26 Απριλίου 2024

Άνοιγμα σχολείων με υπαρκτές ανάγκες, αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, μάθημα “Big Brother”… και ο χορός της απαξίωσης καλά κρατεί.

Χθες 11/05/2020 από νωρίς το πρωί και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας  έξω από τα σχολεία βρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων και τους συλλόγους γονέων μοιράζοντας υλικό της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. και με πικέτες διαμαρτυρίας για να διαπιστώσουν τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Τα απολυμαντικά που έστειλε το Υπουργείο αντιστοιχούν σε ένα λίτρο ανά τάξη.
  • Υπήρχε χαμηλή προσέλευση μαθητών.
  • Λόγω έλλειψης υποδομών για να μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών τα τμήματα μοιράστηκαν και έχει εφαρμοστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία.
  • Οι καθαρίστριες εμφανώς καταβεβλημένες είναι περίπου 3 ανά σχολείο (1 μόνιμη και 2 συμβασιούχες). Βέβαια αυτό είναι προσωρινό, αφού τα υπόλοιπα σχολεία είναι κλειστά και έχουν αποσπαστεί από αυτά. Με το άνοιγμα και των υπολοίπων τι κατάσταση θα επικρατεί;

Μάλιστα οφείλουμε να τονίσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου, δηλαδή εργαζόμενες με τις πιο άγρια ελαστικές σχέσεις, είχαν αποσπαστεί από τα σχολεία για να καθαρίζουν άλλους δημοτικούς χώρους (δείτε εδώ) και επέστρεψαν την τελευταία στιγμή.

Ειδικά τώρα με την πανδημία, η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους, είναι πιο έντονη από ποτέ.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

  • Οι μαθητές βγαίνουν διάλειμμα ξεχωριστά και αντιστοιχούν 2-3τ.μ. ανά μαθητή.
  • Είναι απαράδεκτη η λύση με 18μηνα Voucher για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν. Να γίνει πλήρως επιστροφή χρημάτων, ειδικά τώρα που οι γονείς τα έχουν ανάγκη.

Η Ένωση και οι Σύλλογοι γονέων θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλάι των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θα είμαστε το “μάτι” των γονιών σε κάθε σχολείο.

Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει ότι ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλουμε το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο (δείτε εδώ) που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει σε συζήτηση, εν μέσω πανδημίας και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • Αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό – Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος 20 και 16 αντίστοιχα, άρα συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Λύκειο εξεταστική αρένα. Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων από την Α’ Λυκείου (αντιπαραθέτουμε την εμπειρία της συντριπτικής αύξησης της σχολικής αποτυχίας στο πρόσφατο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκε).
  • Ανώτατο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ τα 17 χρόνια: περιορισμοί και αποκλεισμοί μαθητών από την ειδικότητα επιλογής τους.
  • Κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών. Χυδαίο ανταγωνισμό.
  • Λέμε ΟΧΙ στο μάθημα – τηλε SHOW με κάμερες μέσα στην τάξη!!!!

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μένουμε σιωπηλοί !!!!

Διεκδικούμε να δώσουν ΤΩΡΑ ΛΕΦΤΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 13 Μάη, στις 13.00 μ.μ., στα Προπύλαια, με όλα τα μέσα προστασίας.

Εκπρόσωποι της Ένωσης θα βρίσκονται το Σάββατο 16/05/2020 από τις 18:00 – 20:00 έξω από το χώρο του Μουσείου ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο προκειμένου να ενημερώνουν τους γονείς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της Παιδείας.

Το Δ.Σ

Translate »