6 Μαΐου 2024

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής εν όψει της εργατικής Πρωτομαγιάς!

Η Ιστορία του λαού μας έχει γραφτεί από αγώνες απλών ανθρώπων, ηρωικούς αγώνες!

Αυτή η μικρή συνοικία της Αθήνας, την Καισαριανή την είπαν προσφυγομάνα, εργατομάνα, φτωχομάνα και σίγουρα ανταρτομάνα, αφού και η Καισαριανή έδωσε όλα της τα παιδιά στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ.

Ως Ένωση Γονέων δεν θα αφήσουμε να χαθούν στον χρόνο οι τίτλοι τιμής αυτής της συνοικίας. Δεν είναι απλά τίτλοι είναι η ιστορία των παππούδων, των γιαγιάδων μας, η ιστορία του τόπου που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.

Από εκείνον τον άγριο Μάη του 1923, που καταφεύγουν στα χώματά της οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες, μέχρι σήμερα μεσολαβούν πολλές θυσίες, πολλοί αγώνες, πολλά όνειρα, πολλά βάσανα, πολλές σφαίρες και πολύ αίμα.

Σε τούτα εδώ τα χώματα… το 1942 εκτελέστηκαν 13, το 1943 – 134, το 1944 – 493

Έπεσαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, κανείς δε λύγισε, δεν δέχτηκε να του δέσουνε τα μάτια. Τραγουδούσαν για τα ιδανικά τους.

Σε τούτα εδώ τα χώματα… και ο Ανδρέας Λυκουρίνος 14 ετών, που είχε γίνει ο φόβος των κατακτητών καθώς μικρόσωμος και ταχύτατος όπως ήταν αφόπλιζε τους γερμανοτσολιάδες. Την ώρα της εκτέλεσης, επειδή τα πολυβόλα των Γερμανών ήταν ρυθμισμένα στο ανάστημα ενός μέσου άντρα, ο μικρός Ανδρέας σηκώνεται στις μύτες των ποδιών του, ώστε να τον πετύχουν τα βόλια και να μην μείνει έξω από τη φλογερή συλλογική θυσία.

Σε τούτα εδώ τα χώματα… Μαζί με τον Ανδρέα Λυκουρίνο εκτελέσθηκε και η 17χρονη Χατζηεσμέρ Εσθήρ και η 17χρονη μαθήτρια Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Σε τούτα εδώ τα χώματα… την Πρωτομαγιά του 1944, 200 Έλληνες κομμουνιστές, οι «200 της Καισαριανής», εκτελούνται από τα στρατεύματα κατοχής.

Η ανακοίνωση της εκτέλεσης από την Ανώτατη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Ελλάδος που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της Αθήνας, αλλά ρίχτηκε και σε μορφή προκήρυξης από αεροπλάνα, στις 30 Απριλίου 1944 στην Λακωνία η οποία έλεγε:

«Την 27η  Απριλίου 1944, κομουνιστικέ σημορίαι παρά του Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως, δολοφόνησαν ανάδρως ένα γερμανό στρατηγώ και 3 συνοδούς του. Πολλοί γερμανοί στρατιώται τραυματίσθηκαν. Ως αντίποινα θα εκτελεσθεί:

  1. Τουφεκισμός 200 κομουνιστών την 1η Μαΐου 1944

Ήταν 200 παλληκάρια και όλοι τους ξεχώριζαν για τον αγώνα τους στον χώρο δουλειάς τους.

Ξεχωρίζει ο Σουκατζίδης Ναπολέων, που αρνήθηκε να του δοθεί χάρη αφού θα έμπαινε άλλος σύντροφός του στην θέση του για να συμπληρωθεί το νούμερο των 200.

Στο δρόμο από το Χαϊδάρι οι μελλοθάνατοι πέταγαν διάφορα μηνύματα στο δρόμο, γραμμένα πάνω σε πακέτα από τσιγάρα ή καρφιτσωμένα πάνω σε χαρτιά ή σε χαρτονομίσματα, πολλά από αυτά έφτασαν στις οικογένειες των εκτελεσμένων πολύ αργότερα.

Μερικά από αυτά

Νίκος Μαριακάκης: «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος».

Μήτσος Ρεμπούτσικας: «Σφίξτε τις καρδιές σας και βγείτε παλληκάρια κι απ’ αυτή τη δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν κανείς δίνει την ζωή του για τα μεγάλα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ. Με πολλή οργή Μήτσος»

80 χρόνια από την 1η Μάη του 1944

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής τιμάμε την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

Τιμάμε την αιματοβαμμένη ημέρα του 1886 στην Αμερική, όπου κηρύσσεται γενική απεργία των εργατών με κεντρικό αίτημα το 8ωρο. Τιμάμε την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1936 των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Τιμάμε τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Αγωνιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας!

Ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους βάζουν την ζωή των παιδιών μας και την δική μας σε κίνδυνο.

Δεν θέλουμε ζωή με αν… Διεκδικούμε να ζούμε και όχι απλά να τα βγάζουμε πέρα… Διεκδικούμε αξιοπρέπεια στην δουλειά, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στην υγεία. Διεκδικούμε ειρήνη για τους λαούς.

Συμμετέχουμε στα Σουκατζήδεια. Με το πέρας των αγώνων σας περιμένουμε στο χώρο του θυσιαστηρίου για να αφήσουμε και εμείς ένα λουλούδι μαζί με τα παιδιά μας.

Σας επισυνάπτουμε το κάλεσμα καθώς επίσης και τη φόρμα αίτησης συμμετοχής στο Λαϊκό Δρόμο “ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ” το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.

Translate »