24 Απριλίου 2024

Ψήφισμα: Τώρα αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην πόλη μας.

Ανταποκρινόμενοι στις αγωνίες που έχουμε όλοι μας, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την ανυπαρξία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη μας, παραθέτουμε το ψήφισμα, όπως προέκυψε από αυτά που συζητήθηκαν στην διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/01/22, με τη συμμετοχή των παρακάτω Συλλόγων και Φορέων:

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΦΟΡΕΙΣ:
1ου, 2ου, 3ου, 4ου δημοτικών
1ου Γυμνασίου, 2ου Λυκείου και ΕΠΑΛ
Γονέων από το 3ο και 8ο νηπιαγωγείο
-Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής
-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Βύρωνα-Καισαριανής- Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»
-Ζ’ ΕΛΜΕ
-Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων Δήμου Καισαριανής
-Σύλλογος δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής
-Συνταξιούχοι ΙΚΑ Καισαριανής
-Καθηγητές Λαϊκού Φροντιστηρίου Καισαριανής

Το ψήφισμα έχει αποσταλεί σε όλα τα Δ.Σ των συλλόγων και των φορέων, ώστε να το συζητήσουν άμεσα και να το στηρίξουν. Με την ολοκλήρωση των αποφάσεων, θα γίνει παρέμβαση σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να κατατεθεί το ψήφισμα.


Ακολουθεί το ψήφισμα:

Δευτέρα 10/1/2022 στην Α’ βάθμια εκπαίδευση 50 μαθητές νοσούντες ή στενές επαφές, 9 εκπαιδευτικοί, 1 καθαρίστρια και το 20% των μαθητών δεν προσήλθε λόγω φόβου και πρόληψης. Αντίστοιχα στην Β’ βάθμια εκπαίδευση (με στοιχεία μόνο από τα λύκεια) 2 καθηγητές και τουλάχιστον 35 μαθητές νοσούντες. Αυτή είναι η εικόνα από τα σχολεία του δήμου μας με το 2022 να ξεκινά με άγχος και φόβο. Άγχος που θα βρούμε self test, ποιος θα μας κάνει το rapid, πόσο θα πληρώσουμε για pcr και φόβος για την έξαρση της πανδημίας και τον αντίκτυπο που μπορεί αυτή να έχει στην υγεία των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας, στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα πανδημίας και 3000 μαθητές της πόλης μας και 300 παιδιά προσχολικής αγωγής μαζί με τους γονείς τους βρισκόμαστε αθωράκιστοι ως προς το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μάλιστα η ανησυχία εντείνεται καθώς η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού στις μικρές ηλικίες, διαψεύδοντας τη λογική της απλής ίωσης.

Τα μέτρα που πήρε και αυτή την φορά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά ούτε ανταποκρίνονται στα αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στόχο έχουν τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή.

Το μοναδικό επιπλέον μέτρο της κυβέρνησης ήταν για την 1η εβδομάδα ένα επιπλέον δωρεάν self test και αυτό δυσεύρετο ενώ την ίδια στιγμή παραμένει το πρωτόκολλο του 50%+1 και επουδενί λόγος για δωρεάν PCR. Όσο αφορά τα παιδιά της προσχολικής αγωγής καμία εξαγγελία κανένα μέτρο παρά μόνο συστάσεις.

Επιπρόσθετα, για τα αναγκαία τεστ σε μαθητές σε περίπτωση κρούσματος σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν έχει εξασφαλιστεί η κάλυψή τους από Δημόσια δομή στην περιοχή του δήμου, καθώς δεν υπάρχει δομή ΠΦΥ στην Καισαριανή.

Το ΕΦΚΑ Παγκρατίου εξυπηρετεί μαθητές, φυσικά με την βεβαίωση τους, ωστόσο η μετατροπή του σε εμβολιαστικό και η εξυπηρέτηση και των κατοίκων του Παγκρατίου, έχει από την μια αναστείλει άλλες ειδικότητες και από την άλλη υπάρχει μεγάλη αναμονή.

Το Κέντρο Υγείας του Παιδιού είναι υποστελεχωμένο, διαθέτοντας μόνο έναν παιδίατρο ο οποίος είναι διαθέσιμος μόνο τρεις ημέρες της εβδομάδας και αυτές μόνο έως τις 14:00.

Η έλλειψη δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καισαριανή οδηγεί πολλούς γονείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικές δομές υγείας, ενώ σε περίπτωση κρούσματος στην οικογένεια το κόστος ξεπερνά τα 100 ευρώ (οικογένεια με 1 παιδί). Ένα δυσβάσταχτο κόστος στο ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό μετά και τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών.

Αν αυτές τις μέρες αρκετοί γονείς το 20 με 30% ιδίως στην Α’ βάθμια κράτησαν στα σπίτια τους τα παιδιά τους επειδή η ανεπάρκεια των βασικών μέτρων (αραίωση τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού) πολλαπλασιάζει τους κινδύνους υπερμετάδοσης του ιού, τις επόμενες ημέρες το κόστος θα είναι αυτό που θα στείλει περισσότερα παιδιά στο σπίτι τους.

ΤΩΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Για τον ΕΦΚΑ Παγκρατίου:

  • Άμεση στελέχωση του ΕΦΚΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ με όλες τις ειδικότητες και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. 
  • Δυνατότητα άμεσων μαζικών τεστ (Ράπιντ και μοριακών) για όλους
  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ και τους παιδικούς σταθμούς για επιδημιολογική επιτήρηση και πρόγραμμα εμβολιασμών.
  • Πλήρη Υγειονομική κάλυψη για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειες προσφύγων που ζουν στην πόλη.

 Για το Κέντρο Υγείας του Παιδιού:

  • Ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό για την διενέργεια Rapid test και Μοριακού ελέγχου (PCR), με ασφαλής όρους για προσωπικό και επισκέπτες.
  • Στελέχωσή του με μόνιμους παιδιάτρους, για όλες τις ημέρες και τις απογευματινές ώρες, ώστε να καλύπτει όλα τα παιδιά και τις ανάγκες τους (αναπτυξιακές, παιδιατρικές, εμβολιαστικές,  κ.α.) για την ομαλή ανάπτυξή τους
  • Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται η ολιστική αναπτυξιακή παρατήρηση των παιδιών

Δημιουργία Κέντρου Υγείας Καισαριανής πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με δυνατότητα φροντίδας επειγόντων περιστατικών, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας, άμεσα συνδεδεμένο με τα σχολεία και τη σχολιατρική υπηρεσία που διεκδικούμε.

Καισαριανή, 17 Ιανουαρίου 2022

Translate »