25 Απριλίου 2024

Πολυτεχνείο: Νοέμβρης 1973-2021

Εδώ και 48 χρόνια τα δίκαια αιτήματα του Πολυτεχνείου, παραμένουν επίκαιρα.

Τα συνθήματα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ δεν ήταν απλά λέξεις. Ουσιαστικά αποτύπωναν όλα εκείνα για τα οποία ο λαός πάλευε και μέσα από αυτά διεκδικούσε μια ζωή με αξιοπρέπεια, τη ζωή που του άξιζε, μια ζωή με δικαιώματα, που θα είχε λόγο για το περιεχόμενο της.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά, όχι μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο είναι ίδιο, όχι μόνο δεν έχουμε τη ζωή που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας, αλλά οι οικονομικοί και πολεμικοί σχεδιασμοί εντός και εκτός Ελλάδος, προσπαθούν όλα αυτά που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα,  να τα κρύψουν κάτω από τα φτερά των Rafale και μέσα στα αμπάρια των φρεγατών.

Τότε ο λαός δεν επέλεξε να γίνει συνένοχος στο έγκλημα, τώρα καλούμαστε να πάρουμε την σκυτάλη και να είμαστε παρόντες σε κάθε σπίθα που ανάβει. Να γίνουμε εμπόδιο στην επιδίωξη για κλείσιμο τμημάτων, σχολείων και σχολών, στην απαξίωση της ολόπλευρης μόρφωσης, στην κατάργηση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και υγείας, στην απαξίωση της ίδιας της ζωής μας!

Μαζί με την ιστορία, στα παιδιά μας να διδάσκουμε να έχουν θάρρος και αποφασιστικότητα, να μην σκύβουν ποτέ το κεφάλι, να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει και εμείς να τα στηρίζουμε, να είμαστε στο πλάι τους, δίνοντας το παράδειγμα…

…Που πάει να πει
σ’ αυτή τη γλώσσα τη βουβή
βαστάω γερά, κρατάω καλά

Μες στις καρδιές μας αρχινάει το πανηγύρι
τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ
τακ τακ εσύ τακ τακ εγώ

Μίκης Θεοδωράκης: «Το σφαγείο»

Translate »