22 Δεκεμβρίου 2024

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Εδώ θα βρείτε υλικό και ιδέες για 2 ηλικιακές κατηγορίες:
1) Προσχολικής αγωγής και 2) πολύ μικρά από 6 μηνών και πάνω.
Βασικό όμως είναι να δημιουργήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα για την απαχόληση του για να είναι αυτό πιο ήρεμο κι εσείς να μπορείτε να συγκεντρώνεστε και να μη βαριέστε ή κουράζεστε!

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1. Δείξτε στα παιδιά τις φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρά.
2. Κάνετε skype με αγαπημένα πρόσωπα και στείλτε μηνύματα.
3. Κάντε ζωγραφιές για τον παππού και τη γιαγιά, που μπορεί να βρίσκονται σε γειτονικό κτήριο και κάντε τον καλικάντζαρο και αφήστε το κάτω από την πόρτα τους.
4. Κάντε ζωγραφιές που θα κορνιζάρετε και θα κρεμάσετε στον τοίχο.
5. Έχετε παλιά δικά σας παιδικά παιχνίδια όπως  twister; Παίξτε με αυτά!
6. Παίξτε λάστιχο! Σκοινάκι ή κουτσό στο μπαλκόνι
7. «Ανεβάστε» μια παράσταση με μαγικά κόλπα. ή πάρτε το αγαπημένο του παραμύθι και παίξτε ρόλους όπως θα δείτε θυμάται καλύτερα απο εσάς.
8. Κάντε κατασκευές με τουβλάκια, αν το βαριέται δώστε τους ασφαλή κουτιά συσκευασίας τροφίμων
9. Βγάλτε αστείες φωτογραφίες ή σέλφι. Φτιάξτε ακόμα και ένα ημερολόγιο το βράδι πριν πάει για ύπνο με φωτογραφίες και με σημειώσεις τί έκανα σήμερα.
10. Φυτέψτε φακές σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι. Ή δώστε του ένα μικρό μπουκάλι – ποτιστήρι για να περιπιείται τα φυτά παο το μπαλκόνι
11. Φτιάξτε κουλουράκια ή κέικ. Γενικά κάντε παζάρι για το ημερήσιο μενού.
12. Παίξτε με πλαστελίνη ή φτιάξτε τη δική σας με ζυμαράκι. π.χ. ανοιξιάτικο στεφανάκι και ψήστε το
13. Φτιάξτε βραχιολάκια ή άλλα κοσμήματα από λαστιχάκια (τύπου plexi flexi). Αν πάλι δεν έχετε τετοιο υλικό κάντε από ζυμαρικά αφού τα ζωγραφίσετε  
14. Κάντε μια βραδια καραοκε (με βιντεοκλίση μπορεί να είανι και διαγωνισμός μεταξύ φίλων) ή κάντε στο μπαλκόνι μια αυτοσχέδια Ντραμσ με κατσαρολικά.
15. Παίξτε στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα.
16. Βάλτε μουσική δυνατά και χορέψτε. Κάντε μαζί γυμναστική με μουσική υπόκρουση
17. Κάντε πειράματα χημείας και φυσικής. Εντυπωσιάζει ο αφρός από σόδα και λεμόνι – ιδίως αν έχει φτιάξει πριν ένα ηφαίστειο
18. Μεταμφιεστείτε! αι παίξτε παιχνίδι ρόλων. είμαι ο παππούς, ο μαναβης, ο θείος, ο γιατρός
19. Φτιάξτε φρούριο με μαξιλάρια και σεντόνια.
20. Δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο.
21. Παίξτε κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι και παίξτε το! Λέγοντας ζεστό – κρύο
22. Φτιάξτε «δοκό ισορροπίας», ακουμπώντας στο πάτωμα ένα σχοινάκι. Ζητήστε στα παιδιά να περπατήσουν στη δοκό χωρίς να πέσουν.
23. Φτιάξτε ποπ κορν και δείτε μια οικογενειακή ταινία όπως το ΝΕΜΟ, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ
24. Φτιάξτε μπλουζάκια με τις δικές σας ζωγραφιές.
25. Παίξτε “Να μην αφήσω το μπαλόνι να ακουμπήσει το πάτωμα”.  Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παίξουν με 2 ή περισσότερα μπαλόνια ταυτόχρονα.
26. εκτυπώστε από το ιντερνετ φωτοτυπίες και αφήστε το να ζωγραφίσει  
