26 Απριλίου 2024

Τι συμβαίνει όταν η διαχείριση της πανδημίας λογίζεται ως κόστος και η υγεία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα!

Κοινή ανακοίνωση Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής
και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων Καισαριανής

Όταν ΕΜΕΙΣ (γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές) εδώ και 8 μήνες μιλάμε για την επικίνδυνη κατάσταση στα σχολεία, ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ κωφεύουν και σπέρνουν χολή για τους αγωνιζόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αν μας άκουγαν δεν θα έκλειναν τμήματα και σχολεία! H Κυβέρνηση, δυστυχώς και η Δημοτική Αρχή πορεύονται σε ίδια ρότα και λογαριάζουνε ως ΚΟΣΤΟΣ την υγεία, την ασφάλεια και την μόρφωση.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει αυτό που λέμε τόσο καιρό ότι το μόνο μέτρο που πάρθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι η χρήση της μάσκας. Η μη ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ, το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς όρους, η μη ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, με επίταξη της ιδιωτικής υγείας, με μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε σχολεία και μεγάλους εργασιακούς χώρους, χωρίς επαρκή καθαριότητα στα σχολεία, με 25άρια τμήματα, μας οδήγησε εδώ… Καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα, κατά συνέπεια και στα σχολεία της πόλης μας. Μετά το 2ο Λύκειο, τον Α’ παιδικό Σταθμό, το 1ο Λύκειο…

Φτάνουμε 8 μήνες μετά… ξανά στον Μάρτη και χειρότερα!

Αναλυτικά αναφέρουμε τι συνέβη σε λιγότερο από δύο 24ωρα στα σχολειά μας με επιβεβαιωμένα κρούσματα:

6ο δημοτικό – Σε γονέα και μαθητή και του ολοήμερου με αποτέλεσμα να κλείσει μόνο το τμήμα του μαθητή και όχι (και το τμήμα του ολοήμερου )και να μπουν τα παιδιά σε καραντίνα 14 ημερών. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και της Ένωσης, έγινε απολύμανση στο 6ο δημοτικό αφού όμως το πρωί είχε λειτουργήσει κανονικά! Ζητήσαμε να γίνει απολύμανση την ίδια ημέρα και στο 3ο δημοτικό αφού εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό μοιράζεται στα 2 σχολεία, καθώς επίσης υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι. Τελικά απολύμανση όμως δεν έγινε την ίδια ημέρα στο 3ο Δημοτικό καθώς η επίσημη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι τα παραπάνω δεν έφταναν ώστε να παρθεί η απόφαση, χρειαζόταν επίσημο αίτημα από τη Διεύθυνση(!)


ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

3ο δημοτικό – Σε δασκάλα που κάνει μάθημα σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα εδώ, μία ημέρα μετά, σε καραντίνα μπήκαν μόνο τα παιδιά του συγκεκριμένου τμήματος του ολοήμερου και όχι και των τμημάτων που ήρθαν σε επαφή τις αντίστοιχες μέρες του ολοήμερου με την εκπαιδευτικό, με το σκεπτικό ότι η δασκάλα παρέμεινε στο ολοήμερο για 2 ώρες ενώ στις τάξεις έμεινε μόνο 45 λεπτά. Ο Επόπτης Υγείας δηλαδή που έχει οριστεί για την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και έδωσε την οδηγία, ισχυρίζεται ότι ο ιός δεν κολλάει στα 45 λεπτά αλλά κολλάει στις 2 ώρες!

ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

2ο νηπιαγωγείο – Θετικό νήπιο με αποτέλεσμα να κλείσει το τμήμα. Το τμήμα του μαθητή έκλεισε και μπήκαν σε καραντίνα αλλά το 6ο νηπιαγωγείο που συστεγάζονται λειτούργησε κανονικά και μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε απολύμανση! Επιπλέον τα παιδιά του τμήματος που έκλεισε χρησιμοποιούσαν και τη διπλανή αίθουσα την ώρα του φαγητού η οποία λειτούργησε κανονικά έως την απολύμανση.

ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Α’ παιδικός και Βιοκλιματικός σταθμός – Θετικός γονιός και στις δύο περιπτώσεις. Τα τμήματα έκλεισαν για 14ημέρες. Εντύπωση μας κάνει από την ανακοίνωση του Δήμου, ότι σε κανένα από τα παιδιά δεν έγινε δωρεάν τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ είτε με ευθύνη του Δήμου πόσο μάλλον που αφορά ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΟΜΗ. Εντύπωση ταυτόχρονα μας κάνει που μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί το ελάχιστο μέτρο της απολύμανσης και στους 2 παιδικούς σταθμούς ενώ και τις δύο ημέρες λειτούργησαν κανονικά.

ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν περίτρανα την ανευθυνότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία βάζοντας μπροστά το κόστος και όχι την υγεία μας. Φανερώνουν ότι τα υγειονομικά πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ, που αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρμοστα, μέσα σε ακατάλληλους χώρους μάθησης και αντίξοες συνθήκες εργασίας, είναι λάστιχο!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να είναι σε ετοιμότητα και να αναλαμβάνει άμεσα την ευθύνη σε αυτά που της αναλογούν. Να βγει μπροστά να διεκδικήσει, από την Περιφέρεια, τη Κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Να καλύψει όλες τις ανάγκες που λέει ότι έχει και δεν καλύπτονται. Αλήθεια το μηχάνημα που πολυδιαφημίστηκε στις αρχές Σεπτέμβρη ότι αγοράστηκε από τον Δήμο, «ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ» γιατί δεν είναι σε λειτουργία; Ποιος ευθύνεται;

Εντύπωση επίσης μας προκαλεί το γεγονός ότι γονείς, δημότες κλπ έχουν επιλεκτική ενημέρωση από το Δήμο για το τι συμβαίνει στα σχολεία μας σε ότι αφορά την πανδημία. Φαίνεται για τη δημοτική αρχή είναι άλλες οι προτεραιότητες αφού ήταν διεξοδικότατη η ενημέρωση που είχαμε για τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις με την διπλή επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών καθώς και άλλες «πρωτοβουλίες».

Δεν τελειώσαμε εδώ…. λίγο πριν εκδοθεί η ανακοίνωση αυτή, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει κρούσμα και στο 1ο Δημοτικό και εκ νέου στον Βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό!

Τελικά μπορεί η κυβέρνηση να μην κλείνει τα σχολεία για λόγους ΚΟΣΤΟΥΣ (π.χ. άδειες ειδικού σκοπού, επιδόματα, άδειες κλπ) αλλά τα κλείνει η εγκληματική ανευθυνότητά της εδώ και 8 μήνες!

Απαιτούμε:

Για τα σχολεία:

  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15 μαθητές. Ανεύρεση κατάλληλων χώρων για διαμόρφωση αιθουσών. Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση με ευθύνη του κράτους μέσω των σχολείων σε όλους τους μαθητές. Καμιά καταγραφή απουσίας σε μαθητές που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Καμία διακοπή ρεύματος και internet που θα στερεί σε μαθητές τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αναβάθμιση του ΠΣΔ για να μπορούν με ουσιαστικούς όρους να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι στην αντιπαιδαγωγική μέθοδο της online μετάδοσης του μαθήματος που δεν διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Η τηλεκπαίδευση ως αναγκαίο μέτρο σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και όχι ως μόνιμη επωδός δεν πρέπει να αποτελέσει μέτρο που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ανισοτιμία στη μόρφωση των παιδιών μας.
  • Δωρεάν μαζικά test με ευθύνη του ΕΟΔΥ στη σχολική κοινότητα. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε τμήματα και σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων. Δωρεάν συνταγογράφηση των test Covid-19 από παιδιάτρους ώστε οι γονείς να μην πληρώνουν για τα test που κάνουν στους μαθητές.
  • Απολυμάνσεις αμέσως, με ευθύνη του Δήμου σε όλα τα σχολεία που υπάρχει κρούσμα. Να μη λειτουργεί το σχολείο όπου προκύπτει επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι να γίνει η απολύμανση.
  • Επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Άδεια ειδικού σκοπού για όλους τους γονείς που πρέπει να μείνουν σπίτι για να συνδράμουν τα παιδιά τους λόγω κλειστών σχολείων ή λόγω κρουσμάτων. Η άδεια να είναι πλήρους αποδοχών και να μη σχετίζεται με την κανονική άδεια των εργαζόμενων γονιών.
  • Άμεση σύνδεση των σχολείων με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το Κέντρο Υγείας του Παιδιού και το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, ειδικά και μετά τις αποφάσεις του Υπ. Υγείας.
  • Κάλυψη άμεσα όλων των κενών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.

Για τους Παιδικούς σταθμούς:

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών / παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης και προσλήψεις παιδιάτρων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και ιατρών Εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Χορήγηση με επάρκεια όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, καθώς και στο παιδαγωγικό προσωπικό, όρος αναγκαίος για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Στηρίζουμε τους Υγειονομικούς για όλα τα αιτήματά τους, για τη διασφάλιση της υγείας και παλεύουμε μαζί τους, όπως και εκείνοι για την υγεία όλου του λαού!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΗ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ!

Καισαριανή, 8 Νοεμβρίου 2020

ΤΑ Δ.Σ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Translate »