28 Μαρτίου 2024

Ενημερωτικό για την Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Κτ.Υπ. ενάντια στην τοποθέτηση κοντέινερ για τη 2χρονη προσχολική αγωγή (4-5 χρόνων)

Τη Δευτέρα 13/07/20 πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε (πρώην Ο.Σ.Κ. ) όπως και είχε προγραμματιστεί. Παρά την άρνηση της διοίκησης για συνάντηση, στο γραπτό αίτημα που είχε γίνει από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων Καισαριανής, την προηγούμενη εβδομάδα, η αποφασιστικότητα των παρευρισκομένων οδήγησε σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κο. Γιάνναρη.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας καθώς και στη συνάντηση, όπως και επίσης εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και εκπρόσωποι από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου “Ρόζα Ιμβριώτη”.

Οφείλουμε να καταγγείλουμε σε όλους τους γονείς, ότι η πρώτη υποδοχή ήταν από την αστυνομία, η οποία βρισκόταν έξω από το κτίριο της Κτ.Υπ. Α.Ε., εφαρμόζοντας απ’ ότι φαίνεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις παραγράφους του απαράδεκτου πρόσφατου νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις.

Σας παραθέτουμε το Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων Καισαριανής καθώς και φωτογραφικό υλικό:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εχθές Δευτέρα 13/7/2020 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων), με τη στήριξη και συμμετοχή του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Συλλόγων Γονέων Καισαριανής. Παρών ήταν και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Τη συνάντηση είχαμε ζητήσει ως Σύλλογος από την προηγούμενη εβδομάδα και παρά την αρνητική απάντηση που λάβαμε, δεν ακυρώσαμε την παράσταση, και σωστά, αφού τελικά καταφέραμε να την πραγματοποιήσουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Γιάνναρη.

Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η πρώτη υποδοχή έγινε από αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στην είσοδο της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Στη συνάντηση καταγγείλαμε την εγκατάσταση αιθουσών τύπου container για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με ό,τι αυτή συνεπάγεται, την ανάγκη άμεσης αλλαγής του σχεδιασμού με αντικατάστασή τους με βαρέως τύπου, αλλά και το άνοιγμα ενός δρόμου χρηματοδότησης σχολικών κτηρίων και δέσμευσης χώρων για την ανέγερσή τους και λάβαμε τις εξής απαντήσεις:

  1. Στην ερώτησή μας, αν αυτές οι αίθουσες μπορούν να προτείνονται έστω και προσωρινά ως λύση, δεδομένης της εμπειρίας μας (όχι κεντρική θέρμανση, παιδικό άσθμα, τραντάγματα και γρήγορες αλλοιώσεις), υπήρξε η αρχική τοποθέτηση ότι πρόκειται για κουτιά αλλά …εξαιρετικά κουτιά! για να καταλήξει ότι τελικά είναι εξαιρετικά γιατί … οι λαμαρίνες τους είναι πιο καλοβαλμένες από το παρελθόν! Επισημαίνοντάς του ότι το πρόβλημα οξύνεται σε περίοδο πανδημίας απάντησε: «σε έξαρση της Πανδημίας θα κλείσουν τα σχολεία, οπότε … δεν θα υπάρχει πρόβλημα.»
  2. Επέμεινε να μας παρουσιάσει τις νέες διαδικασίες που εξασφάλισαν fast track την τοποθέτηση των container. Για να επιταχύνουν καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις, άλλαξε το νομικό πλαίσιο για να βγαίνουν κατ’ εξαίρεση άδειες για προκατασκευασμένες αίθουσες – container και μόνο. Στην ερώτησή μας γιατί αυτές οι fast track διαδικασίες δε γίνονται και για την απαλλοτρίωση χώρων και το κτίσιμο σχολείων ή έστω για βαρέως τύπου κατασκευές, αλλά γίνονται για μεγαθήρια στο Ελληνικό κ.ά. είπε «…εμείς πάντως είμαστε νόμιμοι»! Μάλιστα περηφανεύθηκε ότι .. μετά από 3 χρόνια έχουν 70% κάλυψη με την τοποθέτηση των container και εκτιμούν ότι έως  20 Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα…
  3. Η δημοτική αρχή έκανε συνάντηση μαζί τους, αλλά δεν προσκόμισε κανένα σχέδιο ή αντιπρόταση και σήμερα η ΚΤΥΠ δίνει στην Καισαριανή 4 αίθουσες με κόστος 12-13.000€. Οι άλλες 2 αίθουσες δε γνωρίζει από πού δίνονται …
  4. Αναφορικά με την ειδική αγωγή και τις ανάγκες για τις 2 αίθουσες στο Ειδικό σχολείο «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», μας είπαν χαρακτηριστικά, αν του πάει πρόταση από τον Δήμο, έχοντας ήδη γίνει η μελέτη και εγκριθεί από την ΚΤΥΠ όσον αφορά την αρτιότητά της, θα ενταχθεί στον σχεδιασμό! 
  5. Επιμένοντας στο κόστος και τη διαφορά των βαρέως τύπου κατασκευών από τα container είπε ότι η πρώτη είναι κανονική κατασκευή και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη συμβατική κατασκευή (δηλ. χτίσιμο) ενώ η δεύτερη ακολουθεί τις γρήγορες διαδικασίες και έχει ορίζοντα ζωής με βάση τον νόμο 4 χρόνια. Επίσης είπε για τη βαρέως τύπου κατασκευή ότι «μια προκατασκευή με όρους οικοδομικής δραστηριότητας για ένα μεγάλο συγκρότημα με βοηθητικούς χώρους κλπ μπορεί να φτάσει τα 300.000€ -400.000€!!» Εικάζουμε επομένως ότι, οι μεμονωμένες αίθουσες βαρέως τύπου έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος…
  6. Κρίσιμη ήταν η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που ρώτησε αν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την κατασκευή σχολικών υποδομών μετά την …προσωρινή λύση των container που απαιτεί την εξασφάλιση αντίστοιχων κονδυλίων από το Κράτος, την Περιφέρεια, προσωπικό στην ΚΤΥΠ που υπολειτουργεί κ.λπ. Η απάντηση ήταν γενικά ότι κάτι ετοιμάζουν από Σεπτέμβρη με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την διαχείριση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ γι’ αυτό τον λόγο. Στην ερώτηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Γονέων, γιατί δεν αξιοποιείται η πολεοδομία που υπάρχει στην ΚΤΥΠ για να βρει κατάλληλα οικόπεδα είπε ότι έχουν μεγάλο φόρτο καθώς έχουν αναλάβει εκτός των σχολείων και τα κτήρια της πυροσβεστικής, τα νοσοκομεία κ.λπ. π.χ.  τώρα τους ζητείται να παραδώσουν 50 ΜΕΘ μέσα σε 60 ημέρες.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  • Δεν υπήρχε κεντρικό σχέδιο ούτε πριν αλλά ούτε και για μετά την υποχρεωτική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής και έτσι η προσωρινή λύση των 4ετών θα γίνει μόνιμη. Έχουμε κακή εμπειρία.
  • Το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από το Υπουργείο, στην ΚΤΥΠ και από αυτή στους δήμους. Κανένας κρίκος αυτής της αλυσίδας δεν αποκαλύπτει ότι δεν είναι προτεραιότητα η Παιδεία, αλλά οι μεγάλες μπίζνες όπως κάνει η Περιφέρεια δίνοντας 50 εκ. για την Μαρίνα του Ελληνικού για τα γιοτ που θα πηγαίνουν στο καζίνο, τα δεκάδες εκατομμύρια για τις μεγάλες ΠΑΕ κ.ο.κ.
  • Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει με αφορμή το νέο ΕΣΠΑ το παιχνίδι με τους μεγαλοεργολάβους που μέσα στην κρίση θα επιδοτηθούν με νέο ζεστό χρήμα για να φτιάξουν –αν φτιάξουν- σχολικές υποδομές με λογική ΣΔΙΤ.
  • Το προσωπικό της ΚΤΥΠ δεν επαρκεί, ιδιαίτερα οι μηχανικοί, χρειάζεται πολλαπλάσιο με μόνιμη σχέση εργασίας, για να καλύψει το τεράστιο εύρος εργασιών που έχει. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη ενός κρατικού φορέα κατασκευής και συντήρησης σχολικών κτηρίων, όπως ήταν ο ΟΣΚ, με κρατική χρηματοδότηση και πανελλαδικό σχεδιασμό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης όλων των παιδιών.

Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ CONTAINER ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Η Δ.Ε.

To site του Συλλόγου Βρεφών και Νηπίων Καισαριανής: https://syllogosvrefonipiakonkaisarianis.blogspot.com/

Το ψήφισμα του Συλλόγου για ηλεκτρονικές υπογραφές: https://gr.petitions.net/signatures/2xronikaisarianis/

Φωτογραφίες από την παράσταση διαμαρτυρίας

Translate »