23 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση για τις σχολικές καθαρίστριες: Μη κάνετε τους νταΐδες στους αδύναμους – απαιτήστε από τους ισχυρούς

0

Από σχετικές ανακοινώσεις – και όχι όπως θα έπρεπε – ενημερωθήκαμε ότι οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου, δηλαδή εργαζόμενες με τις πιο άγρια ελαστικές σχέσεις, “επιτάχθηκαν” με απόφαση του Αντιδημάρχου Παιδείας για να καθαρίσουν άλλους δημοτικούς χώρους, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να τους έχει αποσαφηνιστεί πώς και αν θα αμειφθούν! Κατά τη γνώμη μας ορθώς ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, κατήγγειλε την ιδιότυπη αυτή “επίταξη”, η οποία δεν έγινε ούτε με σχετική οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας ή Εσωτερικών οπότε και θα απαντιόντουσαν ζητήματα αμοιβής, ούτε με απόφαση των σχολικών επιτροπών οι οποίες είναι το Νομικό Πρόσωπο που τις προσλαμβάνει.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας, να σημειώσουμε ότι οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου είναι και αυτή την περίοδο απαραίτητες στα σχολεία καθώς σε αυτά δουλεύουν ακόμα εκπαιδευτικοί. Επίσης, είναι γνωστό ότι η καθαριότητα των σχολείων ήταν ελλιπής χρόνια τώρα, λόγω έλλειψης καθαριστικού προσωπικού και επομένως τώρα είναι πρακτικά δυνατή η σε βάθος καθαριότητα των σχολείων, δεδομένου ότι οι μόνιμες σχολικές καθαρίστριες (περίπου το 25% του καθαριστικού προσωπικού που ήταν πλήρους απασχόλησης) βρίσκονται σε άλλους χώρους του δήμου όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Η δημοτική αρχή έπρεπε να θέσει το θέμα στις σχολικές επιτροπές οπότε και θα εισηγούμασταν την  αναδιάταξη των σχολικών καθαριστριών με σύμβαση μέσα στις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τα επείγοντα ζητήματα που όντως προέκυψαν π.χ. βλάβη σε σωλήνα ύδρευσης σε σχολείο ή προβλήματα από νεροποντές, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την απόσπαση των μόνιμων καθαριστριών, τις ειδικές ανάγκες σε καθαρισμό π.χ. νηπιαγωγεία και παιδικός εξοπλισμός και με δεδομένο το 4ωρο τις εργασίας τους. Ομοίως, είναι απαράδεκτο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα εν μέσω πανδημίας να τους αφήνουμε ακάλυπτους από ατομικά μέσα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων θεωρούμε ότι πέρα από τα παραπάνω, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε στους γονείς την απαράδεκτη επίθεση της Δημοτικής Αρχής στο Σύλλογο Εργαζομένων αλλά και την αήθη προσωπική λασπολογία στον πρόεδρο του, ο οποίος είναι γονιός πατέρας τριών μικρών παιδιών και μέλος της Ένωσης Γονέων και έχει αποδείξει πώς δεν έχει λείψει από καμία μάχη  που δίνουμε για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Βέβαια δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, έχουμε τοποθετηθεί ξανά ως Ένωση σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας. Είναι πρακτική της δημοτικής αρχής όταν δεν συμφωνεί με κάποιον, όταν πιέζεται για οποιοδήποτε λόγο είτε αυτός είναι πολίτης, είτε είναι γονιός, είτε φορέας, να χάνει την ψυχραιμία της και να προχωρά σε προσωπική επίθεση. Η Δημοτική αρχή δε βάζει μυαλό από την κατακραυγή που δέχτηκε όταν έκανε επί προσωπικού επίθεση σε γονιό βρεφονηπιακού σταθμού μπροστά στα μάτια άλλων γονιών επειδή τόλμησε να ρωτήσει τι θα γίνει με τα παιδιά που έμειναν εκτός δομών, σε μέλη της Ένωσης αλλά και στον πρόεδρο επειδή τους ενοχλούν οι ερωτήσεις που τους γίνονται καθώς και όταν δέχονται  πιέσεις σε μια σειρά από θέματα που πρέπει να λυθούν, στον πρόεδρο του Συλλόγου του 1ου Λυκείου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μικροφωνική που δεν τους έδωσαν κ.α. Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα διαπιστώσει κάποιος παρακολουθώντας έστω και μια φορά συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου.

Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να κάνουμε σαφές και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι πρακτικές απειλών και αυταρχισμού δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες! Πόσο μάλλον όταν αυτές στρέφονται στους πιο αδύναμους, σε βαριά εργαζόμενες γυναίκες όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες δουλεύουν 10 μήνες και μετά βγαίνουν στην ανεργία, αμείβονται με 33€ μεικτά για κάθε σχολική αίθουσα ανά μήνα και με μέση αμοιβή περίπου τα 350€. Αυτές που δεκαετίες μένουν ξεκρέμαστες, χωρίς βαρέα, χωρίς δυνατότητα ούτε να αρρωστήσουν, με την συνταξιοδότηση να φαντάζει άπιαστο όνειρο. Προτείνουμε η Δημοτική Αρχή να μην κάνει τον νταή στους πιο αδύναμους, αλλά στα Υπουργεία ζητώντας την πληρωμή των καθαριστριών για το διάστημα που έχει ανασταλεί η εκπαιδευτική διαδικασία, και επιτέλους την μονιμοποίησή τους. Η πανδημία αποκάλυψε και στους πιο δύσπιστους την ανάγκη επαρκούς μόνιμου καθαριστικού προσωπικού μέσα στα σχολεία, χώρους μεγάλης συνάθροισης.

Δίνουμε τον λόγο μας ότι η καταγγελία μας αυτή θα τεθεί στην πρώτη σχολική επιτροπή, θα το θέσουμε ως βασικό θέμα.  Το θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση στις γυναίκες που φροντίζουν τα παιδιά και τα σχολεία μας, αγόγγυστα χρόνια τώρα!

Υ.Γ: Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τις ανακοινώσεις του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής σχετικά με το ζήτημα:
https://goneiskaisarianis.gr/oloi-mazi-nikites/goneis-kidemones/ergazdimou/

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »