25 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020

Αγαπητά παιδιά, αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής, σας εύχεται καλή σχολική χρονιά με υγεία και καλή δύναμη.

Για αρχή θέλουμε να καλωσορίσουμε ιδιαιτέρως τα παιδιά της Α’ δημοτικού καθώς και τους γονείς τους, που αμφότεροι νοιώθουν ένα νέο κεφάλαιο να ανοίγεται στη ζωή τους. Και για τους υπόλοιπους όμως, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αγωνίες, όνειρα και προβληματισμούς.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση για την παιδεία αποκαλύπτεται σε όλους τους τομείς της σχολικής ζωής, σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, στις ίδιες τις σχολικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν σύγχρονα κτήρια, υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε αναπληρωτές. Οι ανάγκες για κάλυψη της ειδικής αγωγής, τα τμήματα ένταξης, της παράλληλης στήριξης είναι μεγαλύτερες από τη μέριμνα που δέχονται. Από του χρόνου θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή, αλλά ακόμα και τώρα δεν έχει διατεθεί κανένα κονδύλι από το κράτος για το χτίσιμο των 9 αιθουσών που απαιτούνται στο Δήμο μας, για την κάλυψη των αναγκών που θα δημιουργηθούν. Θα δεχθούμε να αξιοποιηθούν αίθουσες, ειδικών μαθημάτων π.χ τραπεζαρία, αίθουσα μουσικής, βιβλιοθήκη κλπ, για να στεγάσουν τις ανάγκες αυτές;  Να τοποθετηθούν κοντέινερ, στα προαύλια για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες;

Με τον αγώνα μας όμως αποδείχτηκε, όσο και αν προσπάθησαν να μας κάμψουν, ότι μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, να έχουμε κατακτήσεις. Αποκομίσαμε μετά από ανυποχώρητους αγώνες, χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ και έγιναν έργα για αναγκαίες επισκευές και αναβαθμίσεις σε όλα τα σχολεία της πόλης μας μετά από 40 χρόνια και συνεχίζονται ακόμα με εργολαβίες που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα. Επίσης έργα για την πυρασφάλεια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για να γίνουν. Δεν εφησυχαζόμαστε όμως, θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για υποδομές και ασφάλεια, γιατί ήδη μετά και τον τελευταίο σεισμό υπήρξαν μεγάλα προβλήματα σε άλλες περιοχές όπου αντί για να γίνουν επισκευές, προχωράνε σε βάρδιες πρωί-απόγευμα! Καταστάσεις που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου!

Είμαστε γονείς και αυτό μας κάνει από μόνο του μαχητές! Ιδιαίτερα προσπαθώντας να δίνουμε καθημερινά μια μάχη για να τα προλάβουμε όλα και να δώσουμε τις σωστές κατευθύνσεις και να υπερπηδήσουμε όλα αυτά τα εμπόδια, της ζωής! Όταν τελειώνει το σχολείο, αρχίζει ο «Γολγοθάς», με όλες τις δραστηριότητες που έχει το παιδί μας, την άθληση, τον πολιτισμό, τις ξένες γλώσσες κ.α, προσπαθώντας να το κάνουμε ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Πως θέλουμε το σύγχρονο σχολείο;

  • Να παρέχει στο ημερήσιο πρόγραμμά του, ολόπλευρη γνώση στα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες και να έχει τη δυνατότητα να εξελίσσει εξατομικευμένα την κλίση του κάθε παιδιού!

  • Να μπορεί να σιτίζεται σε καθημερινή βάση, εντός σχολείου με οργανωμένα μαγειρεία και τραπεζαρίες, μάγειρες και τραπεζοκόμους, να υπάρχουν χώροι ξεκούρασης.
  • Να υπάρχει ιατρείο και σχολικός νοσηλευτής
  • Να τελειώνει το απόγευμα και να έχει εξαντλήσει όλο το περιεχόμενο της φυσικής και πνευματικής του ανάπτυξης, έχοντας ήδη κάνει τα μαθήματά του, τα αθλήματά του,  τις πολιτιστικές του δραστηριότητες κλπ.

Να επιτρέπει λοιπόν αυτό το σχολείο στο παιδί, το υπόλοιπο της ημέρας να έχει χρόνο για παιχνίδι, να αφιερώνεται ο γονέας στο παιδί του και εκείνο στον γονέα.

Αν σε κάποιους αυτό ακούγεται ουτοπικό, εμείς λέμε ότι υπάρχει ήδη αυτό το σχολείο, αλλά για τους λίγους. Είναι ΑΝΑΓΚΗ να παλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση και για τα δικά μας, τα δημόσια σχολεία.

Από σήμερα κιόλας, ελάτε σε επαφή με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας. Ενημερωθείτε για τον σκοπό που επιτελεί, το ρόλο του,  το ρόλο τον δικό σας σε αυτόν. Η Ένωση φροντίζει με το περιεχόμενο, τις δράσεις και τους αγώνες να είναι δίπλα σε κάθε σύλλογο, σε κάθε γονέα! Να παλεύει με όλους τους γονείς της Καισαριανής, μέσα και έξω από τα σχολεία.

Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το αύριο που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας!

Καλή Δύναμη και καλή αρχή!

Translate »