεί αμνησία, ώστε να ξεχνάμε την επιλεκτική επίκληση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το δράμα του λαού της Ουκρανίας δεν μας κάνει να ξεχνάμε το Βελιγράδι, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κύπρο, κ.ο.κ.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών πρέπει να συμβάλλει στην ανασύσταση ενός τέτοιου κινήματος. Είναι το αντίβαρο των λαών στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ένα κίνημα που πρέπει να απαιτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο:

·  Τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν ΤΩΡΑ την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

·   Να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ.

· Να ανασυσταθεί ο ΟΗΕ ως οργανισμός αποτροπής πολέμων και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τη συμμετοχή όλων των κρατών.

·  Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και τελικά διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών.

Στη χώρα μας:

· Να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο.

·  Όχι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού.

· Ναι στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

·   Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.

Σε κάθε σχολείο παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες (καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.α.) μαζί με τους μαθητές μας.

«ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»!


Πόλεμος που δεν είναι δίκαιος, που δεν γίνεται από τους Λαούς για την λευτεριά τους, είναι πόλεμος μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων συμφερόντων που γίνεται για τα κέρδη, για τον ορυκτό πλούτο, για τους υδρογονάνθρακες, για τους δρόμους μεταφοράς τους και ποιος θα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι.

πόσπασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης στις 25/10/2019 ενάντια στην συμφωνία για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα.)

Translate »