27. Φτιάξτε μια χρονοκάψουλα: Γεμίστε τη με ζωγραφιές, ιστορίες, φωτογραφίες και ανοίξετε τη σε ένα χρόνο από σήμερα.
28. Παίξτε σκυταλοδρομίες με μπάλες βαμβάκι. Στόχος είναι όλες οι μπάλες βαμβάκι να μεταφερθούν από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ο κάθε παίκτης παίρνει στο στόμα του ένα κουτάλι για να μεταφέρει τη μπάλα και η περιπέτεια αρχίζει!
29. Παίξτε με παζλ.
30. Φτιάξτε τα δικά σας κόμικ.
31. Ακουμπήστε τα χέρια σας στο πάτωμα, δημιουργήστε γέφυρα και πείτε στα παιδιά να μπουσουλήσουν από κάτω.
32. Φτιάξτε μήλα σωτέ και αφήστε τη μυρωδιά να σας σπάσει τη μύτη.
33. φτιάξτε φιγούρες και κάντε θέατρο σκιών
34. Φτιάξτε ένα γκαράζ αυτοκινήτων οριοθετώντας με χαρτοταινία και γενικότερα τακτοποιήστε τα παιχνίδια ορίζοντας γωνιές.
35. Φτιάξτε ένα βίντεο και στείλτε το σε φίλους ή συγγενείς.
36. Κάντε πικνίκ στο σαλόνι.
37. πάρτε κούτες από παπούτσια και φτιάξτε ένα κουκλόσπιτο Ή κλινική που θα σώσει τους ανθρώπους
38. Προσποιηθείτε ότι είστε ζώα: Χοροπηδήστε σαν βατραχάκια, περπατήστε σαν πιγκουίνοι, συρθείτε σαν φίδια (+γλυτώστε το σφουγγάρισμα)
39. Παίξτε μπάσκετ με μια άδεια κούτα και μπάλα που έχετε φτιάξει από εφημερίδα.
40. Παίξτε “Κόλλα το στον ιστό αράχνης”: Φτιάξτε μπαλάκια από εφημερίδα ή περιοδικά και ρίξτε τα στον ιστό που έχετε φτιάξει με χαρτοταινία στο άνοιγμα της πόρτας.
41. Ρίξτε το στα επιτραπέζια!
42. Παίξτε θάρρος ή αλήθεια.
43. Κουλουριαστείτε στον καναπέ αγκαλιά με τα βιβλία σας.
44. Παίξτε το παιχνίδι με σπάγκο των παιδικών μας χρόνων. ξεκινήστε με ένα σπάγκο 120cm.
45. Απαγορεύεται να περπατήσετε στο πάτωμα! Επιτρέπεται όμως να πατήσετε πάνω σε μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα όπως περιοδικά, σελίδες χαρτί κλπ.
46. Παίξτε ακόντιο με καλαμάκια. Ο στόχος είναι τα καλαμάκια να πέσουν μέσα σε μία κούτα ή αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, να μπουν μέσα σε ένα ποτήρι, από το οποίο μετά θα απολαύσουν το γάλα τους!
47. Φτιάξτε σαΐτες και βάλτε στόχο το φωτιστικό ! είναι το φεγγάρι και θα το κατακτήσουμε
48. Φτιάξτε χιονονιφάδες από ποπ κορν και φάτε τις, βάζοντας στοίχημα ποιος θα έχει το καλύτερο σκορ!
49. Ξεκινήστε το σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών βάζοντας 3 βαρελάκια ή κουτιά για χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο.
50. Παίξτε “κυνήγι ΑΒΓ”: Δώστε στο κάθε παιδί από ένα καλάθι και βάλτε τα να σαρώσουν το σπίτι και να μαζέψουν ένα αντικείμενο που αρχίζει από άλφα, ένα από βήτα, ένα από γάμα κλπ.51. παιχνίδι αμε το νερό : περισσότερη ώρα στο νερό με μια κούκλα ή ένα ζωάκι να το πλύνουν ή ένα καραβάκι ποου θα κάνιε απο νησί σε νησί ταξίδι (ως νησί ότι επιπλέει).52. δουλείες νοικοκυριού μαζί με την μαμά ή τον μπαμπά. πλύσιμο πιάτων, πλαστικά κουτάλια και στρώσιμο χαμηλού τραοπεζιού (προσοχή στην μέση σας!)

53. Ζητήστε από τα παιδιά να πιάσουν αντικείμενα με τα δάχτυλά των ποδιών τους και να τα βάλουν σε ένα καλάθι.

54. Ακούστε μαζί τραγούδια όπου ξαφνικά σταματάτε τη μουσική. Σε εκείνο το σημείο το παιδί θα πρέπει να παγώσει τις κινήσεις του και να μείνει άγαλμα. Παιχνίδι ετοιμότητας, αντανακλαστικών και πολύ… γέλιου!

