27 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός για τη νέα σχολική χρονιά

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση! Φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να σταματάμε να είμαστε αισιόδοξοι, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας!

Παρ’ όλες τις μεγαλοστομίες του Υπουργείου ότι όλα πάνε καλά η μόνη «μέριμνα» και το μόνο μέτρο είναι η εκτεταμένη χρήση της μάσκας και τα πολύ διαφημιζόμενα παγουρίνο λες και τα παιδιά μας τόσα χρόνια έπιναν νερό από ποτίστρες! Ενώ είχαν 7 μήνες μπροστά τους για να οργανωθούν, ανοίγουν τα σχολεία απροετοίμαστοι και χωρίς σχέδιο. Δυστυχώς δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι όροι προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια, με το κόστος και την ευθύνη να βαραίνει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αντίθετα βρήκαν χρόνο για να ψηφίσουν νομοσχέδια κατακαλόκαιρο που κάνουν την κατάσταση στα σχολεία ακόμα πιο τραγική.

Οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί βιώνουμε τα προβλήματα των σχολείων όπως είναι η έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις αποδείχτηκαν κούφια λόγια αφού τα σχολεία θα λειτουργήσουν πάλι με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με συμβασιούχους στην καθαριότητα που θα γίνονται λάστιχο, με κλειστές αίθουσες, με 25αρια και 27αρια τμήματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι όποιες προσλήψεις έγιναν είναι μπαλώματα αφού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων και ποιοτικά και ποσοτικά εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Στη Καισαριανή, 25 καθαρίστριες για να καλύψουν την ανάγκη των 40, αφού μιλάμε για διπλή καθαριότητα!

Η κατάσταση η οποία διαχρονικά έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων στο πλαίσιο μιας συνεχούς υποβάθμισης της παιδείας, σε δομές και προσωπικό, βοηθητικό και καθαριότητας. Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η δημοτική αρχή, που παρ’ ότι όλα αυτά είναι γνωστά και τα φωνάζουμε και πριν την πανδημία και μετά, έλεγε ότι «…με ότι έχουμε πορευόμαστε» και «θέλω να τα έχω καλά με την κυβέρνηση και δεν πιέζω». Αυτή η πολιτική θέση όμως αποδεικνύεται τραγική! Τρανταχτό παράδειγμα οι υποδομές στο Δήμο μας για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, όπου από μελέτη εγκατάστασης 11 αιθουσών προκάτ, καταλήξαμε σε 6 τσίγκινα κουτιά! Η αδιαφορία για τη στέγαση των παιδιών έχει οδηγήσει στο σημείο, ελάχιστες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, να μην έχουν εγκατασταθεί. Ακόμα όμως και να προλάβουν να εγκαταστήσουν όλα όσα υπολείπονται, θα πρέπει να σαρδελοποιηθούν 20 και 25 νήπια σε κάθε ένα από αυτά τα «κλουβιά», αφού αντιστοιχεί λιγότερο από 1τ.μ για κάθε παιδί. Οι μαθητές της προσχολικής ηλικίας της πόλης δεν ξέρουν ακόμη, ούτε το που αλλά ούτε και με ποιους όρους θα φοιτήσουν. Τι θα γίνει με όλα αυτά τα παιδιά;

Αγαπητοί γονείς,

Η χρήση της μάσκας δεν είναι πανάκια, είναι ένα από τα μέτρα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα σε σχέση με τη χρήση της ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Όμως μέχρι εκεί! Είμαστε αντίθετοι με την παραφιλολογία διαφόρων υποκινητών που το τελευταίο διάστημα βρήκαν έδαφος και προσπαθούν να μολύνουν τους γονείς με τις αντιεπιστημονικές τους απόψεις αλλά και να τους αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων μας. Σαν γονείς απαιτούμε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας να δίνονται δωρεάν στα παιδιά μας και με κρατική ευθύνη.

Επιπλέον απαιτούμε:

  • 15 μαθητές ανά τάξη
  • Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις των απαραίτητων εκπαιδευτικών. Ούτε μια ώρα χαμένη!
  • Μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία και επαναλαμβανόμενη δωρεάν παροχή μάσκας για όλους
  • Σύνδεση του σχολείου με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Είναι επιβεβλημένο τούτη την ώρα η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων να μπούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που απαιτούμε χρόνια τώρα.

Για να μπορούν τα παιδιά μας να είναι στον φυσικό τους χώρο, το σχολείο!
Ένα σύγχρονο σχολείο που θα μπορεί να εγγυάται την υγιεινή και την ασφάλεια.Να καλύπτει και σε υποδομές αλλά και σε περιεχόμενο όλες τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!

Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 6:30 μμ στα Προπύλαια

Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή-μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή.

Translate »