27 Απριλίου 2024

Πρωτομαγιά 2021: Το δίκιο δεν το ζητιανεύουμε…

Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που δεν γονάτισαν μπροστά στις δυσκολίες και στο άδικο. Πρωτομαγιά Σικάγο 1886, Θεσσαλονίκη 1936, Καισαριανή 1944! Η Πρωτομαγιά στέκει ως παράδειγμα των αγώνων των εργαζομένων όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, γλώσσα, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς των κολοσσών, την πείνα, τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Εργατική Πρωτομαγιά και οφείλουμε ως γονείς να διδάξουμε τα παιδιά μας γιατί γιορτάζεται ως απεργία και όχι ως αργία. Οφείλουμε στα παιδιά μας να δείξουμε πόσο επίκαιρο είναι το αίτημα του 1886 για 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ξεκούραση. Στον 21ο Αιώνα, με την τεχνολογία και την επιστήμη να εξελίσσεται, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλιστεί τα παραπάνω, αλλά αντίθετα φέτος ετοιμάζονται να νομοθετήσουν 135 χρόνια μετά, το 10ωρο και 12ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά της Κυριακές.

Σε κανέναν δεν αξίζει στον 21ο Αιώνα να ζει με το φόβο του πολέμου, της πείνας,
της εργασιακής ανασφάλειας, της ανεργίας, της αμορφωσιάς

Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε όποιες επιδιώξεις, να μας στερήσουν κι άλλο χρόνο από τα παιδιά μας, από τον όποιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο μας, από την περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας. Το δίκιο δεν το φοβόμαστε. Το δίκιο το έχουμε εμείς….

«Το δίκιο αυτό όμως δεν το ζη­τια­νεύ­ουν
με ψηλά το κε­φά­λι το ζη­τούν
και με το χέρι ορθό το δια­φε­ντεύ­ουν,
το αρ­πά­ζουν με βια απ όποιους το κρα­τούν.»
Κων. Χατζόπουλος

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης το Σάββατο 1η Μάη στις 10:30 το πρωί, θα καταθέσει λουλούδια στον ιερό χώρο του “Θυσιαστηρίου” στο Σκοπευτήριο.
Translate »