19 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου| Κάλεσμα σε κινητοποίηση την Τετάρτη 11/9/2024

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλους και καλή δύναμη!

Το ιδανικό θα ήταν να σας λέγαμε μόνο ευχές αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μας αφήνει περιθώρια!

Το καλοκαίρι μετά τη λήξη των μαθημάτων και με κλειστά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του (80843/Δ1-15/07/2024), προώθησε μια πολιτική στην λογική λιγότερα τμήματα λιγότερο κόστος για το κράτος.

Στο Δήμο μας μέχρι στιγμής από την πληροφόρηση που έχουμε λάβει, καθώς κάθε ημέρα προστίθενται και άλλα προβλήματα άλλων σχολείων, έχουν παρουσιαστεί τα κάτωθι:

1) Συγχώνευση στο 4ο δημοτικό σχολείο 2 τμημάτων της Δ’ τάξης σε 1 τμήμα. Για λόγους υποστηρικτικούς καθώς υπήρχαν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και ζητήματα υγείας είχαν χωριστεί σε 2 τμήματα για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία τη προηγούμενη σχολική χρονιά, μετά από εισήγηση των αρμοδίων. 

Η ενσωμάτωση τους σε ένα τμήμα πολυπληθές με τις ιδιαιτερότητες αυτές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς με κανένα λειτουργικό αποτέλεσμα. Επιπλέον το ίδιο το Υπουργείο απέστειλε εκπαιδευτικό για πλήρωση οργανικής θέσης πριν την εγκύκλιο καθώς πρόκειται για ένα 7θέσιο σχολείο με λειτουργικότητα μέχρι σήμερα 6θέσιου. Επιτακτική ανάγκη επομένως είναι η παραμονή στα 2 τμήματα για όλα τα οφέλη εκείνα που όλοι αντιλαμβανόμαστε για τα παιδιά και το σχολείο.

Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προβεί σε 3 κινητοποιήσεις στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ήρθε η ώρα να πιέσουμε περισσότερο για το αυτονόητο.

2) Κατάτμηση των τμημάτων της Α’ τάξης στο 1ο και 7ο Δημοτικό και αναστολή λειτουργίας του 2ου τμήματος ένταξης.

3) Αναστολή λειτουργίας 2 τομέων στη Β’ τάξη και 4  ειδικοτήτων στη Γ’ Τάξη στο 1ο ΕΠΑΛ.

Από τον Αύγουστο και ενώ οι εγγραφές θα τελείωναν στις 5/9 έκλεισαν τους τομείς Πληροφορικής και Διοίκησης από τη Β’ Τάξη και από τη Γ’ Λυκείου, λίγο πριν τις Πανελλαδικές κατήργησαν τα τμήματα 5 ειδικοτήτων (Συντήρησης Έργων Τέχνης, Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Οχημάτων, Τεχνικών Δικτύων, Κομμωτικής). Στις 6/9 το Υπουργείο ενέκρινε τη λειτουργία της Συντήρησης Έργων Τέχνης κατ’ εξαίρεση για φέτος. Δεν έλαβαν καν υπόψη τους την ολοκλήρωση των εγγραφών, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των μετεξεταστέων μαθητών αλλά και των μαθητών που έχουν δικαίωμα αλλαγής προσανατολισμού μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου όπως προβλέπεται. Αποτέλεσμα; Μαθητές να τρέχουν μόλις μια εβδομάδα πριν τον αγιασμό, να βρουν σχολείο με την ειδικότητα τους σε όμορους δήμους ή και πιο μακρινούς με επιπλέον έξοδα και ψυχολογική φόρτιση!

Οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε ακόμα και αν φαίνεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο ως μακρινός ορίζοντας, καθώς χρόνο με το χρόνο η υποβάθμιση της παιδείας είναι όλο και προφανής.

4) Σύμπτυξη Τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο με 26 και 27 μαθητές σε Α’ και Β’ Γυμνασίου σε πολύ μικρές αίθουσες.

5) Σύμπτυξη τμημάτων στο 1ο Λύκειο στη Β’ Τάξη με 26 μαθητές καθώς και σύμπτυξη τμημάτων στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών σε 1 τμήμα από 2.

Ο αγώνας των γονέων, των δασκάλων μας ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων για ίσα δικαιώματα στην μόρφωση σε κάθε μαθητή συνεχίζεται:

Κόντρα στην πολιτική που θεωρεί περιττό κόστος τα δικαιώματα των παιδιών μας στην εκπαίδευση και τη ζωή.

Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν είπαμε την τελευταία μας λέξη και αυτή δεν είναι η υπομονή αλλά ο Ξεσηκωμός μέχρι να δικαιωθούμε.

Γιατί το δίκαιο, το σύγχρονο και αποτελεσματικό είναι:

  • Η ακύρωση τώρα της απόφασης για συγχώνευση της Δ’ Τάξης στο 4ο δημοτικό.
  • Να τεθεί σε λειτουργία το 2ο τμήμα ένταξης στο 1ο δημοτικό λαμβανομένου υπόψη ότι ο αριθμός των παιδιών έχει αυξηθεί στα 251.
  • Η ανάκληση της κατάτμησης των τμημάτων της Α’ τάξης στο 1ο και 7ο Δημοτικό
  • Η ανάκληση της αναστολής λειτουργίας του 2ου τμήματος ένταξης του 1ου δημοτικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών.
  • Ολιγομελή τμήματα μέχρι 15 παιδιά στο δημοτικό, μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για τα παιδιά με γνωματεύσεις, τμήματα ένταξης σε κάθε σχολείο και 2 σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.
  • Μόνιμους ψυχολόγους και σχολικούς νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία.
  • Καμία αναστολή λειτουργίας 2 Τομέων (Πληροφορικής, Διοίκησης) και 4 ειδικοτήτων (Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Οχημάτων, Τεχνικών Δικτύων, Κομμωτικής) λόγω εγγραφών στο 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής. Ο μαθητής θα πρέπει απρόσκοπτα να επιλεγεί τι τεχνικό επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει στο σχολείο της περιοχής του. Ολιγομελή τμήματα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Ολιγομελή τμήματα μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Καμία συγχώνευση στα τμήματα των κατευθύνσεων στα Λύκεια.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές, τους φορείς της πόλης την Τετάρτη 11/9 στις 10:30 σε κινητοποίηση στην πόλη μας στην Καισαριανή για να ακουστεί και στην Καισαριανή το σύνθημα μας:

Τα παιδιά δεν είναι σαρδέλες σε κουτιά. Έχουν δικαιώματα μορφωτικά!

Σημείο συνάντησης έξω από τα σχολεία του συγκροτήματος Βενιζέλου στην Εθνικής Αντιστάσεως.

Translate »