24 Ιουνίου 2024

Κοινή ανακοίνωση φορέων Καισαριανής: Να μη μετατραπεί το ΕΦΚΑ Παγκρατίου αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο, αναστέλοντας τις υπόλοιπες λειτουργίες του!

Φτάνει πια η κοροϊδία! Δεν αποδεχόμαστε την μετατροπή του ΕΦΚΑ Παγκρατίου σε εμβολιαστικό κέντρο, με αναστολή των υπόλοιπων λειτουργιών του!

Καταδικάζουμε την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης που θυσιάζει ακόμα και αυτή την κουτσουρεμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη που υπάρχει, στον βωμό του κέρδους με λογικές κόστους-οφέλους.

Εδώ και τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση των ΚΥ, και την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο Π.Φ.Υ.

Η ανακοίνωση της τελειοποίησης του εμβολίου που προφυλάσσει από τον ιο covid 19 χαιρετίστηκε πριν από λίγο καιρό με μεγάλη ανακούφιση από τους λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, προφανώς και στην χώρα μας και στην γειτονιά μας. Η ταχύτητα παρασκευής του, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι στον 21ο αιώνα χάρις στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η έρευνα σε όλους της τομείς της παραγωγής μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη καλύπτοντας άμεσα τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ζωή μας, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας.

Πριν όμως καλά- καλά καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί και στεγνώσουν τα τηλεοπτικά δάκρυα του υπουργού Υγείας για τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, άρχισαν να δίνονται εντολές στα Κέντρα Υγείας να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο!!

Έτσι, η μόνη μονάδα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το ΕΦΚΑ Παγκρατίου (πρώην ΙΚΑ) που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων μίας μεγάλης περιοχής, του 1ου διαμερίσματος της Αθήνας και της Καισαριανής, μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο.
Θυμίζουμε ότι το 2013 έκλεισε το ΙΚΑ Καισαριανής και το γειτονικό ΙΚΑ Βύρωνα.

Τι σημαίνει αυτό;

 1. Εξ΄ αρχής κινδυνεύει να υπονομευτεί το ίδιο το σχέδιο του εμβολιασμού. Είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, για τον οποίο όχι μόνο είμαστε υπέρμαχοι αλλά τον απαιτούμε εδώ και καιρό ζητώντας επάρκεια δόσεων κόντρα στην μεγάλη μπίζνα των φαρμακευτικών εταιρειών.
 2. Αναστέλλονται όλες οι άλλες ιατρικές πράξεις επ’ αόριστο. Ρωτάμε, οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις που αντιμετωπίζονται από το παράρτημα του Παγκρατίου όπως οι παιδικοί εμβολιασμοί και αυτοί των ηλικιωμένων από άλλα νοσήματα, οι συνταγοραφήσεις σε χρόνιες παθήσεις, τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμια φροντίδα, τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις ειδικών ομάδων τι θα γίνουν; Τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους; Προφανώς θα πρέπει να στρέφονται στην ιδιωτική περίθαλψη με ότι αυτό σημαίνει για τα οικονομικά των λαϊκών στρωμάτων.
 3. Θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο με τα νοσοκομεία όπου η μετατροπή τους σε μιας νόσου νοσοκομεία οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε μερική ή και καθόλου ιατρική φροντίδα, αμέλεια των άλλων εμβολιασμών και προληπτικών εξετάσεων, αύξηση νοσημάτων λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
 • Θα εξουθενωθεί ακόμα παραπάνω το διαθέσιμο προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τώρα καλείται να δεχτεί την απλήρωτη υπερωριακή «εθελοντική» εργασία προκειμένου να «βγει» το πλάνο και ενώ είναι χιλιάδες οι άνεργοι γιατροί και οι ελαστικά εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες καθώς αντί να στελεχώσει την ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, προχωράει το περισπούδαστο εμβολιαστικό της πλάνο με ανακύκλωση του ήδη ελάχιστου προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προχωράει σε μείωση των κονδυλίων για την Δημόσια Υγεία και την Π.Φ.Υ. κατά 600εκ. εν μέσω πανδημίας με 5.000 νεκρούς ήδη!

Απαιτούμε να γίνουν άμεσα:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.
 • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
 • Προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
 • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα της αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας.
Τη κατάσταση αυτή μπορούμε να την ανατρέψουμε! Μπορούμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή!
 • Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής
 • Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Καισαριανής Αττικής
 • Ένωση Γονέων Καισαριανής
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»
 • Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Ελεύθερων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καισαριανής
 • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής
 • Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων – Παράρτημα Καισαριανής
 • Π.Ε.Α.Ε.Α. ΔΣΕ Καισαριανής
 • Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής
Translate »