25 Ιουνίου 2024

Κανονισμοί

Επισημάνσεις:

Για τη χρήση του γηπέδου, απαιτείται αίτηση συμμετοχής προς την Ένωση, και ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο (ισχύος 1 έτους).
 Δεν προσέρχομαι στην προπόνηση με γεμάτο ή με άδειο στομάχι. Ένα φρούτο ή ένα ελαφρύ
σνακ, μπορεί να καλύψει την πείνα πριν το κανονικό γεύμα.
 Φροντίζω να πίνω άφθονο νερό.
 Αν για κάποιο λόγο δεν αισθάνομαι καλά, διακόπτω την άσκηση ή αποφεύγω να την
αρχίσω.
 Δεν παραλείπω την προθέρμανση στην αρχή και τις διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης ή
αγώνα.
 Συμπεριφέρομαι κόσμια, χωρίς να φωνάζω ή να βωμολοχώ.
 Σέβομαι και διατηρώ την καθαριότητα όλων των χώρων που κάνω χρήση.
 Σέβομαι και τηρώ τις ημέρες και ώρες χρήσης του γηπέδου.
 Σε όλους τους αθλητικούς χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα
 Δεν ξεχνώ: έρχομαι στο γήπεδο με διάθεση να βελτιώσω την σωματική και ψυχική μου
υγεία και να διασκεδάσω κι όχι να ανταγωνιστώ ή να τσακωθώ με τους συναθλούμενούς μου.
 Η Ένωση έχει το δικαίωμα να αποβάλει όποιον δεν συμπεριφέρεται κόσμια και σύμφωνα με το φίλαθλο πνεύμα.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

  1. Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το Ευ Αγωνίζεσθαι , να σέβονται τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους διοργανωτές και τις εγκαταστάσεις.
  2. Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να αποβάλλουν οποιοδήποτε παίκτη ή ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.
  3. Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα.
  4. Κάθε ομάδα αποτελείται από τρείς (3) παίκτες ή όπως ορίσει ο διοργανωτής.
  5. Συστήνεται πειθαρχική επιτροπή του τουρνουά , αποτελούμενη από τους υπευθύνους εκπροσώπους του κάθε συμμετέχοντα συλλόγου γονέων. Τα καθήκοντά της επιτροπής είναι να επιβλέπει και να αποδίδει ποινές  σε τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα από τους αθλούμενους συμμετέχοντες γονείς

       Α . Παράπτωμα που χαρακτηρίζεται ως σωματική βία αθλούμενου κατά συναθλητή του ή οποιουδήποτε που βρίσκεται μέσα στο χώρο διεξαγωγής του τουρνουά ( δημ γήπεδο Γ. Μελισσινός ) αποφέρει ποινή αποκλεισμού ενός (1) ημερολογιακού έτους.

       Β. Παράπτωμα που χαρακτηρίζεται ως λεκτική βία αθλούμενου  κατά συναθλητή του ή οποιουδήποτε που βρίσκεται μέσα στο χώρο διεξαγωγής του τουρνουά ( δημ. γήπεδο Γ. Μελισσινός ) αποφέρει ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής ημέρας . 

       Γ .  Για οπουδήποτε άλλο παράπτωμα, αρμόδια να αποφασίσει την ποινή είναι η αντίστοιχη επιτροπή 

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά , έχουν ΜΟΝΟ τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Καισαριανής 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 3×3

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το αγώνισμα του 3×3, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

Άρθρο 1: Γήπεδο και μπάλα.
Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι. Η μπάλα του 3×3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 6.

Άρθρο 2: Ομάδες.
Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες, τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικό.

Άρθρο 3: Ξεκίνημα του παιχνιδιού.
3.1 Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin, όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας είτε στην αρχή του παιχνιδιού είτε στην ενδεχόμενη παράταση.
3.2 Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 3 αθλητές ανά ομάδα ή όπως διαφορετικά ορίσει ο διοργανωτής.

Άρθρο 4: Σκοράρισμα.
4.1 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου μετράει για ένα (1) πόντο.
4.2 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τρίποντου μετράει για δυο (2) πόντους.
4.3 Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

Άρθρο 5: Διάρκεια παιχνιδιού / Νικήτρια ομάδα αγώνα.
5.1 Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:
Μια (1) περίοδος των είκοσι  (20) λεπτών. Ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή» μόνο κατά το διάστημα των δύο τελευταίων λεπτών . Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα. Δεν υπάρχουν επαναφορές.
5.2 Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους ή περισσότερους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Αυτό ισχύει μόνο για την κανονική διάρκεια και όχι για ενδεχόμενη παράταση.
5.3 Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας, Θα υπάρξει ένα διάλλειμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα πάρει διαφορά δυο (2) πόντων στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.

Άρθρο 6: Foul / Ελεύθερες βολές.
6.1 Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή.
6.2. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από την γραμμή του τρίποντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.
6.3 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από την γραμμή του τρίποντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.
6.4 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.
6.5 Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με 2 ελεύθερες βολές. Από το 10 ομαδικό foul και μετά όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές δίνονται 2 ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας. Αυτό ισχύει και για τα άρθρα 6.3, 6.3 και 6.5.
6.6. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου.

Άρθρο 7: Καθυστέρηση.
7.1 Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δώδεκα (12) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Άρθρο 8: Πως παίζεται η μπάλα.
8.1 Μετά από επίτευξη καλαθιού:
• Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τρίποντου είτε με πάσα σε παίκτη έξω από την γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο στον χώρο που ορίζει η no charging area (ημικύκλιο κάτω από το καλάθι). Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.
8.2 Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
• Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
• Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τρίποντου.
8.3 Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από την γραμμή του τρίποντου
8.4 Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τρίποντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.
8.5 Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τρίποντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
8.6 Σε κάθε περίπτωση jump ball η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

Άρθρο 9: Αλλαγές.
Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός, πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από την γραμματεία ή τον διαιτητή.

Άρθρο 10: Time outs.
Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 30».

Άρθρο 11: Βαθμολόγηση ομάδων.
Εάν δυο ομάδες ισοβαθμήσουν ακολουθούμε ένα βήμα την φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία.
• Περισσότερες νίκες
• Μεταξύ τους αποτέλεσμα
• Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση
Εάν οι ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στην βαθμολογία του 3x3planets κερδίζει την ισοβαθμία.

Άρθρο 12: Αποβολή παικτών.
Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.

Translate »