19 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Καισαριανής με αφορμή το τραγικό συμβάν στις Σέρρες

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε και μας απέστειλε, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Καισαριανής για το τραγικό συμβάν στις Σέρρες.


Σαν γονείς θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθειά μας θλίψη για τον  αδικοχαμένο Βασίλη και με όλο το σεβασμό προς τη μνήμη του, την οργή και την αγανάκτησή μας για το συμβάν αυτό.

Η τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών δεν είναι τυχαίο περιστατικό, αλλά φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα των επικίνδυνων σχολικών κτιρίων και την έλλειψη υποδομών. Κτίρια επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία ακόμα και για τη ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων (περικοπές δαπανών για λειτουργικά έξοδα και άλλα). Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τα σχολικά κτίρια έχουν κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια, υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες, ενώ σπάνια ελέγχονται για τη στατική τους επάρκεια. Μεγάλο ποσοστό των σχολικών μονάδων, στεγάζονται σε προκάτ κατασκευές στις οποίες οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης είναι απαράδεκτες και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια χρήσης που προβλέπεται από τις προδιαγραφές τους.

Η ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων που έχει μετακυλήσει σε δήμους και περιφέρειες, αντιμετωπίζεται κυνικά με βάση το δημοσιονομικό κόστος. Τα χρήματα για τις επισκευές είναι λιγοστά. Όμως ακόμα και όταν δίνονται από τον κρατικό μηχανισμό, η δημοτική αρχή επιλέγει να τα διαθέσει αλλού και όχι για τον σκοπό αυτό!!!  Ακόμη και όταν γίνονται συντηρήσεις, οι εργολάβοι, εκτελούν τις εργασίες σε ώρες λειτουργίας των σχολείων, ώστε να μειώσουν το εργατικό κόστος και να μην αποδίδουν υπερωρίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά, όπως με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε στις Σέρρες.

Τώρα πια όσο ποτέ άλλοτε είναι ορατή η εγκατάλειψη της παιδείας…

Εδώ και τώρα,

Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, πανελλαδικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικής στέγης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής

Να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του δήμου όλοι οι κρίσιμοι έλεγχοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία  και να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων στους συλλόγους γονέων!

  Η αμέλεια στο χώρο της παιδείας δεν είναι πλημμέλημα. ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Καισαριανής

Translate »