27 Απριλίου 2024

Για το νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων| Νέο συλλαλητήριο αύριο στις 12 στα Προπύλαια

Όχι στη λογική «Όποιος έχει λεφτά σπουδάζει»

Πέμπτη 18 Γενάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια

μαζί με τα παιδιά μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Ως Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής στεκόμαστε απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ένα ακόμη νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία λύση στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Αντίθετα εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους:

  • Οι γονείς θα συνεχίσουμε να «ματώνουμε» από το Δημοτικό μέχρι και το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μόρφωση των παιδιών μας. Είναι ψέμα ότι αντί να τα «στάζουμε» στα φροντιστήρια απλά θα τα δίνουμε για δίδακτρα στα ιδιωτικά ΑΕΙ και δεν θα φεύγει και το συνάλλαγμα! Αλήθεια έως 120.000€ + συγγράμματα + ό, τι άλλο προκύψει ποιά οικογένεια αφορά;
  • Τα φροντιστήρια θα ενταθούν σε συνδυασμό με την εξαγγελία της κυβέρνησης για «Εθνικό απολυτήριο» (θα μετρούν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο), που σημαίνει πανελλαδικές × 3 + δίδακτρα για το πανεπιστήμιο.
  • Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα (οι λίγοι) θα αγοράζουν πανάκριβα την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο.
  • Όσοι δεν έχουν, δηλαδή τα παιδιά της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, θα δίνουν πανελλαδικές, βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπαθειών τους, αφού κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν στην ίδια σχολή απλά … πληρώνοντας!

Πρόκειται για «νομιμοποίηση» της κατάφωρης αδικίας όποιος έχει περνάει στο πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των τίτλων θα υποσκάψει περαιτέρω την αξία τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι με παραπλήσια πτυχία να κονταροχτυπιούνται σε λίγα χρόνια για μια θέση εργασίας…

      Μήπως όμως το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημόσιων πανεπιστημίων θα αναβαθμιστεί, ως αποτέλεσμα της συνύπαρξής τους με τα ιδιωτικά; Μα ποιός τομέας του δημοσίου αναβαθμίστηκε όταν έδρασε δίπλα του ο ιδιωτικός; Έχουμε πικρή πείρα από την πολιτική αυτή στην Υγεία, στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, στους παιδικούς σταθμούς και αλλού. Παντού το αντίθετο συμβαίνει! Εάν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια ΔΕΝ θα μείωνε την κρατική χρηματοδότησή τους, που τα τελευταία χρόνια από 380 εκατομμύρια που ήταν το 2009 την έφτασε στα 127!!!! (μείωση κατά 66%).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι πρόοδος η παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, ισχυρίζεται ότι έτσι θα επιλυθεί το ζήτημα της «διαρροής» των φοιτητών στο εξωτερικό, κ.α.!!!

Εμείς μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές απαντάμε:

  • Πρόοδος είναι το να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας χωρίς να βάζουμε το χέρι στη τσέπη, το να υπάρχουν εξοπλισμένα και στελεχωμένα σχολεία και πανεπιστήμια, το να παρέχεται σε όλους τους φοιτητές στέγαση, σίτιση κλπ.
  • Εάν θέλει η κυβέρνηση να σταματήσει η «διαρροή» των φοιτητών στο εξωτερικό ας καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων κλπ.

Ως Δ.Σ. ενώνουμε τη φωνή μας με τους δεκάδες φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους ΔΕΠ, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το αναχρονιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο. Την περασμένη Πέμπτη η πλειοψηφία στα ΑΕΙ, με ένα τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, μίλησε:

Πάρτε το πίσω!

Η ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ

Το ίδιο θα βροντοφωνάξουμε και στις 18 Γενάρη, στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 18 Γενάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ενίσχυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές, επαγγελματικά δικαιώματα και πλήρη πρόσβαση με αξιώσεις στην αγορά εργασίας.

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • Όχι στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια – όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να συζητήσουν το θέμα, που αφορά το μέλλον και την μόρφωση των παιδιών μας, και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Translate »