18 Απριλίου 2024

Εμείς οι γονείς των νηπιαγωγείων της Καισαριανής, λίγα μόλις 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά, μαζευτήκαμε στα νηπιαγωγεία των παιδιών μας, μετά από πρόσκληση των νηπιαγωγών και βλέποντας την υπάρχουσα κατάσταση, συμπεραίνουμε ότι:

Το ξεκίνημα της 2χρονης προσχολικής αγωγής στην πόλη μας, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς και η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας σε καιρό πανδημίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για εμάς και τα παιδιά μας. Η κατάσταση των πρόχειρων κατασκευών, του αύλιου χώρου, της υλικοτεχνικής υποδομής και όλων των εκπαιδευτικών προϋποθέσεων είναι απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα:

  • Σε αίθουσες κουτιά των 36 τ.μ. (με κουζίνα και WC) θα στριμωχτούν 17-20 παιδιά και οι Νηπιαγωγοί τους, ενώ δε χωράνε ούτε 12 με τις αναγκαίες «γωνιές» για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου. Δεν έχουν προβλεφθεί συμπληρωματικοί βοηθητικοί χώροι σίτισης και ξεκούρασης. Εκτός αυτών, έχουνε εγκατασταθεί μόνο η 1 από τις 4 αίθουσες στο 1ο νηπιαγωγείο και ούτε καν η 1 στο 3ο νηπιαγωγείο. Όμως η εγγραφές και στα δύο νηπιαγωγεία είναι πάνω από 70-80 και η χωρητικότητα πολύ μικρότερη. 
  • Επίσης, στο 1ο Νηπιαγωγείο για 70 παιδιά δεν υπάρχουν ακόμα 4 νηπιαγωγοί και στο 3ο άλλες 3 για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της πρωινής ζώνης αλλά και του ολοημέρου! Έτσι τίθεται το ερώτημα: Τη Δευτέρα τι θα κάνουμε οι γονείς των παιδιών; Που θα είναι τα παιδιά μας; Θα γίνουν 25αρια τμήματα; Κάποια παιδιά δεν θα ξεκινήσουν; Και τί θα κάνουν οι γονείς που πρέπει να πάνε για δουλειά;
  • Έχουν προβλεφθεί μόνο 2 τουαλέτες που θα εξυπηρετούν γύρω στα 20 παιδιά και καμία τουαλέτα για τους παιδαγωγούς των επιπλέον αιθουσών. Δεν μπορούν να εξασφαλιστούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής εν μέσω κορονοϊού αφού η λειτουργία τους γίνεται αποκλειστικά με κλιματιστικά! Είναι αυτά τα κλουβιά – ευάερα και ευήλια, σύγχρονα και πλήρως κατάλληλα για να στεγάσουν νήπια; Με ελλιπή εξαερισμό, με σωλήνες να κρέμονται απ΄ έξω, με ελάχιστο χώρο για να αναπτυχθούν παιδαγωγικές <<γωνιές>> , αλλά πληθώρα επικίνδυνων σημείων (π.χ. εξωτερική μονάδα κλιματισμού, σκαλί εισόδου); Αλήθεια, αυτοί που σχεδίασαν 3 χρόνια τώρα αυτές τις υποδομές, έχουν δώσει έγκριση γι’ αυτά; Η Δημοτική Αρχή τα έχει αποδεχθεί;
  • Δεν υπάρχει σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης του χώρου, ειδικά στο 1ο Νηπιαγωγείο που το σχολικό συγκρότημα πλέον στεγάζει 600 παιδιά! Η δε είσοδος έχει διάνοιξη μόλις 1μ. και σκαλί εξόδου! Η αυλή είναι πλέον πολύ μικρή και αδιαμόρφωτη για τις ανάγκες αυτών των ηλικιών.
  • Όπως ενημερωθήκαμε το καθαριστικό προσωπικό είναι ουσιαστικά το ίδιο που υπήρχε και πέρυσι, δεν φτάνει για τις παραπάνω αίθουσες αλλά και το επιπλέον καθαριστικό έργο λόγω κορονοϊού. Συγκεκριμένα στο 3ο Νηπιαγωγείο, η καθαρίστρια μοιράζεται με το 2ο Δημοτικό ή στο 1ο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε ένα συγκρότημα όπου 2 καθαρίστριες καλούνται να φροντίσουν για 600 παιδιά! 
  • Δεν υπάρχει ουσιαστικά πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος! Ο εκπαιδευτικός καλείται να κάνει τον νοσηλευτή αλλά πέραν αυτού π.χ στο 1ο Νηπιαγωγείο, δεν υπάρχει χώρος για να απομονωθεί ο μαθητής. Δεν έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν τεστ για όλα τα παιδιά και για όλους τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό.

Τα συμπεράσματά μας και οι αγωνίες μας είναι βάσιμες και δημιουργούν επείγοντα ερωτήματα για όλους τους αρμόδιους φορείς! Θέλουμε και έχουμε σκοπό όχι μόνο να πάρουμε απαντήσεις αλλά και να δοθούν άμεσα λύσεις. 

Καλούμε όλους τους γονείς των ηλικιών της 2χρονης προσχολικής αγωγής και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής να μας στηρίξουν και να συμμετέχουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 12:00 σε κινητοποίηση που θα κάνουμε στο Δημαρχείο Καισαριανής ώστε να πιέσουμε να μας απαντηθούν, όλα τα παραπάνω και να απαιτήσουμε λύσεις!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ _ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Για γονείς 1ου Νηπιαγωγείου: 6942031207
Για γονείς 3ου Νηπιαγωγείου: 6971798400

Translate »