19 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση για την μεταφορά μαθητών – Κάλεσμα στους γονείς για διαμαρτυρία στην Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

Αγαπητοί γονείς,

Την Τετάρτη 24/5/2023 πληροφορηθήκαμε από το σύλλογο του 2ου Δημοτικού σχολείου της πόλης μας, ότι ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση των οδών που καθορίζουν τα όρια των σχολείων του δήμου μας. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αλλαγή του αριθμού των μαθητών που θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο που κανονικά υπαγόντουσαν. Έτσι 7 παιδιά από τα τμήματα της έκτης του ανωτέρω σχολείου, αντί να συνεχίσουν τη μαθητική τους πορεία στο 1ο Γυμνάσιο, αποφασίστηκε να αλλάξουν σχολείο και να φοιτήσουν στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης μας.

Ομοίως την Πέμπτη ενημερωθήκαμε ότι το ίδιο συνέβη και με μαθητές της έκτης τάξης στο 1ο Δημοτικό αλλά και στο 4ο Δημοτικό, με 4 παιδιά έκαστο.

Αυτή η ξαφνική απόφαση του αρμοδίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, έφερε τα παιδιά μας σε στενάχωρη θέση με αποτέλεσμα να έχουν ψυχολογικά πληγωθεί, αφού μετά από 6 συνεχή χρόνια παράλληλης φοίτησης με τους φίλους τους και συμμαθητές τους η επόμενη βαθμίδα θα τους βρει αποκομμένους και ξένους μεταξύ αγνώστων ενώ άλλα ονειρευόντουσαν.

Εκτός όμως από τη ψυχολογική βία που υποβάλλονται τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και οι συμμαθητές και οι οικογένειες τους, η κίνηση αυτή επιφέρει ένα ακόμα δυσμενές αποτέλεσμα, το οποίο είναι το κλείσιμο ενός τμήματος της πρώτης τάξης  από το 1ο Γυμνάσιο.

Για πρώτη φορά το 1ο Γυμνάσιο κινδυνεύει να έχει 4 τμήματα στη πρώτη τάξη έναντι 5 που ήταν τόσα χρόνια. Σημειώνουμε πως αν δεν υπήρχε αυτή η διαφοροποίηση κανένα από τα γυμνάσια της πόλης μας δεν θα είχε κίνδυνο να χάσει τμήμα του.

Ως Ένωση Γονέων που αποζητούμε μια ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο το μαθησιακό – γνωστικό επίπεδο του κάθε μαθητή αλλά και το ψυχολογικό – συναισθηματικό παράγοντα στη πορεία και εξέλιξή του, μέσα σε ένα σύστημα δικαιοσύνης και ολοκληρωμένων προγραμμάτων μάθησης αλλά κυρίως μιας τάξης που θα αποτελείται από ολιγομελή τμήματα κάτω των 25 ατόμων, θεωρούμε πως πρέπει να αντιδράσουμε. Να σταθούμε δίπλα στα παιδιά αυτά και να τα στηρίξουμε στο αίτημα τους να μην υλοποιηθεί αυτή η απότομη αλλαγή.

Για το λόγο αυτό ζητούμε από όλους τους συλλόγους τη στήριξή τους στη προσπάθεια μας να ακυρωθεί η απόφαση αυτή και οργανωμένα – συντονισμένα να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά ο επανασχεδιασμός των σχολικών ορίων ώστε κανένα σχολείο να μη χάσει κανένα μαθητή ή μαθήτρια, κανένα τμήμα. Να βγάλει κάθε – σύλλογος ανακοίνωση στήριξης και να ενημερώσει τους γονείς για το τι έχει συμβεί.

Επιπροσθέτως έχουμε λάβει την απόφαση ως ΔΣ να προβούμε την Τρίτη στη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με μέλη των συλλόγων των εμπλεκομένων σχολείων και γονείς των μαθητών για να ζητήσουμε ακρόαση και να ενημερωθούμε για το σκοπό αυτής της απόφασης. Να κάνουμε γνωστό ότι μας βρίσκει αντίθετους αυτή η άδικη απόφαση. Αναμένουμε από όποιον θα ήθελε να στηρίζει με τη φυσική παρουσία του την αντιπροσωπεία των μελών της μαθητικής κοινότητας , να παραστεί μαζί μας στην επικείμενη συνάντηση την Τρίτη 30/5/2023 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας ( Χίου 16-18, Αθήνα κοντά στη στάση του Μετρό Μεταξουργείο).

Δίνουμε ραντεβού την Τρίτη 30/5/2023 και ώρα 8:30 το πρωί στην πλατεία για να συντονιστούμε.

Ευχαριστούμε για τη στήριξη σας και παραμένουμε στο πλευρό όλων των συλλόγων για ό,τι χρειαστούν!

Translate »