25 Απριλίου 2024

Ψήφισμα για το κτηριακό στην πόλη μας

0

Όταν λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα εννοούμε ότι κάθε φέτος και του χρόνου χειρότερα! Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το κτηριακό στην πόλη μας.

Με αφορμή τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου από την προηγούμενη Δημοτική αρχή τον 5ο /2015, που εμπεριείχε τα πάγια αιτήματα της σχολικής κοινότητας, αναπτύχθηκε ένας επίμονος αγώνας ώστε να δοθούν χρήματα από την Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) προκειμένου να γίνουν οι σοβαρές και βαριές επισκευές στα σχολεία μας, ύψους 1.300.000€

Τελικά, παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης υλοποίησης με όλους τους τρόπους, δόθηκε η χρηματοδότηση ύψους 734.000,00 € και μόλις τον 6/2018 ξεκίνησαν τα έργα, όταν πολλοί είχαν ήδη απογοητευτεί και συμβιβαστεί με το ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Δεν είναι κάτι όμως που έγινε, τυχαία.

Είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση στην Κτ.Υπ. με μαθητές/ γονείς/ εκπαιδευτικούς, 5 παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνεχώς εναλλασσόμενες διοικήσεις, συνεχείς οχλήσεις προς την Κτ.Υπ. Α.Ε. και το κλείσιμο της Εθνικής Αντιστάσεως στον αγιασμό του 2017. Παράλληλα διεκδικήσαμε κονδύλι από την Περιφέρεια πάλι με κοινό αγώνα γιατί και εκεί βρήκαμε πολλά εμπόδια μέχρι να δοθούν τα χρήματα και να γίνουν τα έργα που ήταν απαραίτητα στο 2ο Δημοτικό σχολείο. Όσες επισκευές δεν κάλυψε με τα κονδύλια η Κτ.Υπ Α.Ε., η προηγούμενη δημοτική αρχή τα περιέλαβε στη μελέτη που κατέθεσε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ. Παράλληλα γινόντουσαν κάθε χρόνο επισκευές στα σχολεία από το κονδύλι που έρχεται στους Δήμους, τη λεγόμενη ΣΑΤΑ, για επισκευές που δεν μπορούσαν να μπουν στο Φιλόδημος ΙΙ. Με την παραπάνω διαδικασία στο σύνολό της, μπόρεσε να καλυφθεί το αρχικό ποσό της μελέτης του 1.300.000€ που αντιστοιχούσε στο σύνολο της μελέτης, με τις επισκευές που έπρεπε να γίνουν.

Μπορεί από όλα τα παραπάνω να καταφέραμε να γίνουν μεγάλες και βαριές επισκευές στα σχολεία της πόλης μας, όμως όπως επισημαίνουμε συνεχώς ως Ένωση τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Παραθέτοντας ενδεικτικά την κατάσταση, αναφέρουμε ότι τα περισσότερα κτήρια λόγω παλαιότητας είτε εμφανίζουν προβλήματα στις σωληνώσεις, είτε στους λέβητες, είτε σε άλλα σημεία των υποδομών. Το 7ο και το 3ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο περιλαμβάνουν κοντέινερ μέσα στα οποία τα παιδιά μας παρακολουθούν μαθήματα, κάτω από άθλιες συνθήκες καθώς χρειάζονται πολλαπλές επισκευές. Τα προκάτ που βρίσκονται πίσω από τα Γυμνάσια, το ίδιο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε συνεχή έγνοια, το κτηριακό! Στο 2ο Δημοτικό υπάρχουν σημεία στα οποία όταν βρέχει μπαίνει νερό. Οι σωληνώσεις θέρμανσης σχεδόν στο σύνολο των σχολείων μας, λόγω παλαιότητας, είναι σε κακή κατάσταση. Η Ένωση έχει αποστείλει ερώτημα στο Δήμο Καισαριανής σχετικά με την κατάσταση στα συστήματα θέρμανσης όλων των σχολικών δομών, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει ουσιαστική απάντηση. Ήδη ο προβληματισμός αυτός έχει τεθεί στις σχολικές επιτροπές, ζητώντας οι εμπλεκόμενοι ουσιαστικά έναν σχεδιασμό αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή σε όλα τα σχολεία απαιτούνται να γίνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες επισκευές, με τα αιτήματα που έχουν σταλεί προς τη δημοτική αρχή, απλά να περιφέρονται σε έναν «περιβόητο φάκελο», χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης.

Απάντηση όμως περιμένουμε και στην καταγγελία που έχει γίνει ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου που κατέθεσε η δημοτική αρχή, λείπει η δαπάνη των 100.000€ συνολικά που αφορούν επισκευές των σχολείων. Πρόκειται για το ετήσιο πρόγραμμα ΣΑΤΑ για το 2020, κονδύλι που έρχεται στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο (πλέον των 60.000€) και περίπου 40.000€ που προέρχονται από τις εκπτώσεις του εργολάβου από την προηγούμενη ΣΑΤΑ (2019). Το ποσό αυτό εγγράφεται στον προϋπολογισμό ως έσοδο αλλά δεν καταναλώνεται ως έξοδο για τις ανάγκες των σχολείων.

Από την επόμενη χρονιά τίθεται σε εφαρμογή και στο Δήμο μας η δίχρονη προσχολική αγωγή και ενώ απαιτούνται 9 αίθουσες η πόλη είναι τελείως απροετοίμαστη, χωρίς τις κτηριακές υποδομές που απαιτούνται. Περιπτώσεις όπως κοντέινερ στις αυλές σχολείων ακόμα και Λυκείων που έχουν υπάρξει σε άλλες περιοχές ή κοντέινερ χωρίς τουαλέτες, μαγειρεία ή χώρους σίτισης, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν!

Υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημά μας για ανέγερση νέας σχολικής μονάδας – και όχι με τη μορφή ΣΔΙΤ – στο τρίγωνο μεταξύ των οδών Φώκαιας – Ανδρέα Δημητρίου – Υμηττού το οποίο έχει παγώσει εδώ και χρόνια, για τη στέγαση νέου Γυμνασίου-Λυκείου ώστε να φύγουν τα παιδιά μας από τα σαπισμένα και επικίνδυνα προκάτ, στα οποία αναγκάζονται να κάνουν μάθημα.

Ειδικά και μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική ζητάμε να γίνει στατική μελέτη στα σχολεία και της Καισαριανής, τα οποία χαρακτηρίζονται από την παλαιότητά τους, ώστε να μας γνωστοποιηθεί αν τα κτήρια είναι ικανά να αντέξουν σε έναν ενδεχόμενο επόμενο σεισμό.

Απαιτούμε:

– Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μελέτες σχετικά με την πλήρη και εμπεριστατωμένη καταγραφή όλων των αναγκών, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

– Άμεση και επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος για τις απαιτούμενες επισκευές.

– Ανέγερση τώρα των απαιτούμενων αιθουσών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της 2χρονης προσχολικής αγωγής.

– Ανέγερση νέας σχολικής μονάδας για τη στέγαση Γυμνασίου-Λυκείου

Αυτό το ψήφισμα θα κατατεθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως: Κτ. Υπ. Α.Ε., Περιφέρεια Αττικής, Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής

Δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε μέχρι να καταφέρουμε τα παιδιά μας να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Καισαριανή, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »