27 Απριλίου 2024

Η απάντηση της Ένωσης στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων 2ου Γυμνασίου για τα περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων μαθητών 

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα μπροστά στην ένταση των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας ο προβληματισμός μας είναι πολύ βαθύς, αλλά και η αίσθηση ευθύνης  για δράση μέσα και έξω από το σχολείο σχετικά με ό,τι τροφοδοτεί τέτοια κοινωνικά φαινόμενα.

Υπάρχει σαφώς ανάγκη φύλαξης του πάρκου που έχει εγκαταλειφθεί στα “σκοτάδια” του και τη μη χρήση. Και δεν αρκούν ο ένας ή οι δύο φυλακές που από ότι μας αναφέρεται δεσμεύεται η Δημοτική αρχή.

Πλέκεται με τα αδιέξοδα της νεολαίας και την περιθωριοποίηση τμημάτων της όπως η έλλειψη διεξόδου στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η αδυναμία των οικογενειών και του εκπαιδευτικού συστήματος να έχουν έγκαιρη στήριξη.

Επίσης είναι σαφής η θέση μας για την επιχειρησιακή παρέμβαση της αστυνομίας σε τέτοια θέματα, αλλά και το ότι την τελευταία φορά που την είδαμε με πλήρη στελέχη και εξοπλισμό ήταν για να συλλάβει τους φοιτητικούς συλλόγους που έκαναν εκδήλωση για συλλογή τροφίμων για τους πυρόπληκτους.

Τέλος επικροτούμε όλους τους συλλόγους που αποζητούν την κοινωνιολογική προσέγγιση του θέματος, όπως διαχρονικά στηρίζει – διαδίδει η Ένωση, και την όποια προσέγγιση θεωρεί απαραίτητη την παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Από πλευράς μας ενθαρρύνουμε την άμεση συνεργασία όλων των τμημάτων της σχολικής κοινότητας με το ΚΕΘΕΑ που εξακολουθεί μετά την έναρξη του 3ετούς προγράμματος το 2018 να είναι στην πόλη μας, παρά την εγκληματική υποστελέχωση του από όλες τις κυβερνήσεις αδιαλείπτως.

Η Ένωση φιλοδοξεί το επόμενο διάστημα να ανοίξει ξανά ολόπλευρα το θέμα με ειδικούς, φωτίζοντας αιτίες και λύσεις.

Δυστυχώς τα κρούσματα δεν είναι ένα ή δύο, αλλά πολλαπλάσια και μέσα και έξω από τα σχολεία μας και συνδέονται με χρήση ουσιών, οπαδοποίηση, ρατσισμό. 

Η δημοσιοποίηση των περιστατικών απλά, δεν αρκεί. Θέλει άμεση παρέμβαση και σχέδιο μακροπρόθεσμης ενασχόλησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς όλοι εκτιμούν ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Χρειάζεται ο κάθε σύλλογος να εκφράσει και την απαραίτητη αλληλεγγύη στις οικογένειες, να συμβάλει στην εγρήγορση των μαθητικών κοινοτήτων και των εκπαιδευτικών ενάντια στην βία και την τρομοκράτηση των μαθητών για να μην φωλιάσει ο φόβος, με κάθε τρόπο π.χ. σχολικά συμβούλια, κοινές συζητήσεις, πανό και έμπρακτη δήλωση για την στάση του κάθε σχολείου, διαμαρτυρία με μαζικούς όρους στους υπευθύνους κ.α. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τρομοκρατεί την νέα γενιά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τους υπεύθυνους μέσα και έξω από το σχολείο να πει “ε και τι να κάνω;”

Το Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής


Επισυνάπτεται η ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Καισαριανής:


Δείτε την αναλυτική θέση της Ένωσης Γονέων σχετικά με το θέμα εδώ

Translate »