29 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση για το προληπτικό κλείσιμο του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής

Χθες Κυριακή (08/03/20), η σχολική κοινότητα της Καισαριανής έγινε μάρτυρας μιας απαράδεκτης κατάστασης, για τη σοβαρότητα που απαιτεί το ζήτημα των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του Κορονοϊού.

Ενημερωθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων από μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το κλείσιμο του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής για 14ημέρες, χωρίς όμως να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Η επίσημη ανανεωμένη λίστα με τα σχολεία που θα είναι κλειστά τη Δευτέρα (09/03/20), που περιελάμβανε και το 1ο Γυμνάσιο, αναρτήθηκε από το υπουργείο εχθές Κυριακή, μόλις στις 22:50 και ενώ η είδηση είχε διαρρεύσει πολύ νωρίτερα. Μέχρι και αυτή την ώρα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση, η διευθύντρια του Γυμνασίου δεν έχει ακόμα καμιά επίσημη ενημέρωση!

Μετά από επικοινωνία και με τους συλλόγους γονέων στο 1ο και 2ο  Γυμνάσιο, εύλογα μας δημιουργούνται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα και απαιτούμε άμεσες απαντήσεις:

1) Υπάρχει μηχανισμός ενημέρωσης της Περιφέρειας, της Α’βαθμιας & Β’θμιας Διεύθυνσης, των διευθυντών ακόμα και σε μη εργάσιμη ημέρα, με στόχο την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των γονέων;

2)  Στο 2ο Γυμνάσιο, το οποίο προαυλίζεται από κοινού, γιατί δεν πάρθηκε αντίστοιχο μέτρο; Τι γίνεται με τα όμορα σχολεία που μπορεί να φοιτούν αδέρφια;

3) Ποια η μέριμνα για εκπαιδευτικούς με χρόνια προβλήματα ακόμα και με ηλικία άνω των 60ετών, που διαμοιράζονται σε άλλα σχολεία, μεταξύ αυτών και του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής;


4) Τι μέτρα θα ληφθούν επιτέλους από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του, όσο η σχολική μονάδα είναι σε αναστολή;
  

Οι γονείς στο σύνολό τους, εκφράζουμε εύλογη ανησυχία και θεωρούμε ότι όλα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα αν δεν καλυφθούν όλες οι ανάγκες που απορρέουν από αυτά καθώς και πάγια αιτήματα του γονεϊκού κινήματος, όπως:

  1. Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  2. Μόνιμο, επαρκές  και πλήρες ωραρίου προσωπικό  καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά την διάρκεια λειτουργίας τους.
  3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  4. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους  σχολικούς  νοσηλευτές.
  5. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
  6. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους, ανεξάρτητα θρησκείας ή εθνικότητας. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.

Η μη κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η ζωή και η υγεία η δική μας και των παιδιών μας, δεν αποτελεί προτεραιότητα!  Για τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, η μέριμνα υπάρχει μόνο στο ισοζύγιο των κερδών, του κόστους-οφέλους!

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντήσουμε όλοι οι γονείς είναι:

Για ποιον θα είναι το Κόστος και για ποιον το Όφελος!

ΤΟ Δ.Σ

Translate »