20 Απριλίου 2024

Τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής

0

Την Κυριακή 30/08/20 πραγματοποιήθηκε το επαναληπτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σε ανοιχτό χώρο στο Περιστέρι και με όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το συνέδριο κρίθηκε επιτυχημένο καθώς εκπρόσωποι από 44 Ενώσεις της Αττικής παρευρέθηκαν, και με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν την ουσία όλης της περιόδου που διανύσαμε με την καραντίνα αλλά και όλη την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να καλύψει διαχρονικές ανάγκες και που πλέον είναι ακόμα πιο επιτακτικές, όπως προσλήψεις εκπαιδευτικών, στην καθαριότητα, στο βοηθητικό προσωπικό, συντήρηση και ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων ή εξεύρεση κατάλληλων χώρων. Στον αντίποδα της υγείας του λαού, τέθηκε η ενίσχυση με παχτωλό χρημάτων των πλοιοκτητών, των αεροπορικών εταιριών και τον κολοσσών ομίλων στον Τουρισμό. Η ζυγαριά λοιπόν ήταν Κόστος – Όφελος και το ερώτημα που έχει απάντηση είναι “Για ποιόν;

Επειδή λοιπόν το κόστος αφορά τη ζωή των παιδιών και την δική μας, πρέπει να “σπάσουμε” τη ζυγαριά τους! Τώρα κάλυψη όλων των αναγκών για την υγεία και την παιδεία!

Ακολουθεί η τοποθέτηση εκ μέρους της Ένωσή μας, από τον πρόεδρο και αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Τόλο.

Συνάδελφοι,

Η Ένωση της Καισαριανής ούτε ξεκίνησε τη δράση της μες την πανδημία, ούτε και τελείωσε με το πέρας της καραντίνας. Η πρωτόγνωρη όμως αυτή κατάσταση δοκίμαζε εμάς τους ίδιους, τις οικογένειές μας αλλά δοκιμάστηκαν και οι ίδιοι οι δεσμοί της Ένωσης με του Συλλόγους, με τους γονείς.

Απέναντι στο ψωμοτύρι της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη, το μένουμε σπίτι σιωπηλοί, έπρεπε να βρούμε τρόπους! Προτάξαμε το μένουμε δυνατοί, κανείς μόνος, ενισχύσαμε την αλληλεγγύη, δράσαμε, ενημερώσαμε, στηρίξαμε, αγωνιστήκαμε, ακόμα πιο αποφασιστικά και συλλογικά! Αυτό έκαναν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα S/M, οι εργαζόμενοι στο θέαμα, στο τουρισμό-επισιτισμό και σε μια σειρά άλλους κλάδους, με οδηγό τα σωματεία τους.

Ας κριθούν λοιπόν τώρα και αυτοί που έλεγαν «Θα Λογαριαστούμε Μετά», αφήνοντας ουσιαστικά για το μέλλον, όλα αυτά που θα έπρεπε να λυθούν εκείνη τη στιγμή, άμεσα! Εξοπλισμός, ΜΕΘ, προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, όπως και τώρα.

Έτσι, η Ένωσή μας δραστηριοποιήθηκε και με κάτι καινούριο. Μια δουλειά όμως που δεν αντικαθιστά σε τίποτα την ζωντανή επαφή με τους γονείς. Δημιούργησε μια νέα θεματική ενότητα στο site της που την ονόμασε «Για τώρα μένουμε σπίτι – Όλοι μαζί βγαίνουμε νικητές».  

Η θεματική αυτή είχε δύο σκέλη: 1ον, ένα δίκτυο ενημέρωσης και για την κατάσταση αλλά και για τις ΠΝΠ που έκρυβαν…«την επόμενη ημέρα» με μέτρα που έρχονταν για να μείνουν. Με αρθρογραφία, για τις εργασιακές ανατροπές, οδηγό για τις άδειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Οι φωνές και οι προβληματισμοί, για τα μέτρα στήριξης των Αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμποροβιοτεχνών, των εκπαιδευτικών του «Ρόζα Ιμβριώτη», του σωματείου εργαζομένων του Δήμου που φώναζαν για την καθαριότητα, για τα μέτρα προστασίας των συναδέλφων τους, της Οργάνωσης Γυναικών της περιοχής μας, των νοσοκομειακών γιατρών. Σε αυτή τη θεματική βρήκαν τη θέση τους και οι τηλεδιασκέψεις της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας μας!

2) Δίκτυο Ψυχαγωγίας και αφορούσε Γονείς, μαθητές μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας όπου βοήθησε πολύ το υλικό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που ήταν ήδη κατηγοριοποιημένο και αξιολογημένο. Επικοινωνήσαμε με όλους τους αντιπροσώπους μας για να στηθεί δίκτυο αλληλεγγύης, για όποιον έχει ανάγκη. Να μη μείνει κανείς μόνος, να υπάρχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με οικείους, φίλους, γονείς που γνώριζαν ο καθένας από το σχολείο τους.

Πολλά θέματα όμως άνοιξαν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και μετά και απαιτούσαν λύση. Κάναμε αυτό που έλεγε και λέει και η Ομοσπονδία «Να γίνουμε το μάτι των γονιών».