55. Τι θα λέγατε για ένα πλυντήριο αυτοκινήτων στον… νεροχύτη; Πλύνετε μαζί τα αυτοκινητάκια του με τη βοήθεια ενός ποτιστηριού. Στεγνώστε τα πάνω σε μία χνουδωτή πετσέτα.

56. Βάλτε αντικείμενα και παιχνίδια πάνω στο τραπέζι. Ζητήστε από το παιδί να κλείσει για λίγο τα μάτια του και κρύψτε κάποια από τα αντικείμενα. Ζητήστε του να θυμηθεί ποια λείπουν!

57.  Ορίστε κάθε φορά από ένα χρώμα και ζητήστε του να σας φέρει 2-3 αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο με το ίδιο χρώμα.

59. Βάλτε σε μια υφασμάτινη τσάντα αντικείμενα του σπιτιού ή παιχνίδια και ζητήστε από το παιδί να βάλει μέσα το χέρι και να περιγράψει ποιο αντικείμενο έπιασε χωρίς να το δει.

60. Πάρτε τρία ίδια πλαστικά αδιαφανή ποτήρια από το ντουλάπι, γυρίστε τα ανάποδα και βάλτε κάθε φορά σε ένα διαφορετικό από αυτά ένα μικρό αντικείμενο. Πείτε του παιδιού να μαντέψει μέσα σε ποιο ποτήρι βρίσκεται κάθε φορά.

61. Φτιάξτε ένα σιδηρόδρομο από μανταλάκια. Προσαρμόστε μαζί την μια άκρη από το ένα μανταλάκι στη λαβίδα του άλλου και φτιάξτε την πιο εντυπωσιακή ευθεία!

62. Οργανώστε ένα φανταστικό «tea party» με καλεσμένους -ποιους άλλους;- τα κουκλάκια τους! Χρησιμοποιήστε τα κουζινικά που έχουν τα παιδιά για παιχνίδια, στρώστε χαρτοπετσέτες για τραπεζομάντηλα και υποδεχτείτε τους καλεσμένους σαν να ήταν αληθινά πρόσωπα…63. διαφορες χειροτεχνίες π.χ. https://babytips.gr/childrenagrounupsactivities/creative-todler-activities
64. Βόλει στο σπίτι! Δυο καρέκλες, ένα σχοινί κι ένα μπαλόνι. Ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του παιδιού, επιτρέψτε κάποια ελαστικότητα στον κανόνα- το μπαλόνι δεν είναι απαραίτητο να περνάει μόνο πάνω από το σχοινί!

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ 6ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

1. Ενθαρρύνετε την κίνηση, τοποθετώντας τα παιχνίδια γύρω από το μωρό σε μια απόσταση που να πρέπει να κινηθεί για να τα φτάσει. Όταν τα φτάνει, αφού το επιβραβεύσετε, τοποθετήστε τα σε διαφορετική μεριά και πείτε του να γυρίσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να τα ξαναβρεί.

2. Τοποθετήστε ένα παιχνίδι σε ένα μεγαλύτερο κουτί με καπάκι που ανοίγει εύκολα. Ανοίξτε την πρώτη φορά εσείς το καπάκι και στη συνέχεια ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο. Μπορείτε κάθε φορά, διακριτικά, να βάζετε διαφορετικό αντικείμενο μέσα. Μην ξεχάσετε να συμμετέχετε μαζί του στην έκπληξη που θα νιώθει κάθε φορά που θα ανοίγει το καπάκι. Ιδίως, αν μέσα ανακαλύπτει διαφορετικό παιχνίδι!

3. Βρείτε μπάλες με διαφορετικές υφές, χρώμα και μέγεθος. Δείξτε στο παιδί πως να τις κυλάει, να τις κάνει να αναπηδήσουν ή να τις σπρώχνει προς τα εσάς. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα άδειο καλάθι μπροστά σας και κάντε εσείς την αρχή βάζοντας μέσα μία μία τις μπάλες που είναι στο πάτωμα. Κάντε μια παύση και ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο. Επιβραβεύστε το και συνεχίστε μαζί του.

4. Ενθαρρύνετε την αμφίδρομη επικοινωνία. Κάθε φορά που το μωρό λέει έναν ήχο, μια συλλαβή ή μια έκφραση, μην χάσετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε μαζί του και να κάνετε έναν αντίστοιχο ήχο. Κάντε παύση κοιτώντας το στα μάτια, περιμένοντας να επαναλάβει. Αυτό το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και για εσάς, καθώς έτσι νιώθετε ότι χτίζετε μαζί του μια αληθινή επικοινωνία!

