8 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης αναφορικά με τη διαχείριση του καύσωνα

Με αφορμή τον καύσωνα της περασμένης εβδομάδας και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία των σχολείων, θυμίζουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου παιδείας που αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη συνέχεια των εξετάσεων, προαγωγικών και πανελληνίων σε δροσερό περιβάλλον και με νερό σε όλους τους μαθητές.

Εν έτος 2024 όμως ζήσαμε  απίστευτες σκηνές. Καθηγητές να κάνουν αέρα στα παιδιά με βεντάλιες, παιδιά με συμπτώματα θερμοπληξίας στις αίθουσες. 

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα καλυφθούν με ότι απαιτείται,  όπως κρύα νερά και ανεμιστήρες.Περιμέναμε όλοι ότι στα πλαίσια του εφικτού η εικόνα θα ήταν ικανοποιητική. και αξιοπρεπής.

Εντούτοις υπήρξαν σχολεία που νερά δεν πήγαν ποτέ, σχολείo που είχαν όπως είπαν ψύκτη αλλά εν ώρα διαγωνισμάτων απαγορευόταν όπως είναι γνωστό τα παιδιά να σηκωθούν από τη θέση τους για να πάνε να πιουν νερό , σχολείo που συμπλήρωσαν νερά οι εκπαιδευτικοί σε παιδιά, σχολείο που τα παιδιά πλήρωναν το νερό  . Ανεμιστήρες που μεταφερόντουσαν από σχολείο σε σχολείο ακόμα και σχολείο που δεν είχε ούτε έναν ανεμιστήρα, καθώς η εκτίμηση του σχολείου σε περίοδο που όλα ήταν καμίνι, συμπέρανε ότι ο ήλιος θα ερχόταν στις τάξεις αργότερα και εφόσον τα παιδιά θα είχαν τελειώσει βάσει προγράμματος, όλα θα κυλούσαν μια χαρά! Δεν βρέθηκε κανένας με λογική να πει ότι το κτίριο με τη θερμότητα των ημερών έβραζε και τα κλειστά παράθυρα για λόγους ασφαλείας που φυσικά κλείνουν όταν δεν λειτουργεί το σχολείο δεν άφηνε τις αίθουσες να αναπνεύσουν!!  

Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι το κράτος,  αδιαφορεί πλήρως για τη δημόσια παιδεία και μεταφέρει τις αρμοδιότητες του στη τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς αντίστοιχους πόρους.

Περιμέναμε όμως η δημοτική αρχή με την όποια επάρκεια είχε, ως όφειλε να κάνει την αυτοκριτική της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς να “δείχνει εκπαιδευτικούς και μαθητές ως συνυπεύθυνους”.

Ακόμα και να ζητήσει τη συνδρομή  της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να βοηθήσει στη προμήθεια ανεμιστήρων, αφού ένας οικιακός ανεμιστήρας σε αίθουσες με θερμοκρασίες πολύ υψηλές, βοηθά μόνο τη μπροστική σειρά των μαθητών που γράφουν, που έχουν το άγχος της επίδοσης και ακόμα χειρότερο το άγχος της επιτυχίας για τα παιδιά που έγγραφαν Πανελλήνιες!

Ως ‘Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης μας απογοητευτήκαμε από την εικόνα της οργάνωσης και αντιμετώπισης του φαινομένου από τη νέα δημοτική αρχή, που ενώ ζητά τη συμπαράσταση σε διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και υποκινεί τη συμμετοχή στη δράση, φάνηκε ελλειπής και μη οργανωμένη ως όφειλε.

Ως Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων Καισαριανή, καλούμε τους γονείς σε επαγρύπνηση, ώστε να μην χρειαστεί ξανά τα παιδιά μας να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, κάτω από απάνθρωπες και αντι εκπαιδευτικές συνθήκες με την ανάληψη της ατομικής ευθύνης που πλέον τους χρεώνουν οι πολιτικοί της κεντρικής εξουσίας.

Translate »