Στηρίξαμε και παλέψαμε μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες και μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, για επιπλέον προσλήψεις και μονιμοποίηση των «αιώνιων συμβασιούχων»! Καταγγείλαμε αμέσως την Δημοτική Αρχή που τις έβαλε να καθαρίζουν δημοτικά κτίρια.

Στηρίξαμε το αίτημα των σχολικών κυλικείωνκαι μέσα από τις σχολικές επιτροπές, για πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων για την προηγούμενη και απαλλαγές και μειώσεις για αυτή τη σχολική χρονιά.

Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα απέναντι στο πλαίσιο των αδειών ειδικού σκοπού, ώστε να μην χρεωθεί ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια των εργαζομένων.

Απαιτήσαμε από τη Δημοτική Αρχή και καταφέραμε την ενίσχυση των ήδη επιβαρυμένων Σχολικών Επιτροπών με 20.000€ επιπλέον από τις έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις, ώστε να καλύπτονται όλες οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

Έχουμε κάνει πρόταση στη Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει τη πρωτοβάθμια περίθαλψη και μέριμνα για τα θέματα υγείας στα σχολεία, ειδικά αυτή τη περίοδο, από το Κέντρο Υγείας Βύρωνα και το Κέντρο Υγείας του Παιδιού

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, το πολυνομοσχέδιο, τις κάμερες, τη 2χρονη προσχολική αγωγή και τους όρους που ξεκινάει να εφαρμοστεί από φέτος και στην Καισαριανή, πήραμε πρωτοβουλίες και οργανώσαμε

  • Μέρα ενημέρωσης των γονέων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής
  • Μαζί με τους εκπαιδευτικούς του «Ρόζα Ιμβριώτη» και τις Ενώσεις Βύρωνα και Παγκρατίου:
    • Ημέρα ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής
    • Πραγματοποίηση πορείας σε Βύρωνα-Παγκράτι-Καισαριανή και κατάληξη στο Σκοπευτήριο, παρουσία και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και εξόρμηση.
    • Συναυλία με όλα τα μέτρα προστασίας στο Σκοπευτήριο.
  • Πανό και αφισετάκια ενημέρωσης με πρωτότυπο υλικό και το υλικό της ΑΣΓΜΕ
  • Καλύψαμε όλα τα σχολεία της περιοχής κατά το άνοιγμά τους, ενημερώνοντας τους γονείς και έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε.

Ακόμα:

  • Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους, στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και την κινητοποίηση των Νοσοκομειακών Γιατρών
  • Στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Δεν μείναμε λοιπόν σιωπηλοί. Στηρίξαμε στην πράξη τους «Ήρωες» και όχι χειροκροτώντας από τα μπαλκόνια μας! Γιατί δεν είναι άλλοι οι Ήρωες αυτοί και άλλοι οι γονείς

Γονέας είναι ο Ο. που δουλεύει σε κατάστημα και βίωσε την αναστολή, την αγωνία για την πληρωμή του, για την επόμενη ημέρα με το παιδί του στο σπίτι και τώρα βιώνει 10ώρα με σπαστό ωράριο, το φόβο μην απολυθεί. Γονέας και η Α., υπάλληλος σε Σούπερ Μάρκετ, που τεντώθηκε από τα ωράρια και την πίεση σε σημείο που αρρώστησε, σοβαρά, και έπρεπε να πάει σε Νοσοκομείο…αλλά της είπαν να μην πάεικαι έπρεπε να πληρώσει… και πλήρωσε…ιδιώτη! Γονείς και τόσοι άλλοι άνεργοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι κ.α.

Μπροστά μας συν όλα όσα εκκρεμούν και η εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής με τα χρωματιστά τσίγκινα κουτάκια (τα κοντέινερ) για τα 4χρονα-5χρονα, χωρίς δυνατότητα σύνδεσης με κεντρική θέρμανση. Η Ένωση βοήθησε και ενίσχυσε την προσπάθεια και τελικά επετεύχθη  η σύσταση Συλλόγου Γονέων Βρεφών και Νηπίων στην Καισαριανή με 100-120 μέλη και μετράει ήδη κατακτήσεις καθώς και αγωνιστικά βήματα, όπως η πρόσφατη παρέμβαση στην ΚΤΥΠ, όπου επέμεινε και συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΚΤΥΠ, ζητώντας να εγκατασταθούν περισσότερες αίθουσες ώστε να καλυφθούν και χωροταξικά αλλά και ποσοτικά οι ανάγκες της 2χρονης, αλλά και για να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι χώροι που θα στεγαστούν τα παιδιά.

Η κατάκτηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, που κατάφερε να δεσμευτεί ακόμα και εκκλησιαστική περιουσία για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, πρέπει να είναι οδηγός μας.

Έτσι συνάδελφοι, μπροστά και στο άνοιγμα των σχολείων, με τις ελλείψεις και την οικονομική κατάσταση στα νοικοκυριά, θεωρούμε ότι η πολύμορφη δραστηριοποίηση, η συνεχής επαγρύπνηση, η συνεργασία με φορείς της πόλης, η παρέμβαση στα Δημοτικά Συμβούλια είναι επιτακτική, ώστε η αγωνία και η αγανάκτηση του γονέα να γίνει αποφασιστικότητα! Να τον βοηθήσουμε να εκφραστεί μέσα από τους Συλλόγους Γονέων με την ενεργή συμμετοχή του, να βγάλει συμπεράσματα και να δει ως ρεαλιστικό ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »