25 Απριλίου 2024

Διαχρονικό το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο, ο Νοέμβρης του 1973, αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού, ορόσημο και φωτεινός φάρος για μας σήμερα. Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω η Χούντα», «Έξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ» που βροντοφώναξαν οι φοιτητές, η νεολαία, ο ελληνικός λαός ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο! Ενέπνευσαν! Ξεπερνώντας τον φόβο της φασιστικής επιβολής, διεκδίκησαν ελευθερία, μεροκάματα, ασφαλιστικά ταμεία, ωράριο, υγεία και παιδεία για όλους.

47 χρόνια μετά και ο αγώνας για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» συνεχίζεται.

Γιατί σήμερα

  • 47 χρόνια μετά… το ΨΩΜΙ συνεχίζει να λείπει από το τραπέζι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες!
  • 47 χρόνια μετά… η ΠΑΙΔΕΙΑ συνεχίζει να είναι εμπόρευμα και όποιος έχει «αγοράζει»!
  • 47 χρόνια μετά… η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μεταφράζεται σε καραντίνα και θάνατο, σε συμφωνίες και οπλικά συστήματα, σε διαπραγματεύσεις και διευθετήσεις, σε δουλειά ήλιο με ήλιο με πετσοκομμένα μεροκάματα!

Οκτώ μήνες τώρα η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό και όριο! Αφού τα φόρτωσαν όλα στην ατομική ευθύνη, θέλουν να μας φιμώσουν και να  βάλουν τις διεκδικήσεις μας στο γύψο! Θέλουν τη μάσκα να την κάνουν φίμωτρο! Για να περάσουν όλα τα νομοθετικά εκτρώματα!

Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, για μια ζωή με δικαιώματα. Ο ελληνικός λαός έδωσε και δίνει τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν το αγαθό της ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάντα βγαίνει νικητής.

Το «Πολυτεχνείο» δεν έγινε με «άδεια». Ο εορτασμός του δεν θα σβήσει από την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συνάθροισης!

Την ιστορία την γράφουν οι λαοί!

Τόλμησε η κυβέρνηση να πει ότι θα απαγορεύσει τη «γιορτή» του «Πολυτεχνείου». Όμως, το «Πολυτεχνείο» δεν είναι  γιορτή, για να συμφωνηθεί, μετατεθεί ή απαγορευθεί! Αν η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 περίμενε να πάρει άδεια, θα είχαμε ακόμη τη χούντα των συνταγματαρχών. Αν οι λαϊκοί αγώνες, ζητούσαν τη σφραγίδα των εκάστοτε κυβερνήσεων θα είχε επικρατήσει σιωπητήριο!

Η Δημόσια Υγεία δεν κινδυνεύει από τις συντεταγμένες εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που παίρνουν όλα τα μέτρα προστασίας για τους συμμετέχοντες, αλλά από την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την κυβερνητική αυταρχική απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Για εμάς τους γονείς αποτελεί ατομική και συλλογική ευθύνη να μην μείνουμε με το στόμα κλειστό. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, γιατί είναι επίκαιρα ακόμα και τώρα. Να δούμε ένα ντοκιμαντέρ, να γεμίσουν τα σπίτια τραγούδια, να τα ωθήσουμε να ζωγραφίσουν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, στο πως το αντιλαμβάνονται τώρα!

Θεωρούμε πως ο λαός μας παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και την επιχείρηση καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, θα βρει τους τρόπους να τιμήσει και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη του 73, με πολύμορφους τρόπους.

Είναι χρέος μας, να τιμήσουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, να εμπνευστούμε από αυτούς και να παλέψουμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Να παλέψουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά. Να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ζωντανό γιατί οι σημερινές συνθήκες κάνουν επιτακτική την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα και πάλη. Άλλωστε η ιστορία αυτού του τόπου έχει γραφτεί με τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που δεν «συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις».

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου εμπνέει και καθοδηγεί τους αγώνες μας.

Translate »