20 Απριλίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Καισαριανής

Αγαπητοί γονείς,

Η διαχείριση της πανδημίας 8 μήνες τώρα που έχει οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων ζωών και στη νοσηλεία τόσων συνανθρώπων μας, έχει αυξήσει κατακόρυφα και τις αγωνίες που βιώνουμε ως γονείς. Όσο κι αν εξακολουθούν να μας κουνούν το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και η συνυπευθυνότητα όλων των αρμοδίων που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάσταση, δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη ζωή μας, στους εργασιακούς μας χώρους ή με τη τηλεργασία, τα οικονομικά μας, έχουν φέρει σε τέλμα τις αντοχές μας!

Οχτώ μήνες μετά ξανά καραντίνα, τα παιδιά μας κλεισμένα σπίτι και οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν, με τραγικό τρόπο, ότι όλες οι διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων (να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα και στην υγεία, να διασφαλιστούν οι πόροι για τα κατάλληλα αναλώσιμα υλικά, να γίνονται μαζικά τεστ, σύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κ.ά.) ήταν αναγκαίες και επιτακτικές για την ασφαλή, δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα σχολεία (πλην αυτών της Ειδικής Αγωγής) είναι ομολογία ενοχής και ας προφασίζονται το συγχρωτισμό των γονέων.

Το «σχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική μόρφωση, αντίθετα την απαξιώνει κι άλλο. Όχι μόνο δε διευκολύνει,  αλλά  βάζει  επιπλέον  εμπόδια σε  μαθητές  και  εκπαιδευτικούς.  Υπονομεύει  την καθημερινή  μας προσπάθεια.  Το  σύστημα  σχεδόν  καθημερινά  καταρρέει,  τα  προβλήματα είναι διευρυμένα και πολύμορφα. Πολλές οικογένειες ακόμα και από το σχολείο μας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, άλλες πάλι δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα για να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

Όταν ως γονείς μιλάγαμε το προηγούμενο διάστημα για την επικίνδυνη κατάσταση στα σχολεία,  όπως  και  στο  δικό  μας  (25αρια  τμήματα, ελλιπείς  καθαριότητα,  600  και  πάνω  παιδιά στον προαύλιο χώρο κ.α), κάποιοι υπεύθυνοι κώφευαν και έσπερναν χολή για τους αγωνιζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Όταν τα κρούσματα διαδέχονταν το ένα το άλλο Κυβέρνηση  και  Δημοτική  Αρχή  δεν  παίρνανε κανένα απολύτως μέτρο για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν εμφανίστηκε κρούσμα πριν λίγο καιρό στο σχολείο μας, το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν να κλείσει μόνο το τμήμα. Ούτε τεστ covid-19 έγιναν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά ούτε καν απολύμανση στο τμήμα και στο σχολείο παρά τις πιέσεις μας. Ποιος άραγε έχει την ευθύνη;!!!!!

Ποιος έχει την ευθύνη και ποιος παίζει με την υγεία των μαθητών άραγε όταν βρέθηκαν στο σχολείο μας τρωκτικά στις τουαλέτες των παιδιών, που με έγγραφο του ο σύλλογος ( 12-10- 2020 ) ζήτησε να γίνουν τα απαραίτητα για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών όπως απολύμανση και καθαρισμός ; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα !!!!

Ποιος έχει την ευθύνη και παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας όταν σε ένα από τα τμήματα του σχολείου μας υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό ραγισμένο παράθυρο που με έγγραφο του ο Σύλλογος ( 12-10-2020 ) απαιτεί να αλλαχθεί; Γιατί ο Αντιδήμαρχος παιδείας, σε ερώτηση γονέα, δηλώνει ψευδώς ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου απεφάνθει ότι δεν χρειάζεται να αλλαχθεί;

Ποιος έχει την ευθύνη που εδώ και ενάμιση χρόνο τα παιδιά μας δεν έχουν μπασκέτες για να παίξουν και να αθληθούν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η αποσυμφόρησή τους; Με διαβεβαίωση προφορική στα αιτήματα του Συλλόγου μας ( 14-11-2019, 12-10-2020 ) αλλά και της Ένωσης Γονέων ακόμα και σε Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι το κόστος είναι μηδαμινό και ότι «άμεσα» θα προχωρήσει η αντικατάσταση. Ακόμα δεν έχουν αντικατασταθεί! Μάλιστα απ’ ότι μαθαίνουμε, θα πάει για τέλος του 2021!

Η κυβέρνηση, και δυστυχώς και η Δημοτική Αρχή, λογαριάζουνε ως ΚΟΣΤΟΣ την υγεία, την ασφάλεια και την μόρφωση. Ο αγώνας για όσα μας αξίζουν είναι μακρύς και δύσκολος και απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε όσα έχουμε ανάγκη και όσα στερούν σε εμάς και τα παιδιά μας.

Ο ρόλος του σχολείου, της εκπαίδευσης,είναι πολυδιάστατος: γνωστικός, διαπαιδαγωγητικός,  κοινωνικός, μορφωτικός, καλλιέργεια ομαδικότητας, χαρακτήρα, αξιών κ.ά. Τίποτα  απ’  αυτά  δεν  αναπτύσσονται  χωρίς  τον αναντικατάστατο δεσμό εκπαιδευτικού-μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και της αλληλεπίδρασής της με την κοινωνία. Η δια ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη!

Αγαπητοί γονείς, παρ’ ότι όμως η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται σε τίποτα από την τηλεκπαίδευση και πάντα θα υπάρχουν διάφορα ζητήματα, δεδομένων των συνθηκών παλεύουμε να υλοποιηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις με μέριμνα του κράτους, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα και κυρίως ισότιμα για όλους τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και μόνο για το διάστημα που διαρκεί η καραντίνα! Να δοθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται σε όλους τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους! Να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή.

Σας καλούμε, να κρατάτε καθημερινά ημερολόγιο σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής στο τμήμα που ανήκει το/α παιδί/α σας, των προβλημάτων που παρουσιάζονται, καθώς επίσης βασικό είναι και πόσοι συνδέονται από κινητό. Σε συνεργασία και με το Σύλλογο μας, να συγκεντρώνονται αυτά τα στοιχεία και να μπορούμε κι εμείς να παρακολουθούμε ποιο ολοκληρωμένα την εξέλιξη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου είναι δίπλα σε οποιαδήποτε οικογένεια το έχει ανάγκη και όπου χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια. Από την πλευρά μας και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να αποταθούμε σε οποιονδήποτε αρμόδιο. Να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης που έχει στήσει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ήδη από την πρώτη φάση και την πρώτη καραντίνα.

Για το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά απαιτούμε:

  • Μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις. Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
  • Ειδική μέριμνα για δια ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία κ.α)
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου  Σχολικού  Δικτύου,  ώστε  να  καλύπτει  όλες  τις  ανάγκες  των  Δημόσιων Σχολείων.
  • Με το άνοιγμα το σχολείων να εφαρμοστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που από τη πρώτη στιγμή θέταμε, ώστε να μην υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος χαμένος. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί κλεινόμαστε πάλι στο σπίτι! ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΣ!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΗ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ!

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Translate »