5. Τοποθετήστε το μωρό σε μια κουβέρτα με την κοιλίτσα του προς τα κάτω και μετακινήστε το μαλακά και αργά, έχοντας πάντα τα μάτια σας στραμμένα πάνω του.

6. Τοποθετήστε ένα μικρό αντικείμενο κάτω από ένα αναποδογυρισμένο πλαστικό ποτήρι. Ρωτήστε το παιδί: «πού πήγε». Αν δεν δείξει από μόνο του ενδιαφέρον να σηκώσει το ποτήρι για να σας δείξει το αντικείμενο, κάντε το εσείς, δείχνοντας την έκπληξή σας. Αν το παιδάκι είναι λίγο μεγαλύτερο μπορείτε να έχετε δυο ποτήρια με διαφoρετικό χρώμα και κάθε φορά να κρύβετε αλλού το μικρό αντικείμενο και να το ρωτάτε. Φυσικά, το νόημα του παιχνιδιού δεν είναι να το βρει το παιδί με την πρώτη αλλά η προσπάθεια του να εξοικειωθεί με τις έννοιες της εμφάνισης και της εξαφάνισης. Μετά τους 6 μήνες, το παιδί συνειδητοποιεί ότι αν ένα αντικείμενο δεν είναι μπροστά στα μάτια του δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί οριστικά οπότε αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να «χτίσετε» πάνω σε αυτή τη δεξιότητα.

7. Τοποθετήστε ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα, αφήνοντας μέρος του να φαίνεται. Ρωτήστε το «που είναι το παιχνίδι σου;» και ενθαρρύνετέ το να το αναζητήσει. Αν δείτε ότι ανταποκρίνεται στη λογική αυτή και βγάζει το παιχνίδι από την κουβέρτα, δοκιμάστε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας εξαφανίζοντας το παιχνίδι ολόκληρο κάτω από την κουβέρτα και ζητήστε του να το ξεσκεπάσει και να το βρει.

8. Γεμίστε μέρος ενός πλαστικού δοχείου (π.χ. μπουκάλι από νερό) με ρύζι ή χρωματιστά ζυμαρικά και κλείστε πολύ καλά το καπάκι. Δώστε το στο παιδί να το κρατήσει και δείξτε του την έκπληξή σας όταν το κουνά, το αναταράζει και το κυλάει.

9. Πάρτε ένα άδειο ρολό από χαρτί κουζίνας και βάλτε στις δύο άκρες του δύο χρωματιστά μαντήλια. Στην αρχή, σπρώξτε τα αρκετά μέσα ώστε να μην φαίνονται και μετά εμφανίστε τα, έχοντας και η ίδια την έκφραση της έκπληξης. Δώστε στο ρολό στο παιδί ώστε να το δοκιμάσει και το ίδιο, και μην ξεχνάτε να… εκπλήσσεστε κάθε φορά που θα βγάζει τα μαντήλια σαν να είναι η πρώτη φορά!

10. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι ότι στο σπίτι θα βρίσκονται ήδη παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία, που θα προωθούν τις αισθητηριακές και γνωστικές ικανότητες ενός βρέφους. Πάνινα βιβλία με διαφορετικές υφές και ήχους, μουσικά όργανα, τραπεζάκια δραστηριοτήτων… Επιλέξτε ένα κάθε φορά και επικεντρωθείτε σε αυτό. Καθίστε μαζί με το παιδί και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει, επικοινωνώντας συνεχώς μαζί του και επιβραβεύοντάς το όταν ανακαλύπτει κάτι καινούριο. Μην ξεχνάτε να κάνετε παύσεις για να του αφήνετε χώρο για να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα, στα οποία φροντίστε να απαντάτε δείχνοντας ενδιαφέρον και επιδοκιμασία.

11. ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΛΥ ΜΟΥΣΙΚΗ 

Το Δ.Σ της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, επιδιώκει να οργανώσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και υποστήριξης σε όποια οικογένεια το έχει ανάγκη, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό κάνουμε κάλεσμα σε όλους να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια. Να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς οι ίδιοι με όποιο τρόπο μπορούμε, να κινητοποιήσουμε αρμόδιους φορείς και να πιέσουμε, ως συλλογικός φορέας, ώστε να απαλύνουμε στο βαθμό που μπορούμε τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν!

Επικοινώνησε μαζί μας.
Δεν είσαι μόνος!

Translate »