19 Απριλίου 2024

Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου: Απάντηση σε επιστολή κυρίου Γρύλλη

Καισαριανή, 30/01/2021

Κύριε Γρύλλη,

Λάβαμε και συζητήσαμε αναλυτικά και απο κοινού όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων την επιστολή που υπογράφετε, εκ μέρους – όπως αναφέρετε – μιας ομάδας 50 γονέων του σχολείου μας.

Θεωρούμε ότι τις απαντήσεις στα πολλαπλά ερωτήματά σας σχετικά με το παραπάνω θέμα και τη Νομιμότητα του Δ.Σ. τις έδωσε άμεσα και εμπεριστατωμένα τόσο η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. όσο και η Ένωση Γονέων Καισαριανής, οπότε θα ήταν πλεονασμός να πούμε τα ίδια. Παρατηρούμε ωστόσο την κλιμάκωση μιας αναίτιας επίθεσης προς το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή (και όχι από το τέλος) :

Στη διετή θητεία μας ελάχιστα έως καθόλου ήρθαμε σε επαφή μαζί σας μέσω των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, ενώ δε φαίνεται να είχατε συμμετάσχει στη διεξαγωγή των εκλογών, με τις οποίες εκλέχθηκε το τρέχον Δ.Σ. Προφανώς μέχρι τότε δεν ήταν και τόσο σοβαρά τα ζητήματα του σχολείου μας και η συμμετοχή/παρέμβαση του ΔΣ στην αντιμετώπιση/επίλυσή τους. Ούτε και στη Γενική Συνέλευση του Συλλογου μας που έγινε στην λήξη της προηγούμενης καραντίνας, αλλά ούτε και σε αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που όλα έδειχναν πόσο δύσκολη θα είναι. Η πρώτη ουσιαστική επαφή σας με το Σύλλογο Γονέων ήταν τον Σεπτέμβρη του 2020 έξω απο την πύλη του σχολείου με αφορμή την εξελισσόμενη κατάληψη και την παρουσία των μελών μας εκεί. Έκτοτε το μόνο που φαίνεται να σας απασχολεί είναι η νομιμότητα του ΔΣ και των διαδικασιών που ακολουθεί. Βεβαίως και εκεί δια ζώσης απαντήσαμε επανειλλημένα στα ερωτήματά σας.

Αλλά, ας τα επαναλάβουμε:

Η επαφή μας με όλα τα μέρη της σχολικής κοινότητας είναι θεσμοθετημένη και επιβεβλημένη μέσω του Καταστατικού μας (έχει ήδη αναρτηθεί στο FB του Συλλόγου και είναι στη διαθέσή σας όποτε αυτό ζητηθεί). Ιδίως με τους ανήλικους μαθητές έχουν γίνει μέσα στην 2ετία πολλαπλές συναντήσεις με ιδιαίτερη φροντίδα και για σειρά ζητημάτων, όπως  η  συνεργασία  μας   για την   πραγματοποίηση   εκδρομών   και   χοροεσπερίδων,   για προβλήματα κοινωνικών συμπεριφορών μεταξύ των μαθητών (συνεργασία και δράσεις με σχετικούς φορείς καθώς και το ΚΕΘΕΑ), για τα κτιριακά προβλήματα και την αναβάθμιση των υποδομών, για ζητήματα συμπεριφορών εκπαιδευτικών, για την τήρηση των συλλογικών τους διαδικασιών (μαθητικά συμβούλια και ο ρόλος τους) και τελευταία φυσικά για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η διαχείριση της πανδημίας μέσα στα σχολεία (και της τηλεκπαίδευσης). Συχνά και σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου μας.

Έτσι και στο θέμα της κατάληψης (Σεπτ/2020) σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές και τους συμβουλέψαμε (μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση συνεδρίασης του ΔΣ) να προβάλουν, μέσω της κατάληψης που είχε ήδη πραγματοποιηθεί, τα δίκαια αιτήματά τους για ΑΣΦΑΛΗ και ΑΝΟΙΧΤΑ σχολεία, μέτρα προστασίας και υγιεινής. Όλα αυτά όμως μέσα από συλλογικές διαδικασίες, που δυστυχώς η Διεύθυνση του σχολείου δεν βοήθησε να πραγματοποιηθούν εγκαίρως και με σαφή τρόπο.

Αμέσως (30/09/2020) ζητήσαμε να γίνει νέα Γενική Συνέλευση και Εκλογοαπολογιστική (ως κατεπείγον θέμα) λόγω των έκτακτων συνθηκών και του επικείμενου κλεισίματος των σχολείων, που όλοι περιμέναμε. Σκοπός μας η εκλογή νέου Δ.Σ. για την πλήρη

εκπροσώπηση των Γονέων (δεδομένου ότι τρία μέλη είχαν ήδη αποχωρήσει ως γονείς μαθητών Λυκείου).

Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι και τότε ομάδα γονέων και εσείς ο ίδιος είχατε αναρρωτηθεί για τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήσαμε καθώς δεν τηρήθηκε στην πρόσκληση το χρονικό περιθώριο των ημερών που προέβλεπε το Καταστατικό, λόγω της επείγουσας κατάστασης. Δυστυχώς, εκείνες τις ημέρες δεν αισθανθήκαμε την στήριξή σας απέναντι στην στάση της δημοτικής αρχής που απαγόρευε τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας στα σχολεία. Σημειώνουμε εδώ ότι την ίδια χρονική περίοδο διεξάχθησαν εκλογές σε σχολεία διαφόρων δήμων της Αττικής με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων εντός των σχολικών αύλειων χώρων.

Ακόμη και δημόσιους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΑΙΟΛΙΑ, ΞΥΛΙΝΑ) αιτηθήκαμε για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης (σίγουρα θα το γνωρίζετε με την τότε ιδιότητά σας ως Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚ). Φυσικά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική.

Επίσης, προκειμένου για την τακτική επαφή με τα μέλη μας, είχαμε απο την αρχή της θητείας μας αιτηθεί στη διεύθυνση του σχολείου την χορήγηση των στοιχείων επικοινωνίας με τους γονείς. Δυστυχώς, λόγω της νομοθεσίας GDPR, μέχρι και σήμερα τα στοιχεία αυτά δεν μας έχουν δοθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το σύνολο των μελών του Συλλόγου (το οποίο απαιτείται για την πρόσκληση σε ΓΣ).

Φτάνουμε λοιπόν στη δύσκολη αυτή περίοδο της τηλεκπαίδευσης, με πολλαπλά προβλήματα, τόσο πρακτικά και τεχνικά, όσο και σε θέματα ψυχολογίας των μαθητών και προβληματισμών τους αναφορικά με τις τηλεαπουσίες, την τηλεαξιολόγηση κλπ. Για να μην αναφερθούμε στο μορφωτικό έλλειμα που δημιουργείται υπονομεύοντας το μέλλον όσων παιιδών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήριο.

Προσπαθήσαμε λοιπόν να κρατήσουμε την επαφή μας με το 15μελές σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν και να προτείνουμε τρόπους για την ανάδειξή τους. Ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα των εκπροσώπων τους για επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς τους. Φυσικά και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος γονιός θα μπορούσε να είναι παρών με το παιδί του κατά την πραγματοποίηση της εκάστοτε τηλεδιάσκεψης και να παρακολουθήσει την επικοινωνία μας με τα παιδιά.

Κατορθώσαμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να συνεχίσουμε τις συνεδριάσεις μας ως Δ.Σ., να κάνουμε συναντήσεις με τη Διεύθυνση του σχολείου, με μέλημα πάντα τους σκοπούς του Καταστατικού του Συλλόγου Γονέων και κυρίως τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και το μορφωτικό δικαίωμα που πρέπει να προσφέρεται με τον ίδιο τρόπο από το κράτος σε ΟΛΑ τα παιδιά.

Τώρα, με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και στο άκουσμα κατάληψης για άλλη μια φορά ενοχοποιήθηκε και πάλι το ΔΣ του Συλλόγου μας, ως υποκινητής, ωστόσο όχι μόνο δε συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως το Δ.Σ. με την έγκαιρη παρέμβασή του απέτρεψε την πραγματοποίησή της σε συνάντησή με το 15μελες.

Κύριε Γρύλλη, ως Σύλλογος Γονέων θέλουμε σχολεία ΑΝΟΙΧΤΑ, αλλά με ασφάλεια για την υγεία ΟΛΩΝ των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία και πραγματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας. Σίγουρα κανείς μας δεν συμφωνεί με την παρατήρηση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα όπως περιγράφετε το άνοιγμα αυτό. Δεν ξέρουμε κι αν ταυτίζονται πολλοί γονείς με αυτή σας την άποψη.

Έχουμε σκοπό να σταθούμε και πάλι στο πλάι των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών για κάθε μιρκό ή μεγάλο πρόβλημα, μέχρι τη λήξη της θητείας μας, με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις όπως κάνουμε όλο το τελευταίο διάστημα ως ΔΣ.

Πρώτοι εμείς, όπως και κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και μπορεί να κληθεί το σύνολο των Γονέων και Κηδεμόνων όπως προβλέπεται) επιθυμούμε τη διεξαγωγή Γ.Σ. και μάλιστα εκλογοαπολογιστικής για την ομαλή και ουσιαστική διαδοχή του Δ.Σ. του Συλλόγου με τα νέα του μέλη.

Ελπίζουμε να καλύψαμε τις ανησυχίες σας και καλούμε μία αντιπροσωπεία της ομάδας σας σε συνάντηση μαζί μας για συζήτηση επί του θέματος, βεβαίως και την παράδοση του κειμένου με τους υπογράφοντες και την καταχώρησή του στα πρακτικά (ο ενδεδειγμένος τρόπος), αλλά και για να λύσουμε όποια άλλη απορία έχετε.

Αναμένοντας την ανταπόκριση σας και την προώθηση της απάντησής μας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Για το Δ.Σ.

Κανέλλα Γεωργοπούλου – Πρόεδρος
Γιάννης Μηλιώνης – Αντιπρόεδρος
Αικατερίνη Καρκαβίτσα – Γραμματέας
Εύη Κασόλα – Ταμίας

Translate »