29 Μαρτίου 2024

Κοινή ανακοίνωση των φορέων της πόλης μας για την ακρίβεια.

Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγογων και Κηδεμόνων κατά πλειοψηφία συνυπογράφει την παρακάτω κοινή ανακοίνωση των φορέων και καλεί όλους τους γονείς να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση


Η ακρίβεια δεν είναι «φυσικό φαινόμενο»

Η εκτίναξη του κόστους της Ενέργειας, το «ράλι» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και δεκάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που δεν έχει τελειωμό, η απογείωση του κόστους της λαϊκής στέγης, έχουν αιτίες και υπευθύνους.

Είναι αποτέλεσμα:

  • της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την «απελεύθερωση» της Ενέργειας, την εξυπηρέτηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για την υποστήριξη των κερδών των ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων.  Αυτή η πολιτική φέρνει ως επακόλουθο την απαξίωση των εγχώριων πηγών παραγωγής ενέργειας (πχ κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων), τη μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, τα «πράσινα» χαράτσια, το Χρηματιστήριο Ενέργειας κλπ.
  • της πολιτικής που έχει ως επίκεντρο τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων με «ζεστό χρήμα», που οδήγησε κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης σε όλη την Ευρώπη να «κόψουν» πολύ, φθηνό χρήμα για να καλυφθούν οι μποναμάδες των εκατομμυρίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού
  • της όξυνσης των ανταγωνισμών των ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κρατών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, που έφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απογείωση των δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς, που ήρθανε να επιδεινώσουν όλα τα παραπάνω, με θύμα πάλι τους λαούς.   

Η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου Καισαριανής
δεν προέκυψε απ’ το «κακό το ριζικό μας»

Οι απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους εδώ και 5 μήνες, τα χρέη στους προμηθευτές, η αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών με επιπτώσεις στην ύδρευση (βλ. Βλητικός), στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, έχουν αιτίες και υπευθύνους.

Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματόδοτησης των ΟΤΑ από όλες τις κυβερνήσεις, της ανάληψης υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων χωρίς τους οικονομικούς πόρους, των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, της αντίληψης ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Καταδεικνύει τη χρεωκοπία της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης (προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, ΚΟΙΝΣΕΠ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κλπ). Που όλα αυτά τα χρόνια αντί να σταθεί στο πλευρό του λαού της Καισαριανής, επέλεξε τη λογική της στοχοποίησης των εργαζομένων, του εκφοβισμού, της λοιδορίας των διεκδικήσεων των μαζικών φορέων της πόλης.

Το ότι θα πληρώσουμε ξανά εμείς τα σπασμένα, δεν είναι νομοτέλεια.

Όσοι μας λένε:

  • να χωρέσουμε τη ζωή μας σε voucher και pass
  • ότι είναι «ατομική μας ευθύνη» η εξοικονόμηση ενέργειας για να επιβιώσουμε
  • να κάνουμε υπομονή γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
  • να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι
  • να περιμένουμε τις εκλογές γιατί μια άλλη κυβέρνηση θα μας σώσει

επιδιώκουν να κρύψουν απ’ τα μάτια μας τους υπεύθυνους και τις αιτίες. 

Κόντρα στο καθήλωμα μισθών και συντάξεων, στη διαρκώς αυξανόμενη φοροληστεία και την επίθεση του Δήμου στα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλίσει «ίδια έσοδα», στους χιλιάδες πλειστηριασμούς που ετοιμάζουν, στις διακοπές ρεύματος, νερού, στις αιτίες που διογκώνουν την ακρίβεια, στη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, στους σχεδιασμούς που μπλέκουν τη χώρα όλο και πιο πολύ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, έναν δρόμο έχουμε:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παίρνουμε δύναμη και ελπίδα από τις κατακτήσεις των εργαζομένων μέσα από σκληρούς αγώνες σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς (Οικοδόμοι, Cosco, e-food, Λιπάσματα Καβάλας, εργαζόμενοι στον Τουρισμό στη Σαντορίνη). Παίρνουμε δύναμη και ελπίδα από τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν σε μαζικές απεργίες σε όλη την Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Κόντρα στην κυβέρνηση και όσους υπηρετούν την ίδια πολιτική που θέλει να φορτώσει τα βάρη ξανά σε εμάς και τα παιδιά μας, κόντρα σε όσους μας καταδικάζουν σε έναν «δύσκολο χειμώνα» για να είναι ευκολότερος για τους ενεργειακούς, κατασκευαστικούς και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης, κοκ.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, τους επαγγελματίες. Ούτε σκέψη να φορτωθούν τα βάρη στους δημότες με αυξήσεις στα τροφεία, στα δημοτικά τέλη, με χαράτσια στον πολιτισμό, αθλητισμό
  • Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στο Δήμο απλήρωτος. Να χορηγηθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, το γάλα και να αποπληρωθούν οι υπερωρίες των προηγούμενων μηνών
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικής υπηρεσίας. Όχι στο σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση – πικετοφορία που διοργανώνουν τα σωματεία και οι φορείς της πόλης μας το
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Παναγιώτη Μακρή
Translate »