30 Απριλίου 2024

Άνοιγμα σχολείων…βρείτε τις διαφορές

Την Παρασκευή 14/05 ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων και ήδη έκλεισαν και στην Καισαριανή ένα τμήμα στο ΕΠΑΛ και άλλο ένα τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο και επιπλέον 7 μαθητές σε καραντίνα από άλλο τμήμα, καθώς είχαν παρακολουθήσει από κοινού το μάθημα των Αγγλικών. Συνολικά και στα δύο σχολεία, 6 καθηγητές βρίσκονται σε καραντίνα, το Webex δεν λέει να φύγει από την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών και τα δια ζώσης μαθήματα διεξάγονται με κενά! Απολύμανση δεν έγινε σε κανένα από τα δύο σχολεία, αφού διαπιστώθηκαν τα κρούσματα, αλλά επαναλειτούργησαν.

Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο γάιδαρος

Την ώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα self-test από μόνα τους – και παρ’ ότι είναι ιατρική πράξη διενεργούνται από τους γονείς-νοσηλευτές – δεν είναι πανάκεια, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «αφού επανερχόμαστε στην κανονικότητα» αφαιρεί το ένα από τα δύο εβδομαδιαία τεστ και πλέον απαιτείται μόνο ένα.

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά σε ενάμιση χρόνο πανδημίας, ότι για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, εμείς και τα παιδιά μας…

Είμαστε αναλώσιμοι και κοστίζουμε!

Ακόμη και αυτή η μικρή εμπειρία των self-test απέδειξε πόσο ορθό και αναγκαίο είναι το αίτημα το γονεϊκού κινήματος για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, με νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακόμα και τα selftest όμως αποτελούν ιατρική πράξη και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο χώρο της σχολικής μονάδας ή σε δομή Υγείας και όχι να αποτελεί το αποκορύφωμα της «ατομικής ευθύνης».

Χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όπως π.χ η αραίωση των τμημάτων, θα επανερχόμαστε στην ίδια κατάσταση, με καραντίνες και τηλεκπαιδεύσεις το χειμώνα και το «τελείωμα» της πανδημίας προς χάρη του ανοίγματος του τουρισμού χωρίς όρους, την Άνοιξη!

Ακόμα πιο έντονα τώρα γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές θα πρέπει να διεκδικήσουμε να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, τόσο για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς χωρίς άλλα κλεισίματα, όσο όμως και για τον Σεπτέμβρη!

Για να μη βιώσουμε ακόμα μια χρονιά ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ!

Translate »