19 Απριλίου 2024

Ενημερωτικό Δελτίο για τη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας

Όπως πάντα και παντού, έτσι και στη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας εχθές 19/01/20, ως Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα σε όλα τα θέματα που κατέβηκαν εισηγητικά από τη Δημοτική Αρχή, μέσω του εκπροσώπου μας. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρες αυτές μας τις θέσεις και σε όλους του γονείς της Καισαριανής ώστε ο καθένας να κριθεί με βάση τα πεπραγμένα του. Για παράδειγμα:

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ

θέσαμε το ζήτημα των ακατάλληλων, επικίνδυνων και χωρίς έγκριση του Ε.Ο.Φ αντισηπτικών, του οποίου η ανάδειξη από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και τους Εκπαιδευτικούς χαρακτηρίστηκε από τον κύριο Τσιροζίδη, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Αθλητισμού και μέλος της επιτροπής, ως Σπέκουλα από «γνωστούς-αγνώστους», ενώ, ο κος Αντιδήμαρχος Παιδείας είπε ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν!!!

ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Α) Διαπιστώθηκε ότι η επισκευή του καλοριφέρ στο 3ο Δημοτικό αξίας 1.268€ θα πληρωθεί από το ταμείο του Σχολείου! και όχι από τα ξεχωριστά κονδύλια που φτάνουν στον Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών για επισκευές! Η Ένωση επισήμανε την πάγια θέση της, ότι από τα λεφτά των σχολείων που είναι ήδη λίγα και είναι αποκλειστικά για τα λειτουργικά τους – δήλωσε δε την ανησυχία της καθώς παρατηρείται συστηματικά τα 2 τελευταία χρόνια – τα σχολεία δεν μπορούν να στερούνται μέρος της κρατικής επιχορήγησης για τις επισκευές:

Από τα χρήματα που φτάσανε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις επισκευές στα σχολεία το 2019 (Μ19), ένα μέρος από τα χρήματα που έμειναν λόγω της έκπτωσης του εργολάβου (20.000€) δεν προστέθηκαν στο αντίστοιχο κονδύλι για τα έργα στις επισκευές του 2020 που ήδη τρέχει. Επίσης, με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, φαίνεται ότι το υπόλοιπο από την έκπτωση ύψους 60% του εργολάβου (περ. 50.000€) ΣΑΤΑ (Μ20) δεν προστίθεται στο έργο του 2021. Αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται όλο και λιγότερες εργασίες απαραίτητες για τα σχολεία! Μέσα σε 2 χρόνια το ποσό που εκλείπει από τα έργα στα σχολεία, αν και είναι κρατική επιχορήγηση αποκλειστικά γι’ αυτό τον λόγο, είναι ύψους περ. 130.000€

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ζητήσαμε τα χρήματα για την επισκευή να φύγουν από άλλους κωδικούς του Δήμου και όχι από τη Σχολική Επιτροπή και θέσαμε προς ψήφιση την πρόταση, το συνολικό ποσό των περίπου 130.000€ να μπούνε στο έργο των σχολικών επισκευών του 2021 (Μ21) με απόφαση της Σχ. Επ. προς Δ.Ε.Π και Δ.Σ ώστε η επόμενη μελέτη για έργα στα σχολεία να αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό!

Ο κύριος Αντιδήμαρχος Παιδείας μας είπε ότι βλέπουμε φαντάσματα!

Β) Διαπιστώσαμε έξοδα για απολυμάνσεις Covid-19 καθώς και έξοδα για καθαριστικά στο Ειδικό Σχολείο να έχουν χρεωθεί στα ταμεία των σχολείων, παρά τα 313.000€ έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των εξόδων λόγω covid που ήρθαν στον Δήμο. Η Ένωση καθώς και άλλα μέλη αντιτάχθηκαν σε αυτό και ο Αντιδήμαρχος είπε ότι πρόκειται για λάθος τιμολόγιο που κόπηκε στη σχολική επιτροπή και θα διορθωθεί. Θα επιμείνουμε να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο και η επιβάρυνση για το ειδικό σχολείο με δεδομένο ότι η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου έχει αποστείλει επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και τις ΔΕΚΟ!

Η Ένωση με ευθύνη και επίγνωση του τι σημαίνει η χρηματοδότηση και η κατανομή για τα σχολεία, ψήφισε ΛΕΥΚΟ ώστε ναι μεν να μη μπλοκαριστεί η κατανομή των χρημάτων, αλλά παράλληλα να γίνει σαφές ότι δεν νομιμοποιούμε τις παραπάνω τακτικές απομύζησης των σχολικών ταμείων!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Η Δημοτική Αρχή έφερε πρόταση για αποδοχή 2 χορηγιών. Πρώτον για μεγάλες σκακιέρες από σκακιστική εταιρεία και για 4 υπολογιστές για το Ειδικό Σχολείο από εταιρία με την οποία ο κύριος Αντιδήμαρχος ήρθε σε προσωπική επικοινωνία, μετά το αίτημα του Ειδικού Σχολείου για αντίστοιχο εξοπλισμό.

Η Ένωση από θέση αρχής τόνισε ότι:

  • Σε περίπτωση αποδοχής των χορηγιών, θα πρέπει πάντα ρητά να αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχουν υποχρεώσεις από την αποδοχή για προώθηση των χορηγών. Δεν δεχόμαστε το Δημόσιο Σχολείο να αποτελεί χώρο προωθητικών ενεργειών, και παιδιά και γονείς να είναι ένα “market pool” για κάθε επίδοξο! Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας απόρησε λέγοντας γιατί να μην αποδεχτούμε π.χ πρόταση πολυεθνικής εταιρίας αναψυκτικών που θα ζητούσε να μπει το λογότυπό της!!!
  • Επίσης ζητήσαμε να ανοίξει βιβλίο χορηγιών και κάθε χορηγία θα πρέπει να συνοδεύεται από το προσχέδιο ή τη σύμβαση των δύο μερών καθώς και την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, εν προκειμένου του τμήματος πληροφορικής του Δήμου.
  • Αποδείχτηκε και μέσα στην πανδημία ότι οι χορηγίες δεν μπορούν να καλύψουν το θέμα του εξοπλισμού στα σχολεία, ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά. Η Ένωση πρότεινε να γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου ολοκληρωμένη και σε βάθος καταγραφή σε όλα τα σχολεία των αναγκών αυτών και να συνταχθεί αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για τη προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται.
Επειδή καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις που θέσαμε δεν εξασφαλίζονται και επειδή διαφάνηκε και η διάθεση των «χωρίς όρους και προϋποθέσεις χορηγιών» εφ’ εξής, η Ένωση ψήφισε ΛΕΥΚΟ
Translate »