20 Απριλίου 2024

Ενημερωτικό Δελτίο για άνοιγμα Γυμνασίων και υπολοίπων τάξεων Λυκείου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων βρέθηκε από νωρίς και σήμερα (Δευτέρα 18/05/20) το πρωί στα σχολεία όπου οι μαθητές των Γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων των Λυκείων, για πρώτη φορά ξαναμπήκαν στα σχολεία, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος. Ενημέρωσαν με ανακοίνωση όσους γονείς παραβρέθηκαν εκεί, σχετικά με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, την απαράδεκτη τροπολογία για τις κάμερες στην τάξη και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν και τώρα με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων αλλά και με ορίζοντα τη νέα σχολική χρονιά. Είχε προηγηθεί πλατιά εξόρμηση το απόγευμα του Σαββάτου μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου όπου επιβεβαιώθηκε η ανησυχία των γονιών για τους όρους με τους οποίους έγινε μέχρι σήμερα η τηλε-εκπαίδευση αλλά και η «επόμενη ημέρα» για τα σχολεία.

Από την εικόνα που έχουμε, επιβεβαιώθηκε δυστυχώς περίτρανα το υγειονομικό ζήτημα που προκύπτει με την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας και που από την πρώτη στιγμή η Ένωση και συνολικά γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν αναδείξει μέσα από ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις και υπομνήματα! Ανοίγοντας ταυτόχρονα τα 2 Γυμνάσια και τα 3 Λύκεια για μάθημα, αλλά και τα 7 Νηπιαγωγεία και τα 5 Δημοτικά για εγγραφές φάνηκε το ψέμα της «κανονικότητας» της επόμενης ημέρας, αφού οι 3 μόνιμες καθαρίστριες και οι 12 συμβασιούχες (επί της ουσίας μερικής απασχόλησης) δεν επαρκούν ακόμα κι αν γίνουν «λάστιχο». Έτσι:

  • Τα δύο από τα πέντε σχολεία (2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο) ξεκίνησαν να λειτουργούν χωρίς προσωπικό καθαριότητας έως τις 11:00 οπότε και θα είχαν γίνει 3 διαλείμματα.
  • Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν καλύπτονται από επαρκή καθαριότητα.
  • Κάποιες καθαρίστριες χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες ακόμα και σε 3 διαφορετικά σχολεία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αξιοποιήθηκαν ενάντια στην σύμβασή τους σε διάφορους χώρους του δήμου.
  • Η δημοτική αρχή δεν είχε προβλέψει για το σύνολο των μαθητών ατομικά κιτ (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) όπως αυτά που διαφήμισε ευρέως την προηγούμενη Δευτέρα, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Όπως ενημερωθήκαμε κάτι τέτοιο θα κόστιζε πολύ ακριβά!

Η πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά για την παιδεία, διαχρονικά αλλά και εν μέσω πανδημίας, δεν είναι προς το συμφέρον της σχολικής κοινότητας, δεν διασφαλίζει ούτε την υγεία ούτε το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας.

Μάλιστα τα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε τόσους μήνες τώρα δεν ευαισθητοποίησαν στο ελάχιστο την κυβέρνηση, η οποία κατακαλόκαιρο κατεβάζει νομοσχέδιο που (μεταξύ άλλων) αυξάνει έως και 26 τους μαθητές ανά τάξη, ακόμα και για τα νήπια και απαγορεύει την διατήρηση τμημάτων με λιγότερα από 16 μαθητές/ νήπια. Φαίνεται ξεκάθαρα πόσο γρήγορα έγιναν «κουρελόχαρτο» οι οδηγίες των επιστημόνων ανάμεσά τους η πρόβλεψη της ΚΤΥΠ για 3 τ.μ. ανά νήπιο και η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 17 παιδιά ανά εκπαιδευτικό, αλλά και η θέση των παιδαγωγών για 15 παιδιά/Νηπιαγωγό!

Οι ανάγκες μας να μην μπουν σε καραντίνα!

Όλοι να συμμετέχουμε μαζικά στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αύριο
Τρίτη 19 Μαΐου και ώρα 13:00 στα Προπύλαια μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικώντας σύγχρονη, ουσιαστική και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά μας!


ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Translate »