26 Απριλίου 2024

Ακόμα μια προσπάθεια καθυστέρησης στην εκταμίευση χρημάτων για κάλυψη όλων των αναγκών για σχολικές μονάδες και μαθητές, για την τηλεκπαίδευση!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ

Το προηγούμενο διάστημα ως Ένωση είχαμε καταγγείλει ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται κατάχρηση της δια περιφοράς συνεδριάσεων των σχολικών επιτροπών με αφορμή την πανδημία, ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Επομένως είχαμε ζητήσει να γίνονται με τηλεδιάσκεψη όπως ακριβώς και τα δημοτικά συμβούλια. Κάτω από την πίεση και την αποκάλυψη από την Ένωση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (https://www.youtube.com/watch?v=zWXeVvSKtR8&feature=youtu.be&t=445) την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την κατανομή της 4ης δόσης για το 2020 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στις Σχολικές Επιτροπές. Δηλαδή μοιράστηκαν ανά βαθμίδα τα χρήματα που στέλνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Καισαριανής (επισυνάπτεται η εισήγηση της κατανομής).

Πέρα όμως από την κατανομή των χρημάτων και επειδή αποτελεί κοινό τόπο σε όλους μας η άμεση κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των σχολικών μονάδων αλλά παράλληλα να μη φαλιρίσουν οι Σχολικές Επιτροπές, το κύριο αυτής της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί και να λήξει η επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με 20.000€ ανά Σχ. Επιτροπή. Με ευθύνη και εσκεμμένες καθυστερήσεις από την Δημοτική αρχή, δεν προχώραγε το ζήτημα στη ΔΕΠ από τον Ιούνιο (δείτε εδώ και εδώ) που είχαμε καταθέσει αίτημα έως τώρα, παρ’ ότι έχουν μεσολαβήσει κι άλλες αναμορφώσεις στον Προϋπολογισμό και θα έπρεπε ήδη να έχει διεκπεραιωθεί. Έτσι πριν τη συνεδρίαση ζητήσαμε:

1) Με βάση την απόφαση και του εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την περασμένη Τρίτη στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης να συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών με 20.000€ ανά σχολική επιτροπή από τον προϋπολογισμό του Δήμου όπως είχε εγκριθεί ομόφωνα από τις συνεδριάσεις: για την Α’ Σχ. Επ. στις 12/06/20 και της Β’ Σχ. Επ. στις 16/06/20.

2) Να μας ενημερώσουν για τα ταμειακά διαθέσιμα των σχολείων.

3) Ενημέρωση για το σύνολο των αιτημάτων των διευθυντών.

4) Ανάλυση όλων των χρεών που τρέχουν ανά σχολείο.

Από τα παραπάνω ερωτήματα που θέσαμε δεν απαντήθηκε κανένα, με πρόφαση ότι δεν πρόλαβαν να τα συγκεντρώσουν, παρ’ ότι είναι στοιχεία που θα έπρεπε να είναι άμεσα διαθέσιμα! Επίσης με λύπη μας διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την απροθυμία της Δημοτικής αρχής έστω και τούτη την ώρα να εκταμιευτούν χρήματα από το ταμείο του δήμου προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση σε τεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης σε σχολεία και μαθητές. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας με νύχια και με δόντια ήθελε να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση της ΔΕΠ! Ακολούθησε έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης αλλά και των άλλων φορέων της σχολικής κοινότητας που εκπροσωπούνται στη ΔΕΠ που είναι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι Διευθυντές των σχολείων μας. Η επιμονή του να καθυστερήσει και άλλο τη διαδικασία με διάφορα τερτίπια τελείως αβάσιμα και ανούσια, μας οδήγησε στο να καταθέσουμε το αίτημα της επιχορήγησης των Σχ. Επ. εκ νέου ως πρόταση μέλους, εκτός ημερήσιας διάταξης. Ως αντιπρόταση προς ψήφιση ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και προεδρεύων κατέβασε την αναβολή λήψης απόφασης και παραπομπή σε νέα ΔΕΠ! Τελικά το σώμα αποφάνθηκε ότι η πρόταση πρέπει να συζητηθεί και εν τέλει ψηφίστηκε θετικά από την πλειοψηφία.

Μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε τι αποσκοπούσε μια ακόμα αναβολή που έχει να κάνει με εκταμίευση χρημάτων!!!

Υποτιμάει τη νοημοσύνη μας να βγαίνει η δημοτική αρχή μετά από τόσους μήνες να καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν έχει κάνει τίποτα και να εμφανίζεται σαν σωτήρας που θα δώσει στα παιδιά μας λαπτοπ και ταμπλετ. Συμφωνούμε ότι αυτά θα έπρεπε να γίνουν με ευθύνη του κράτους. Όμως η δημοτική αρχή παρ’ ότι γνώριζε ήδη από το πρώτο lockdown τις ανάγκες τεχνολογικού εξοπλισμού, δεν προχώρησε σε καμία καταγγελία στο Υπουργείο και από την άλλη αρνούνταν τόσους μήνες να κατεβάσει στο δημοτικό συμβούλιο την απόφαση της ΔΕΠ και των σχολικών επιτροπών για εξτρά επιχορήγησή τους. Προφανώς κέρδιζαν χρόνο μπας και τη βγάλουν πάλι τζάμπα με ότι δώσει το Υπουργείο όπως έκαναν και με τα κοντέινερ της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Ήταν πολύ βασικό για εμάς  τους γονείς να μη χαθεί άλλος χρόνος γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι να φτάσουν τα λεφτά στα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι μέσα Δεκέμβρη κλείνει το έτος και πρέπει από τον Δήμο να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός με την αναμόρφωση και να εγκριθεί από την Περιφερειακή Διοίκηση, οπότε η όποια εκταμίευση πηγαίνει για Απρίλη! Γι’ αυτό μιλάμε για χαμένο χρόνο και καθυστερήσεις!

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι η κάλυψη των αναγκών των σχολείων δεν είναι σε προτεραιότητα, φτάνουν στο σημείο μέχρι να τις υποτιμάνε, να μην τις παραδέχονται και μόνο κάτω από την πίεση αναγκάζεται να αναγνωρίσει και να  καλύψει κάποιες.  Δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί η απόφαση να δοθούν τα χρήματα.

Έχουμε την ευθύνη όλοι να ξεσηκωθούμε για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Translate »